Kaupunkiuutiset

LinnaJazzien runko kasassa

Kuluvan vuoden LinnaJazzin ohjelmarunko on pääpiirteissään jo kasassa, mutta lopullisesti koko esiintyjäkaarti on selvillä vasta kesän kynnyksellä. Viime vuoden tunnelmia pääsee puolestaan verestämään Hämeenlinnan pääkirjaston valokuvanäyttelyssä, joka on avoinna vielä parisen viikkoa.

Linnanpuiston pääkonsertissa esiintyvät heinäkuun 16. päivä Vanaja Big Band solisteineen, rockjazzia edustava Lauri Porra Flyover Ensemble sekä Helsinki-Cotonou Ensemble, jonka musisointi pohjautuu afrofunkiin.

– Vanaja Big Bandin solistien kanssa on käyty neuvotteluja, mutta sopimukset ovat vielä osin avoinna. Nimet julkaistaan lähitulevaisuudessa. Kaksi muuta bändiä soittavat erityylistä jazzia, joten tarjolla on monipuolinen kattaus, LinnaJazzien taiteellinen johtaja Timo Lehto toteaa.

Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika Lauri Porra löysi basson murrosiässä ja siitä, erityisesti sähköbassosta, tuli hänen omin instrumenttinsa, vaikka sellon lisäksi myös piano ja trumpetti taittuvat. Hän on pitkään vaikuttanut metalliyhtye Stratovariuksessa ja soittanut myös mm. Emma Salokosken ja Ben Granfeltin bändeissä sekä Kotipellossa.

Helsinki-Cotonou Ensemble on puolestaan helsinkiläisen kitaristi Janne Halosen ja beniniläisen lyömäsoittaja/laulaja Noël Saizonoun luotsaama kahdeksanhenkinen yhtye. Projekti sai alkunsa tammikuussa 2012, kun Halonen, rumpali Juha Räsänen ja basisti Sampo Riskilä matkustivat stipendiaateiksi suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskukseen Villa Karoon, Guinean lahden rannalle, Grand-Popon kylään, Beniniin. Cotonou on Beninin suurin kaupunki.

Tulevan kesän konserttien määrä on osapuilleen sama kuin viime vuonna. Perjantaina on ilmaiskonsertti torilla, perinteinen bluesristeily on myös ohjelmassa. Laivalla musisoivat amerikkalainen huuliharpisti James Harman sekä Big Creek Slim&Troels Jensen. James Harman on yksi Yhdysvaltojen länsirannikon menestyneimmistä blues-artisteista.

– Karsimme jo viime vuonna konserttien määrää, kun tukieurot vähenivät. Meidän on elettävä sen mukaan, että rahat riittävät kokonaisuuden hallitsemiseen, Lehto toteaa.

Valokuvanäyttelyssä on esillä Yrjö Vaivilan, Esko Tuovisen ja Toni Rasinkankaan ottamia kuvia viime kesän konserteista sekä niihin liittyvistä tapahtumista.

– Ideana on, että kierrämme kaikki konsertit. Kohteina ovat niin artistit, yleisö kuin laajemmat kokonaisuudet, LinnaJazzeja niiden historian ajan ikuistanut Yrjö Vaivila kertoo. Tällä kertaa näyttelykuvat ovat mustavalkoisia.

– Mustavalkokuva pelkistää. Halusimme näyttää tällä kertaa tapahtumat tässä muodossa.

Vaivila on myös mitä suurimmassa määrin musiikkimies, sillä hän soittaa puhaltimia useissa yhtyeissä.

– LinnaJazzeihin menen aina muusikin myötä, mutta valokuvaus kulkee siinä rinnalla, Vaivila kertoo.

LinnaJazz Hämeenlinnassa 13.–16. heinäkuuta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset