Kaupunkiuutiset

Lemmikkipalsta: Kanin vessatavat puntarissa – Voiko lemmikkikanin opettaa sisäsiistiksi?

Kun kanit tuntevat olonsa turvalliseksi, ne pitävät myös yleensä reviirinsä siistinä. Kuva: Elena Elisseeva Kuva: Elena Elisseeva
Kun kanit tuntevat olonsa turvalliseksi, ne pitävät myös yleensä reviirinsä siistinä. Kuva: Elena Elisseeva Kuva: Elena Elisseeva

Oppiiko kani sisäsiistiksi? Voiko se käyttää vessana kissan hiekkalaatikkoa? Kuinka sitten opetus käy, nostetaanko kani aina laatikkoon, kun se rupeaa pissimään?

Luonnossa eläessään kanit tekevät mieluusti tarpeensa tiettyihin paikkoihin, sillä tällaiset vessat toimivat viesteinä ja rajamerkkeinä muille kaneille. Kuten monet muutkin nisäkkäät, jätöstensä avulla kani ilmoittaa lajikumppaneilleen, että ”täällä asun minä!” Hajujen perusteella muut osaavat tehdä arvioitaan, minkälaisesta tyypistä on kysymys.

 

Kaneilla on siis luontainen taipumus käyttää vessoja, ja tätä taipumusta lemmikkikanin omistajat voivat käyttää hyväkseen. On kuitenkin otettava huomioon kanin oma tahto. Jos ihmisen mielestä hyvään paikkaan asetettua vessalaatikkoa ei koskaan käytetä, kania on siihen turha nostella – sen sijaan laatikko laitetaan sinne, minne pissat ja papanat näyttävät keräytyvän. Yleensä vessoja pitää olla useampia, ja niiden sijoitus saa lopulta jäädä kanin itsensä päätettäväksi. Huoneiden nurkat ja muut reuna-alueet ovat tavallisesti suosittuja.

 

Toki kania voi hieman ohjailla ja käyttää oveluutta laittamalla laatikkoon houkuttimeksi sen papanoita tai pissaa. Jos kanilla on toinen kani kaverina (mikä on ehdottomasti suositeltavaa), ne saattavat itsetehostuksen ja reviirin merkkailun vauhdissa pissiä ja papanoida vähän sinne ja tänne – mutta koska ne myös hanakasti lirauttavat ja papanoivat toistensa jätösten päälle, voi ne suunnata vessan käyttäjiksi huolehtimalla laatikoihin päälle merkkausta vaativia jätöksiä.

Säännöllistä vessojen käyttöä edistää kanin mielenrauha: kun se tuntee olonsa turvalliseksi ja reviiri on tuttu ja omaksi koettu, sinne tänne roiskiminen on tarpeetonta. Kastroimattomat urokset saattavat kyllä aina joskus suihkia virtsaansa vähän vessalaatikon ulkopuolellekin.

Kissanhiekkalaatikko sopii kanille, mutta kuivikkeena paras on puupelletti. Se on imukykyistä ja vaaratonta, vaikka kani sitä joskus söisikin. Paakkuuntuva kissanhiekka on sen sijaan vaaraksi, sillä syötynä se voi tukkia suoliston.

 

Aura Koivisto

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset