Kaupunkiuutiset

Leiri kuuluu hevostytön kesään

Vilma Nieminen on riisunut Viikarilta satulan, suojat ja suitset. Hän on harjannut Viikarin kiiltäväksi ja nyt tallin vanhin odottaa kärsivällisesti karsinassa Vilman kanssa tarhaan pääsyä.

Päivän ja leirin ensimmäiset ratsastustunnit ovat ohi ja kohta päästään syömään. Ensin hevoset, sitten ihmiset.

Tämä on järjestys jokaisella ratsastusleirillä. Leiriläiset aloittavat aamun puoli kahdeksalta tallitöillä, jättävät hevoset ruokailemaan ja saavat sitten oman aamupalansa.

Aamupäivällä on ratsastusta, lounaan jälkeen teoriaa. Iltapäivällä jälleen ratsastusta ja päivän päätteeksi iltatalli. Vapaa-aikaakin jää ja se kulutetaan juttelemalla, korttia pelaamalla tai puhelimia selailemalla.

Tuuloslaisessa Ratsutalli Verrattomassa kesäleirit alkavat aina koulujen päätyttyä ja jatkuvat heinäkuun loppuun saakka. Opettajana toimii tallin omistaja ja tämän vuoden kenttäratsastuksen SM-hopeamitalisti Sari Kettunen. Sari ja suomenhevosruuna Tähti Ohjus ratsastivat hopealle viime viikolla Ypäjällä.

Hauholaisen Vilma Niemisen, 15, mielestä tallihommat ja hevosten kanssa oleminen on leirillä parasta. Vilmalle leiri on jo kuudes Verrattomalla.

– Kun ratsastetaan kaksi tuntia joka päivä, siinä oppii enemmän ja kehittyy pienissä asioissa. Ratsastamisen taito paranee kovasti viikon aikana. Tallitöissä on ne pakolliset jutut, mutta enemmänkin saa tehdä, aina on jotain tekemistä, hän kertoo.

Vapaa-aika kuluu lähinnä leirikämpällä, vaikka Vilman mukaan joskus tytöt innostuvat pelleilemään ratsastuskentällä ja hyppimään korkeutta.

Vilma käy normaalisti perjantaisin Verrattomassa ratsastustunneilla. Samalta tunnilta on pari kaveria mukana myös leirillä. Hän sanookin, että hevosharrastuksen kautta saa uusia kavereita.

– Hevosista tulee helposti juteltavaa. Mukavaa on myös se, että meitä on tällä leirillä 10, niin mahdumme samaan huoneeseen leirimökissä, ollaan kaikki kaverit yhdessä, hän sanoo.

Juhannuksen jälkeen startanneella noin 12–16 -vuotiaiden leirillä kaukaisimmat leiriläiset olivat Anni Koskinen, 14, Tampereelta ja Pauliina Mattinen, 13, Rajamäeltä. Tytöt ystävystyivät edellisvuoden leirillä, ja ovat pitäneet yhteyttä siitä pitäen.

Pauliina käy talvisaikaan Rajamäessä vuonohevostalli Solsikkella ratsastamassa, jossa hänellä on hoitovastuullaan Fixi-niminen vuonohevonen. Verrattomassa hän käy satunnaisesti ratsastamassa serkkunsa luona kyläillessään.

– Halusin tänne leirille, koska täällä on hauskaa, Pauliina kertoo.

Anni puolestaan käy ainoastaan Verrattomassa ratsastamassa noin kerran kuukaudessa. Hänellä on mummula Lammilla, joten ratsastamaan pääsee aina siellä käydessä. Verrattoman leiri on hänelle neljäs.

– Tämä on sopivan kokoinen talli, täällä on hyvät hevoset, hyvä ja osaava opetus ja mukava ilmapiiri, sanoo Anni.

– Parasta on olla hevosten kanssa koko päivä ja täällä saa aina tosi paljon uusia kavereita.

Tuuloslainen Eevi Savolainen, 14, on leirillä viidettä tai kuudetta kertaa. Hänen ei tarvitse jännittää mikä hevosista osuu kohdalle ratsastustunnilla, sillä hän ratsastaa omalla hevosellaan, Pandalla.

– Panda on nuori poika, sopivasti energinen ja hiukan kuumenee esteille, mutta pysyy hyvin kuitenkin käsissä, hän kuvailee hevostaan.

– Kun ratsastaa yhdellä hevosella, sen luonteen oppii tuntemaan ja tietää sen tavat.

Kolmannen leirinsä aloittaneen leiriavustaja Elina Laaksosen tehtävänä on hoitaa hevosia ja olla leiriläisten apuna tallilla ja ratsastustunneilla. Elina on ollut itsekin leiriläisenä, mutta ei koskaan Verrattomassa.

– Autan leiriläisiä pääsemään satulaan ja yhdessä viedään hevosia tarhaan tai laitumelle. Siivoan tallia ja katson että paikat pysyy kunnossa, ensi syksynä lukion Kaurialassa aloittava Elina kertoo.

Hän kehuu juuri alkaneen leirin leiriläisiä osaaviksi ja omatoimisiksi.

– On tosi kiva, että leiriläiset osaavat itse laittaa hevoset valmiiksi ja osaavat itse pitää aikatauluista huolta, hän sanoo.

Ratsutalli Verrattoman leirille pääsemisen ehtona on, että ei tarvitse enää taluttajaa ratsastustunnilla. Nuorimmat leiriläiset ovat olleet 8-vuotiaita, vaikkakin ikärajat leireillä ovat lähinnä suuntaa-antavia.

Leirikesä pyörähtää käyntiin heti koulujen loputtua. Kaikki leirit ovat niin sanottuja yleisleirejä, eli leirin aikana mennään niin koulua, esteitä kuin maastoonkin.

Kesän seitsemästä leiristä yksi on varattu aikuisille, ja yksi sosiaalipedagogiselle hevostoiminnalle. Tämä tarkoittaa leiriä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Leirien päätyttyä hevoset pääsevät ansaitulle kolmen viikon lomalle, jonka ne viettävät läheisillä laitumilla. Ja hevostytöt alkavat unelmoida jo tulevan kesän leiristä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset