Kaupunkiuutiset

Lepaan Viinitilalta viiniä myös erikoistarpeisiin

Vanajan Vieno, hiilihapotettu rosé–marjaviini 9%-vol. Raaka-aineet vadelma ja punaherukka.

Sellaista on Hattulan kunnan 150-vuotisjuhlaviini.

Lepaan Viinitila toteutti yhteistyössä kunnan kanssa juhlaviinin, kun kunnasta sattuu löytymään viinitila. Joka kunnasta ei löydy, sillä Suomessa toimii nykyisellään parisenkymmentä ammattimaista viinitilaa. Lepaalla on vielä sellainen hienous, että tuotantoa pyörittävä Hämeen ammatti-instituutti myös kouluttaa uusia viinintekijöitä ammattitutkintoon saakka.

– Periaatteessa kuka tahansa voi tilata oman viinierän, se on aina neuvottelukysymys. Tuotannossa oleviin viineihin saa oman etiketin aika helposti pieneenkin erään, Lepaan Viinitilan tuotantoassistentti Iida Oinonen kertoo. Omalla etiketillä viinejä ostetaan esimerkiksi syntymä- ja perhejuhliin.

Hattulan kunnan juhlaviinin tapauksessa idean isänä oli yhteyspäällikkö Launo Haapamäki. Hän mietti jo vuoden 2016 aikana juhlavuoden kaipaamia erikoisuuksia.

– Oli hienoa tehdä tällainen projekti paikallisen yrityksen kanssa, Haapamäki sanoo nyt.

Kunnan edustajat ja tuotantopäällikkö Paula Vanhatalo päätyivät noin vuosi sitten siihen, että viinin perustaksi tulevat vadelma ja punaherukka. Loppukesästä tuotantoassistenttina aloittanut Iida Oinonen sai tehtäväkseen viinin valmistusprosessin.

– Se menee aina kokeilujen kautta. Erilaisia suhteita kokeillaan ja maistellaan, haetaan tasapainoa ja sopivaa makeutta. Tässäkin vaiheessa kunnan edustajat olivat sanomassa mielipiteensä.

Kun viinin mausta oli päästy yhteisymmärrykseen, viinitila hankki raaka-aineet paikallisilta tuottajilta. Siitä alkoi tuotantoprosessi.

– Ensimmäisessä vaiheessa marjat puristetaan mehuksi. Koesekoitusten perusteella mehujen ja veden suhteet täsmäytetään. Lisätään sokeri, hiiva, hiivaravinne ja viini alkaa käydä. Viini on panostettu.

Viinin käymistä seurataan aistinvaraisesti ja laboratoriokokeilla.

– Aistit ovat tärkeitä viinin valmistuksessa, Oinonen korostaa.

Käymisprosessissa hiiva kuluttaa sokeria ja prosentit nousevat. Silläkin on tietysti rajansa.

– Kun viini on käynyt loppuun, se jäähdytetään. Tässä vaiheessa sakka laskeutuu astian pohjalle. Sen jälkeen tehdään kirkastus ja suodatus, jossa loput kiinteät ainesosat saadaan pois tuotteesta.

Marjaviinejä ei kypsytetä kovin pitkään, Vanajan Vienon tapauksessa muutamia kuukausia.

– Kuohuviineissä kypsytysaika on jo vuosia. Valmistamme myös tällaisia klassisella shamppanja -menetelmällä kypsytettyjä kuohuviinejä, jotka kypsyvät viinikellareissa vuosikausia, Oinonen avaa viinimaailman saloja.

Aivan viimeisessä vaiheessa ennen pullotusta viinin makeusaste tarkastetaan ja säädetään, lisätään tarvittavat säilöntäaineet, tehdään steriilisuodatus ja Vanajan Vienon tapauksessa lisätään myös kuohuvat kuplat, eli hiilihapotus.

Nyt kun resepti on valmis, uuden erän tuottaminen ei ole yhtä monen mutkan takana kuin ensimmäisen viinierän. Hattulan juhlaviiniä valmistettiin reilut 2 000 pulloa. Juhlaviiniä on saatavilla Lepaan Viinitilan myymälästä.

– Lepaan Viinitilan koko vuosituotanto on noin 15 000 litraa. Keskimäärin meillä on tarjolla 15 erilaista viiniä. Lisäksi siiderit sekä Alkon myynnissä olevat vahvemmat tuotteet, kuten liköörit, Iida Oinonen selvittää.

Viinin tuottaminen on Suomessa sesonkiluonteista–syksyllä pitää kiireempää satokauden päätteeksi. Pullotus keskittyy kevääseen.

– Marjoja voi pakastaa, joten se ei ole ongelma, samoin puristettua omenamehua. Pakastettu herukka on viinintekijän kannalta jopa parempi kuin tuore marja, sillä pakastuksessa marjan ominaisuudet vaihtuvat viinille edullisemmaksi.

Hämeen ammatti-instituutin hallinnoima Lepaan Viinitila on siitä onnellisessa asemassa, että alan opiskelijat tuovat mukanaan uusia ideoita ja ovat aktiivisia myös tuotantoprosesseissa.

Ala kiinnostaa hyvin tällä hetkellä, opiskelijoita on nyt ammattitutkintoa suorittamassa 20 ja uusien opiskelijoiden haku on käynnissä syksyllä alkavaan koulutukseen. Osa opiskelijoista tulee esimerkiksi viinitiloilta hakemaan lisäoppia ja toiset hakevat tietoa perustaakseen alan yrityksen. Koulutus kestää n. 1,5 vuotta ja se toteutetaan monimuotokoulutuksena.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020