fbpx
Kaupunkiuutiset

Lemmikkipalsta: Ohitusten opettelua koiran kanssa

Toisten koirien läheltä ohittamista kannattaa harjoitella aluksi rauhallisessa paikassa. Kuva: Risto Sauso
Toisten koirien läheltä ohittamista kannattaa harjoitella aluksi rauhallisessa paikassa. Kuva: Risto Sauso

Parivuotiaalla koirallani on kova hinku päästä tutustumaan muihin koiriin. Aina kun se näkee muita, meikäläinen saa mennä käsi suorana hihnan jatkona ja koira haukkuu riemua pursuten. Onhan sitä sääli kieltää tapaamasta muita koiria, mutta kun kaikki koirat ja koiranomistajat eivät ole yhtä intona kuin pojumme… Pitäisikö vain aina pistää poika autoon ja ajaa suoraan koirapuistoon vai mikä neuvoksi?

 

Riehakkaan sosiaaliselle koiralle on ilo päästä kaltaistensa kanssa telmimään. Vapaana leikkiminen on aivan toista kuin hihnan päässä ohimennen nuuskuttelu. Koirapuistossa kannattaa käydä ainakin muutamia kertoja viikossa, jotta koira ei potisi niin kovaa sosiaalista nälkää. Tilanne varmaan tasaantuu vähitellen.

 

Hihnakävelyillä kannattaa toistaiseksi luopua muiden koirien tapaamisista. Seurustelut hoidetaan vain koirapuistossa. Jos hihnassa kävellessä välillä mennään koirien luo niitä tervehtimään, jokainen näköpiiriin ilmaantuva koira on potentiaalinen ystävä, johon on pakko päästä tutustumaan. On helpompi johdonmukaisesti kieltää tapaamiset kokonaan niin kauan kun hihnassa vetämistä ja haukkumista ilmenee.

Hihnassa kävellessä kierretään muut koirat kauempaa. Koiran hillitsemistä helpottaa se, ettei sitä päästetä innostuksen tilaan, vaan hyvissä ajoin, rauhallisesti ja hihnaa kiristämättä, käännytään kauemmas ja pidetään välimatkaa toisiin koiriin. Hyödyllistä olisi myös saada koiran huomio muualle – rapistellaan taskussa herkkuja, ja kun koira ottaa omistajaan katsekontaktin, sitä kehutaan ja palkitaan.

 

Läheltäkin ohittamista voi vähitellen harjoitella. Ensin koiralle opetetaan jossakin rauhallisessa paikassa siirtyminen tien sivuun ja siellä käveleminen, niin että omistaja pääsee oman ja ohitettavan koiran väliin. Tien sivulla käveleminen opetetaan mahdollisimman hyvin, niin että koira tuntee intoa tehtävänsä suorittamisesta ja sitä kehutaan ja palkitaan ruhtinaallisesti. Näin rauhallinen ohitus onkin kiinnostavampaa kuin ohittavan koiran kanssa häslääminen – etenkin, kun sosiaaliset höyryt on koirapuistossa päästetty.

Koirakouluissa on myös tunteja, joissa pienellä porukalla opetellaan toisten koirien rauhallista ohittamista. Tällaista käytännön harjoittelua voi lisäksi järjestää tuttujen koiranomistajien kanssa yhdessä.

 

Kirjoittaja: Aura Koivisto

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset