Kaupunkiuutiset

Leppoisan ankarassa maalausopissa

Kirkkomaalaushankkeet ovat Suomessa hyvin harvinaisia ja vielä harvinaisempaa on, että taiteilijoina toimivat suomalaiset. Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön Keskuksessa Lammin Ronnilla on käynnissä poikkeuksellinen kulttuurihanke, jossa suomalaiset maalarit tekevät töitä kreikkalaisen Konstantinos Xenopouloksen ohjauksessa.

– Olin aikoinani Valamossa töissä ja opin tuntemaan hänet siellä, Athos-säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen kertoo.

– Xenopoulos piti täällä ensimmäisen näyttelymme ja sen jälkeen hän on pitänyt kursseja täällä pari kertaa vuodessa sekä ollut kaikin tavoin apuna, tukena ja innostamassa meitä.

Lammilla työskentelevät ikonimaalarit voivat lähettää Xenopoulokselle ehdotuksia, mutta kreikkalainen mestari tekee kaikki maalauksia koskevat päätökset ja lähettää mallikuvia.

– Suomalaisilla on jostain syystä ollut aika korkea kynnys ryhtyä seinämaalauksiin ja meillä on täällä neljä ehjää seinää. Uskon, että tämä hanke herättää taiteilijoissa kiinnostusta ja saamme nähdä tulevaisuudessa muitakin maalattuja kirkkoja Suomessa.

Tällä hetkellä Heljä-Marja Surcel (tämän lehden kannen kuvassa) tekee Ilosanoman kirkkoon seinämaalauksia, jotka kuvaavat Neitsyt Marian elämän tapahtumia. Kolme maalaria tekee kirkkoihin tulevia maalauksia parhaillaan Oulussa. Päivi Loikala on työskennellyt vuodesta 2014 lähtien Pyhän Basileioksen kappelissa.

– Suvussani on maalattu ikoneita, mutta itse olin tehnyt vain muutaman työn, kunnes osallistuin Valamossa seinämaalauskurssille 2000-luvun alussa, Loikala muistelee.

– Se nappasi heti mukaansa ja kun sain tiedon tästä mahdollisuudesta, tartuin siihen. Teen kappelissa oppilas- ja opinnäytetyötäni ja kun se joskus valmistuu, voin kutsua itseäni kirkkomaalariksi.

Unesco palkitsi hanketta ohjaavan Xenopoulosin tänä kesänä hänen ansioistaan ikonimaalarina ja ikonitaiteen tunnetuksi tekijänä sekä opettajana. Tunnustuksen arvoa korostaa, ettei Unesco ole koskaan aiemmin palkinnut ketään taiteilijaa hänen elinaikanaan.

Xenopouloksella on paljon muitakin meriittejä. Hän muun muassa sai Egyptissä päämajaansa pitävältä Alexandrian patriarkaatilta 2008 arvonimen, jota ei oltu annettu 600 vuoteen (Arxon tis Agiografias eli Ikonimaalausruhtinas). Hän on lisäksi toiminut Thessalonikissa Aristoteleen yliopistossa ikonitaiteen professorina jo lähes parinkymmentä vuotta. Kotimaansa ohella Xenopoulos on opettanut ikonimaalausta ympäri maailmaa. Tällä hetkellä hän tekee seinämaalauksia viiteen luostari- tai kaupunkikirkkoon Kreikassa ja ulkomailla.

–  Tykkään hyvin paljon hänen opetustyylistään, joka on sellainen leppoisan ankara, Loikala pohtii.

– Hänella on hyvä huumorintaju, mutta mitään löperyyksiä hän ei päästä tekemään.

Athos-Säätiö on perustettu vuonna 2012. Sen omistama kiinteistö koostuu 22 rakennuksesta 34 hehtaarin alueella. Säätiön päämääränä on perustaa alueelle kaksi itsenäistä ortodoksista luostaria, toinen miehiä ja toinen naisia varten. Alueelle ollaan lisäksi parhaillaan kunnostamassa palvelutaloa vanhuksille ja suunnittelemassa ortodoksista yksityiskoulua lapsille.

– Koetamme pikku hiljaa rakentaa tätä paikkaa omansa näköiseksi, Pöyhönen sanoo.

– Kunnostamme rakennuksia ja kursseja täällä pidetään jo merkittävä määrä. Aika paljon toimintamme on arjen arkista puurtamista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset