Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Liikuntapäiväkerho Peuhula herättelee lasten oppimisvalmiuksia leikin ja liikkumisen kautta

Ohjaajat Sonja Karttunen (vas.), Tuulia Laine ja Minna Rantanen herkistelevät lasten oppimisvalmiuksia muun muassa liikuntaleikkeihin sisältyvillä harjoituksilla. Kuva: Heli Karttunen
Ohjaajat Sonja Karttunen (vas.), Tuulia Laine ja Minna Rantanen herkistelevät lasten oppimisvalmiuksia muun muassa liikuntaleikkeihin sisältyvillä harjoituksilla. Kuva: Heli Karttunen

Peuhulassa starttasi elokuussa uusi ulkoliikuntaryhmä, jossa lapset tutustuvat kotikaupungin eri kohteisiin. Kun lapset ovat ulkona, toimii tiloissa perhekahvila, jossa järjestetään lasten ja aikuisten yhteisiä liikuntatuokioita.

Uutuudet mahdollisti viime vuonna käynnistynyt Aktiivinen alku -hanke.

– Hankkeen tarkoituksena on liikkumisen ja varhaisten oppimisvalmiuksien herättelemisen yhdistäminen. Ajatuksena ei ole opettaa pieniä lapsia lukemaan ja laskemaan, vaan tukea eskarivalmiuksia, hankkeessa varhaiskasvatuksen kehittäjänä toimiva Tuuli Tiainen sanoo.

Lapset etsivät oman nimensä kirjaimet ja järjestävät ne mallin mukaan. Kuva: Heli Karttunen
Lapset etsivät oman nimensä kirjaimet ja järjestävät ne mallin mukaan. Kuva: Heli Karttunen

Tutkimustieto pohjana

Tiainen kertoo, että aivotutkija Minna Huotilaisen tutkimuksen mukaan liikkuminen ja oppiminen linkittyvät vahvasti yhteen.

– Liikunta lisää hermosolujen määrää ja oppiminen kiinnittää ne. Ei ole esimerkiksi pöllömpi ajatus liikkua ensin välitunnilla ja sitten opiskella. Ulkoliikuntaryhmä perustuu juuri tähän tutkimustietoon.

– Ennen esiopetusikää luomme kivijalkaa esimerkiksi matemaattisiin taitoihin. Emme kuitenkaan ole koulu, vaan leikin kautta herättelemme varhaisia oppimisvalmiuksia.

Taitojen harjoittelua leikin varjolla

Oppimisvalmiuksien herättely on upotettu kaikkeen toimintaan aina sisääntulosta lähtien. Sanoja ja lukumääriä havainnollistetaan esimerkkien avulla ilman, että lapsen tarvitsisi osata mitään.

– Eteisessä jokainen lapsi saa rinnuksilleen nimilapun, jonka jälkeen lapset saavat etsiä nimensä seinällä olevasta listasta, elokuussa aloittanut vastuuohjaaja Tuulia Laine kuvailee toimintaa.

Lukujonotaitoja harjoitellaan muun muassa leikin varjolla – luettelemalla numeroita samalla ääneen.

– Toiminnassa liike ja konkretia ovat olennaisia. Laskemme esimerkiksi, montako nenää tai polvea on näkyvissä. Oman kehon liike on se, mistä lähdetään liikkeelle, Laine kertoo.

Ulkoilua eri puolilla kaupunkia

Ulkoliikuntaryhmän idea liittyy suoraan hankkeen tutkimustietoon. Kohteet vaihtelevat kuukausittain. Syksyn aikana lapset vierailevat ainakin Aulangolla sekä keskustassa.

– Ulkona liikkuminen on merkittävää motoristen taitojen kehittymiselle. Samalla kotikaupungin kohteet tulevat lapsille tutuksi, Tiainen sanoo.

Tammikuun 2018 alussa alkanut hanke on päättymässä tämän vuoden lopussa.

– Tarkoitus on, että nämä toimintamallit jäävät tänne elämään. Toiminta jatkuu ja kehittyy, tämä oli alkusysäys.

Peuhulassa on avoimet ovet perjantaina 20.9. klo 9–14.

 

Peuhula

Lasten Liikunnan Tuki ry:n ylläpitämä.

Toiminut jo vuodesta 1996.

Tarjoaa varhaiskasvatussuunnitelmaan perustuvaa liikuntapainotteista aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa 2–6-vuotiaille.

Toiminta on maksullista. Toimintaan pääsee mukaan myös Hämeenlinnan kaupungin palvelusetelillä.

Tilat sijaitsevat Tavastia Areenassa, osoitteessa Hattelmalantie 25.

Käynnissä on Aktiivinen alku -hanke 2018–2019.

Hankkeen on mahdollistanut aluehallintovirastolta veikkausvoittovaroista myönnetty valtionavustus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset