Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Yhteinen tahti koiralle ja omistajalle

Hihnassa vetäminen on koiralla rasittava tapa, jonka poisopettaminen vaatii toistoja ja kärsivällisyyttä. Kuva: Risto Sauso
Hihnassa vetäminen on koiralla rasittava tapa, jonka poisopettaminen vaatii toistoja ja kärsivällisyyttä. Kuva: Risto Sauso

Kuinka voisin hillitä koirani vetämistä hihnassa? Koiralla on valjaat, en halua käyttää kuristuspantaa, vaikka joku sitä jo ehdotti. Se vain on niin intoa täynnä, ettei malta pysyä kanssani samassa tahdissa.

 

Vetäminen on etenkin nuorilla ja energisillä koirilla yleinen, mutta rasittava tapa. Jos on mahdollista ensin pitää koiraa edes vähän aikaa vapaana ja leikkiä sen kanssa esimerkiksi pihalla tai koirapuistossa, rauhallisen kävelyn opettaminen voisi sujua helpommin.

Kuristuspantaa eikä tavallistakaan kaulapantaa pidä käyttää. Koira voi vetämisellään ja innostuneilla tempaisuilla aiheuttaa itselleen kipua, jopa saada pysyviä vammoja niskanikamiinsa. Valjaat ovat turvalliset, ja opetukseen sopii pitkä hihna. Flexin käyttöä ei suositella ainakaan ennen kuin koira on oppinut kulkemaan vetämättä: koska kelatalutin on jatkuvasti hiukan kireällä, koiran voi olla vaikea erottaa, milloin se vetää liikaa ja milloin sopivasti.

Kärsivällisyys valttia

Ongelmaa ei ratkaise se, että omistaja vetää vastaan. Koiralla on into päällä ja sille kyse on korkeintaan hidasteesta, joka voitetaan vetämällä entistä lujemmin. On siis yksinkertaisesti pysähdyttävä – heti kun hihna kiristyy liikaa. Vielä tehokkaampaa on tehdä täyskäännös ja lähteä vastakkaiseen suuntaan. Koiralle pysähtely ja etenkin kotiinpaluu ovat tietysti ikävin mahdollinen vaihtoehto, joten kun sille alkaa valjeta, että hihnasta kiskominen johtaa moiseen tylsyyteen, mutta rauhallisempi tahti vie eteenpäin, se vähitellen muuttaa käytöstään.

Jos vetämistä on harrastettu jo pitkään, opetus ottaa kuitenkin aikansa ja toistoa vaaditaan paljon. Niinpä opetuksessa on jaksettava olla kärsivällinen ja johdonmukainen, eikä kiireen tai muuten vain väsymyksen vuoksi saisi antaa välillä – ”tämän kerran” – periksi.

Tehoa äänimerkillä

Naksutin tai joku muu äänimerkki lisää tehoa. Koiralle opetetaan ensin naksautuksen (äänimerkin) merkitys – siis että siitä seuraa palkinto. Näin sille voi täsmällisesti osoittaa, milloin se toimii oikein. Siis: kun hihna on löysällä, naksautetaan, ja koira saa palkinnon. Harjoitteluja varten kannattaa hakeutua rauhallisille paikoille, missä ei ole toisia koiria tai muuta huomiota vievää ja kiihdyttävää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset