fbpx
Kaupunkiuutiset

Linnajazzin tarjottimella kotimaisia huippunimiä – Hämeenlinnalaislähtöinen kontrabasisti Kaisa Mäensivu luo uraa New Yorkissa

Kaisa Mäensivun trio esiintyy Joonatan Raution kanssa Suisto-klubilla perjantaina. Kuva: Maarit Kytöharju

Linnajazz käynnistyy kahden koronavuoden jälkeen komealla kolmipäiväisellä ohjelmalla.

Esiintyjiksi on saatu musiikinlajin nimekkäitä suomalaistähtiä, mutta paikallisuuskin näkyy festivaalilla vahvasti.

– Tapahtuman tavoiteena on palvella monipuolisesti erilaisia yleisöjä, joten tarjolla on suomalaista huippujazzia ja myös vähän helpommin sulavaa materiaalia erityisesti torilla ja puistossa, Linnajazzin toiminnanjohtaja Antti Mustakallio sanoo.

Lauantai-iltana musiikkia on tarjolla useissa ravintoloissa Hämeenlinnan keskustassa.

– Yleisöllä on mahdollisuus kierrellä ja siirtyä paikasta toiseen. Uskon, että siitä syntyy todellinen festaritunnelma kaupunkiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Emma Salokoski ja Jarmo Saari tunnelmoivat Hämeenlinnan kirkossa perjantaina. Kuva: Jouni V��n�nen

Emma Salokoski ja Jarmo Saari tunnelmoivat Hämeenlinnan kirkossa perjantaina. Kuva: Jouni Väänänen

Perinteisessä kirkkokonsertissa Hämeenlinnan kirkossa esiintyy perjantai-iltana Emma Salokosken ja Jarmo Saaren duo.

Salokoski on Suomen tunnetuimpia jazzlaulajia, joka palkittiin Vuoden naissolistina Emma-gaalassa 2006. Saari taas on vaikuttanut kitaristina, säveltäjänä sekä tuottajana lukuisissa kokoonpanoissa.

– Duo esittää Salokosken omaa tuotantoa, johon Saari loihtii kauniita äänimaisemia erilaisin efektein, Mustakallio kertoo.

Suistossa esiintyy perjantaina Kaisa Mäensivu Trio, jonka tähtivieraana on virtuoosimainen saksofonisti Joonatan Rautio. Kontrabassoa soittava Mäensivu on kotoisin Hämeenlinnasta.

– Hän tekee tällä hetkellä upeaa kansainvälistä uraa New Yorkissa, ja hänen edellinen keikkansa Suisto-klubilla oli yleisömenestys,

Mäensivun triossa soittaa myös vibrafonisti Severi Pyysalo, joka nousi kuuluisuuteen suomalaisen jazzin ihmelapsena 1980-luvun alussa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Palkittu ja kiitetty saksofonisti Manuel Dunkel tuo kvartettinsa Raatihuoneeseen. Kuva: Muu

Palkittu ja kiitetty saksofonisti Manuel Dunkel tuo kvartettinsa Raatihuoneeseen. 

Lauantai starttaa mukavasti Hämeenlinnan torilla, jonka konsertin avaa kaikille tuttuja lastenlauluja jatsahtavasti esittävä Jazzkamelit.

Diggareille festivaalin kovin nimi lienee Manuel Dunkel, joka tuo kvartettinsa Hämeenlinnan Raatihuoneeseen lauantaina.

Saksofonisti profiloitui jo 1990-luvulla monipuoliseksi ja ilmeikkääksi muusikoksi soittamalla hyvin erilaisissa kokoonpanoissa funkista tyylipuhtaaseen jazziin.

– Suomen parhaasta saksofonista voi tietysti väitellä ikuisesti, mutta hän on kyllä yksi kivijaloista, Mustakallio toteaa.

– Kvartetin soittajat ovat kaikki huippunimiä. Ihan erityisen tunnelman luo se, että konsertti on akustinen, ja Alexi Tuomarila soittaa Raatihuoneen flyygeliä.

Linnanpuiston ilmaiskonsertti alkaa Erno Tiittasen johtaman Vanaja Big bandin setillä. Solisteina ovat Noora Herranen, Anne Tamminen, Johanna Laukkanen ja Jaakko Kulomaa.

– Ohjelmassa on perinteistä big band -musiikkia, joka on viihdyttävää, hauskaa ja sopii erinomaisesti puistoon, Mustakallio kuvailee.

Toisena konsertissa esiintyvä Peela on nuorten suomalaisten komeettojen sekstetti, joka antoi esimakua osaamisestaan Linnajazz-klubilla viime syksynä.

– Yleisö ei meinannut pysyä nahoissaan ja tunnelma oli katossa. Kokoonpanon melodinen musiikki yhdistelee monia tyylilajeja erittäin dynaamiseen ja energiseen tapaan.

Puistokonsertin pääesiintyjä on jazzlaulaja Nina Mya, joka on esiintynyt useiden suomalaisten huippumuusikoiden ja kansainvälisten artistien kanssa.

– Hän ei ehkä ole suurelle yleisölle niin tuttu, mutta kokoonpanossa ovat muun muassa Suomen ykköstrumpetisti Jukka Eskola ja saksofonisti Pope Puolitaival, mikä kertoo jo aika paljon, Mustakallio tuumaa.

– Nina Mya yhdistelee jazzin, soulin sekä bluesin perinnettä, ja uskon Linnanpuiston yleisön ilahtuvan hänen musiikistaan.

Linnajazz pe–su 29.–31.7.

Perjantai 29.7.

Emma Salokoski ja Jarmo Saari Duo, Hämeenlinnan kirkko kello 19.

Kurjisto, Nooran Viinibaari kello 20.30.

Eeva Äärelä, Kaima Baari kello 21.

Kaisa Mäensivu trio feat. Joonatan Rautio, Suisto kello 21.

Lauantai 30.7.

Linnajazzin torikonsertti: Jazzkamelit, Jykä Ahola & Old Virgins, Kassun Jamit, Hämpton Dixieduo, Hämeenlinnan tori kello 13-18.45.

Manuel Dunkel Quartet, Raatihuone kello 19.

LIsäksi musiikkia ravintoloissa Kummeli Bar, Puisto Brgr, Birger, Juliuksen Olohuone, Albertin kellari ja Bar Skogster.

Sunnuntai 31.7.

Linnanpuiston pääkonsertti kello 14–19: Vanaja Big Band, Peela, Nina Mya, Hämpton Dixieduo.

Nettisivuille tästä 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset