Kaupunkiuutiset

Liikunta tärkeää Parkinsonin hoidossa

Parkinsonin tautiin sairastuneille liikunta on erittäin tärkeässä asemassa lääkehoidon rinnalla toimintakyvyn säilyttämisen ja itsenäisen selviytymisen kannalta. Sairastuneen kannattaa jatkaa mahdollisia aikaisempia liikuntaharrastuksia, sillä oireet eivät ole harrastamisen este.

Hämeenlinnassa järjestettiin viime lauantaina Kelpopolku -liikuntatapahtuma Parkinsonin tautiin sairastuneille ja heidän ystäväpiirilleen. Tapahtuma oli osa valtakunnallista tapahtumapäivää. Hämeenlinnassa ohjelmaa kuului sekä kävelyä että jumppaa rantareitin tuntumassa.

– Kanta-Hämeen Parkinson-yhdistys järjestää liikuntaa neljänä päivänä viikossa. Nyt syyskuun lopulla alkaa uusi jumppatunti, jossa fysioterapeutti Maria Kantakoski opastaa osallistujia yksilöllisesti oman lihaskunnon ylläpitoon, yhdistyksen liikuntavastaava Eeva Rasinaho kertoo.

Liikuntamuotoina viikkotapaamisissa ovat ohjattu vesijumppa, pukka-peli, keilailu ja jatkossa myös jumppa. Kerholaisilla on lauantaisin myös mahdollisuus kuntosaliharjoitteluun.

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet.

Oireet johtuvat aivojen mustan tumakkeen solukadosta ja siitä aiheutuvasta dopamiinin vähenemisestä. Myös masennusta ja muistihäiriöitä voi esiintyä. Taudin syytä ei tiedetä, eikä sitä osata parantaa. Oireita hoidetaan lääkkeillä ja kuntoutuksella. Suomessa Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 ihmistä. Kanta-Hämeen yhdistyksessä on noin 120 jäsentä.

– Sairauden diagnosointi on tärkeä, kun oireet viittaavat tähän sairauteen. Oikean lääkityksen löytäminen vie usein aikaa, koska jokainen sairastunut on yksilöllinen, kahta identtistä tapausta ei ole. Lääkehoito on sen vuoksi erittäin tarkkaa. Muun muassa lääkityksen päivittäinen ajoitus voi olla minuuttipeliä, Hämeenlinnan tapahtumaan osallistunut Parkinson-liiton järjestösuunnittelija Lyyli Heikkinen kertoo.

Parkinsonin tautia hoidetaan aina keskussairaalatasoisessa yksikössä.

Sairautta tutkitaan laajalti ympäri maailman. Suomalaistutkijaryhmä kuuluu tuloksiltaan aivan eturiviin koko maailmassa.

– Parkinsonin-tauti todennäköisesti lisääntyy tulevaisuudessa väestön ikääntymisen myötä. Sairastumisalttius lisääntyy merkittävästi 60 ikävuoden tuntumassa, Heikkinen selvittää.

Lisätietoja: www.parkinson.fi, www.khpyparkkis.suntuubi.com

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset