Kaupunkiuutiset

Liikkuvan kuvan monet muodot

Elokuvalla on pitkä historia, ja elokuvateknologia on kehittynyt jatkuvasti, jotta katsojille saataisiin aikaan mahdollisimman mukaansatempaava kokemus. Ensimmäinen elokuva valmistui vuonna 1895, ja Suomessa esitettiin ensimmäinen elokuva vuotta myöhemmin. Äänielokuvat tekivät läpimurron 1920-luvun lopulla, ja värielokuvat yleistyivät 1940-luvulla.

Viimeisimpinä innovaatioina elokuvien ja sarjojen katsomisessa ovat esimerkiksi kolmiulotteisuus eli 3D ja puhelimeen, tabletille tai tietokoneelle ladattavat, maksulliset nettisovellukset, joista varsinkin nuoret katsovat elokuvia ja sarjoja.

Halusimme selvittää nuorten katselutottumuksia, joten tiedustelimme 18—28-vuotiailta nuorilta aikuisilta, minkälaisia elokuvia ja sarjoja he katsovat sekä miten ja missä tilanteissa. Kysyimme myös, käyvätkö he elokuvateatterissa ja katsovatko he 3D-elokuvia. Mukana on vertailun vuoksi myös hiukan vanhempaa näkökulmaa.

 

J., 18:

”Yleensä katselen kaikkea, mitä vastaan tulee. Ei ole mitään tiettyä suosikkikategoriaa. Monista kategorioista löytyy mielenkiintoisia elokuvia. Yleensä katson elokuvia ja sarjoja televisiosta tai erilaisista sovelluksista, kuten Netflix ja Viaplay. YouTubesta katson kiinnostavimpia pätkiä elokuvista. Yleensä katson iltapäivällä tai illalla, kun on tylsää, eikä ole tärkeämpää tekemistä. Elokuvateatterissa käyn vain, jos tulossa on jokin mielenkiintoinen uutuus. Mielestäni 3D-elokuvat ovat mukavampia katsoa kuin normaalit. Elokuvaan pääsee paremmin sisälle.”

 

Miika, 21:

”Katselen kaikenlaista. Yleensä katson kategoriasta riippumatta elokuvan, jos se näyttää esittelytekstin perusteella mielenkiintoiselta. Katselen Netflixistä, jostain muusta vastaavasta palvelusta tai DVD:ltä, yleensä viikonloppuisin, kun on aikaa. Käyn elokuvissa joskus katsomassa uutuudet. Se vähän riippuu elokuvasta. Yleensä käyn katsomassa elokuvat kaksiulotteisena, mutta jos se on todella hyvä, käyn katsomassa sen myös kolmiulotteisena.”

 

Roni, 22:

”Katselen enimmäkseen kauhuelokuvia ja komedioita. Ne ovat kiinnostavia ja uppoavat eniten. Katselen useimmiten Netflixistä tai DVD:ltä ja yleensä ilta-aikaan. Harvemmin tulee käytyä elokuvateatterissa. Mieluummin katson elokuvat 2D:nä.”

 

Lea, 24:

”Katsomieni elokuvien ja sarjojen lajityyppi riippuu siitä, kenen kanssa katselen. Yleensä katson fantasiaa, scifiä tai romanttisia komedioita, mutta moni muukin menee. Yleensä katselen Netflixistä illalla ja jollei ole mitään tekemistä. Käyn harvoin elokuvateatterissa, mutta jos on tulossa jokin hyvä uutuus, niin menen katsomaan sen. Olen käynyt katsomassa paljon 3D-elokuvia, ja mieluummin katson elokuvat kolmiulotteisena. Joskus saan elokuvista inspiraatiota tarinoihini.”

 

A., 26:

”Yleensä katselen toimintaa ja komediaa, mutta joskus myös draamaa. Yleensä katselen televisiosta tai tallennuksena digiboksilta, joskus myös Blu-ray- tai DVD-levyiltä. Katson yleensä silloin, kun huvittaa ja on aikaa. Käyn harvoin elokuvateatterissa. Katson elokuvat mieluummin 2D:nä, koska 3D-lasit tuntuvat epämukavilta.”

 

Hanna, 28:

”Katson aika monipuolisesti kaikkea. Yleensä amerikkalaista ja brittiläistä. Useimmiten katselen Netflixistä ja muista netti-tv-palveluista, joskus myös DVD:ltä. Katselen yleensä iltaisin, kun ei ole muuta tärkeämpää. Elokuvateatterissa käyn välillä. Jotkut elokuvat käyn mieluummin katsomassa 3D:nä ja jotkut taas 2D:nä. Se riippuu elokuvasta.”

 

H., 28:

”Viime aikoina olen katsellut mielelläni Star Wars -elokuvia, mutta muuten tykkään draamasta ja tosielämän tarinoista. Yleensä katson DVD:ltä. Katselen elokuvia viikonloppuisin tai illalla töiden jälkeen. Tykkään käydä elokuvateatterissa katsomassa uutuudet, jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta ja joiden tuloa DVD:lle en jaksa odottaa. Käyn mieluummin katsomassa elokuvat ihan normaalina versiona, en 3D:nä.”

 

N., 48:

”Katselen pääasiassa historiallisia elokuvia, jotka perustuvat tositapahtumiin tai historiallisiin henkilöihin. Yleensä katselen televisiosta, Yle Areenasta, DVD:ltä tai Netflixistä vapaa-ajalla ja jos ei ole muuta tärkeää tekemistä. Elokuvateatterissa käyn katsomassa vain ne elokuvat, jotka itseäni todella kiinnostavat – esimerkiksi Star Wars -elokuvat ja muut vastaavat käyn katsomassa elokuvissa. 3D-elokuvia en oikeastaan käy katsomassa.”

 

P., 53:

”Tykkään seikkailuelokuvista ja poliisisarjoista, joita katselen televisiosta. En katsele kello 23:n jälkeen. Tykkään kyllä käydä elokuvateatterissa, mutta tulee todella harvoin käytyä. Jos käyn, niin käyn katsomassa kotimaiset uutuudet. Käyn aina katsomassa elokuvat 2D-versiona. Haluaisin kyllä kokeilla 3D-elokuvaa.”

 

Haastattelut ja kirjoitus: Lea A.

Ideointi: A. K., J. N. ja Lea A.

Kirjoitustyön ohjaus ja korjausluku: Joonas Suomalainen

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset