Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Linnan uudessa perusnäyttelyssä historiaa ihmisten tarinoiden kautta – Mikä on japanilaisten puunukkejen rooli?

Jouni Marjamäki esittelee Hämeen linnan alkuperäistä viiriä. Kuva: Otto Rantanen
Jouni Marjamäki esittelee Hämeen linnan alkuperäistä viiriä. Kuva: Otto Rantanen

Kun Hämeen linnalle seuraavan kerran menee, ei löydäkään lipunmyyntiä ja museokauppaa saman lasioven takaa kuin aiemmin. Tilaan on koottu maanantaina 24.6. auennut Linnan historia -näyttely, johon kuuluu myös Rikkauksien Häme -huone. Kahden huoneen kokoinen näyttely on tullut jäädäkseen.

– Halusimme kävijöitä varten esille lyhyen mutta kattavan perusnäyttelyn linnan historiasta, kertoo Kansallismuseon Linna- ja vankilayksiköiden intendentti Jouni Marjamäki, joka on ollut suunnittelemassa näyttelyä.

Ensimmäisen huoneen eli Linnan historia -näyttelyn aikajana ulottuu 1200-luvulta 1900-luvulle. Se kertoo linnan muuttumisesta pikkuhiljaa organisoidummaksi vankilaksi. Näyttelyn erityispiirre ovat aikajanan rinnalla kerrotut tarinat ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet linnan historiaan omana aikanaan.

– Esineet eivät kerro tarpeeksi, siksi mukaan on etsitty aitojen ihmisten tarinoita jokaiselta vuosisadalta. Koska valokuvia on vain kahdesta viimeisimmästä henkilöstä, olemme elävöittäneet kertomuksia japanilaisilla puunukeilla, Marjamäki sanoo.

 

Japanilaiset puunuket elävöittävät historiallisten henkilöiden elämäntarinoita, koska valokuvia 1200–1700-luvuilta ei ole. Kuva: Otto Rantanen
Japanilaiset puunuket elävöittävät historiallisten henkilöiden elämäntarinoita, koska valokuvia 1200–1700-luvuilta ei ole. Kuva: Otto Rantanen

 

Linnan historia -näyttelyssä on esillä myös linnan alkuperäinen, vuonna 1782 valmistettu metalliviiri. Erityistä merkitystä Marjamäki löytää kuitenkin Suomen sodassa ruotsalaisten upottamasta tykistä. Venäläisten hyökätessä veteen heitetty kolmesataakiloinen tykki on ollut ”poissa kotoa” kaksisataa vuotta, mutta palaa nyt Hämeen linnaan.

Se on ollut näytteillä vaihtelevasti Kansallismuseossa, mutta on kuulemma tärkeä lisä linnan museoesineistöön. Moni vierailija on kysellyt jo pitkään aidon ja alkuperäisen tykin perään, ja nyt sellainen on ensi kerran nähtävissä.

Näyttelyssä on myös paljon pikkuesineitä ja kiinnostuneille on auki yksityiskohtainen, sähköinen tietokanta kaikesta näytteillä olevasta.

 

Birger Jaarlia esittävällä puunukella on komeat viikset. Kuva: Otto Rantanen
Birger Jaarlia esittävällä puunukella on komeat viikset. Kuva: Otto Rantanen

 

Seuraavaan huoneeseen on rakennettu Rikkauksien Häme -olohuone. Seiniä kiertävät vitriinit ja sohvaryhmän edessä olevassa televisiossa pyörii linnaa käsittelevä 15-minuuttien video. Huone juhlistaa alueemme rikasta kulttuuriperintöä. Uusimmat löydöt ovat viime vuosilta ja peräseinän keskimmäinen vitriini onkin säästetty vielä löytämättä oleville aarteille. Tilasta on haluttu oleskeluun ja historiaan tutustumiseen soveltuva.

 

Otto Rantanen

Kirjoittaja on 16-vuotias kesätyöntekijä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

6.6.2020

Fingerpori

comic