fbpx
Kaupunkiuutiset

Lemmikkipalsta: Katsekontakti auttaa keskittymään

Koira elää hetkessä ja toimii sen mukaan, mikä kullakin hetkellä on sille palkitsevinta. Kuva: Risto Sauso
Koira elää hetkessä ja toimii sen mukaan, mikä kullakin hetkellä on sille palkitsevinta. Kuva: Risto Sauso

Kaksivuotias koirani Dina (pystäri-sakemanni-jatiesmikä-sekoitus) on kova höslääjä, ei useinkaan jää ohjeistuksia kuuntelemaan. Silloin kun saan malttamaan, tottelee kyllä peruskäskyjä. Olisiko jotain keskittymisharjoituksia tai muuta sellaista?

 

Dinan olisi opittava pitämään kontaktia sinuun. Tämä on kaiken muunkin oppimisen sekä myös hyvän yhteisen suhteen perusta.

Koira elää hetkessä: se tekee sitä, mikä siitä on sillä hetkellä kivaa tai mistä se tietää saavansa saman tien palkinnon. Omistajan olisi siis oltava kiinnostava henkilö ja tarjottava koiralle mukavaa ja jännittävää puuhaa! Näin tilanne onnistuu pysymään hallinnassa myös silloin, kun koira huomaa muualla jotakin innostavaa, vaikkapa toisen koiran tai jäniksen.

 

Ajatuksena on se, että koiralle tulee tavaksi “kysyä” omistajalta, mitä nyt, tässä tilanteessa, tehdään. Tällainen kontakti luodaan – ja sitä ylläpidetään – myönteisessä hengessä, jolloin koira odottaa omistajan lupaa tai aloitetta innokkaasti, ei rangaistuksen pelossa. Tarvitaan siis päivittäistä yhteistä puuhastelua jonkun kivan merkeissä.

Aina kun koira katsoo omistajaansa, se saa siitä jonkinlaisen palkinnon: kehaisun, herkun, rapsutuksen – tai vaikkapa luvan mennä eteenpäin. Kontaktia voi harjoitella aluksi namien avulla. Nami laitetaan ensin nyrkkiin, ja vasta kun koira katsoo silmiin, nyrkki avataan ja se saa syödä. Nyrkin tuijottelusta tai tökkimisestä ei palkita. Seuraavissa harjoituksissa namin voi viedä kauemmas, ja lupa heruu taas vasta katseella kysymällä. Myös ulko-oven aukaisussa tai ruokakupille menossa on hyvä harjoitella luvan kysymistä. Luvan antamiseen kannattaa liittää joku sana tai lause, kuten “ole hyvä”.

 

Kovan höseltäjän täytyy tietysti saada purkaa energiaansa reippaalla liikunnalla, mutta sen lisäksi aivotyöskentely on tärkeää. Oivaltaminen ja onnistuminen innostavat koiraa, niin että vähitellen se jaksaa paneutua yhä vaativampiin tehtäviin. Hyvää keskittymisharjoitusta tarjoavat etsintäleikit – herkkujen piilotukset tai vaikkapa omistajan itsensä piiloutuminen – sekä koirien omat pulmalelut.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset