fbpx
Kaupunkiuutiset

Lemmikin hautaamiseen ei tarvita mitään lupia

Kaupunkiuutisten lukija lähetti toimitukselle viestin, jossa hän kysyi lemmikkieläinten hautaamisesta Hämeenlinnassa. Eläinten hautausmaa sijaitsee Papinniityssä, Mummunmäen kupeessa. Paikalle pääsee Karjanlankadun päästä lähtevän ulkoilureitin kautta. Reitin alussa on ajokieltomerkki, mutta siinä on lievennys hautausmaalla poikkeavia varten. Jonkun matkaa ajettua tie levenee hiukan ja hautausmaa näkyy oikealle puolelle jäävässä rinteessä. Aidatulla alueella on runsaasti lyhtyjä, ristejä sekä muistokiviä ja joidenkin hautojen tekemisessä on nähty suuresti vaivaa.

– Lemmikkieläinten hautausmaan käyttämiseen ei tarvita mitään lupaa, Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Vuokko Kantonen sanoo.

– Hauta on kaivettava riittävän syvälle etenkin, jos tuhkausta ei ole käytetty. Mummunmäessä on kettuja, jotka ovat paikkoja kaivelleet, jos näin ei ole menetelty. Haudan syvyys riippuu tietenkin eläimen koosta, mutta kyllä ainakin puoli metriä maata pitäisi olla päällä. Hautapaikalle on hyvä laittaa myös esimerkiksi kiviä.

Haudalle saa sijoittaa haluamansa muistomerkin tai muun merkinnän hautapaikasta. Merkintä kannattaa tehdä, jotta lemmikin hautarauha säilyy muita hautoja tehtäessä.

– Kannattaa katsoa rauhassa, ettei kaiva jonkun toisen haudan päälle. Maa on aika kovaa, joten hyvä lapio pitää olla.

– Periaatteessa joku bernhardilaiskoira tarvitsisi ihmisen kokoisen haudan, joten lemmikin tuhkaus on kyllä suositeltavaa ja paljon helpompi tapa.

Tuhkaus maksaa Hämeenlinnan seudulla eläimen koosta riippuen muutamasta kymmenestä eurosta aina kahteensataan euroon.

Mukaan talkoisiin

Kaupungin maalla olevaa paikkaa ei varsinaisesti ylläpidä kukaan. Kaupungin työntekijät ovat kuitenkin harventaneet alueella villisti kasvavia haapoja ja leppiä sekä korjanneet välillä hautausmaata ympäröivää aitaa.

– Hautausmaa on ollut käytössä jo yli 30 vuotta ja se alkaa olla aika täynnä, Kantonen kertoo.

– Aikaisemmin lemmikit haudattiin keskussairaalan lähistölle, mutta se paikka ei ole ollut enää aikoihin käytössä.

Eläinsuojeluyhdistys järjestää haustaumaalla siivoustalkoita, joiden lemmikkien omistajien toivotaan osallistuvan.

– Viimeksi toukokuussa kävimme haravoimassa ja keräsimme ihmisten unohtamia hautakynttilälyhtyjä. Niiden takia esimerkiksi koirien ulkoiluttajien kannattaa olla tarkkana.

– Hautausmaalla käy hyvin paljon ihmisiä ja etenkin jouluna koko rinne on aivan täynnä kynttilöitä.

Omallekin maalle

Mikään ei estä kuitenkaan hautaamasta lemmikkieläintä myös omalle maapläntille, jos sellainen löytyy.

– Terveydensuojelumääräyksissä ei ole sanottu mitään kotilemmikkien hautaamisesta, ympäristötarkastaja Pirjo Suominen kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista toteaa.

– Jos kyseessä on kissan tai koiran kaltainen pieni lemmikki, sen voi haudata omalle maalle tai maanomistajan luvalla toisen maalle. Hauta on kuitenkin kaivettava etäälle kaivosta ja riittävän syvälle. Suuremmista eläimistä, kuten hevosista, on sitten omat tarkat määräyksensä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset