fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Linnassa lähdetään aikamatkalle keskiajan ruokakulttuuriin

Saara Nironen on mukana tutustuttamassa ihmisiä keskiajan ruokiin.

Hämeen linna ja historianelävöittämisyhdistys Ilonen Joutsen järjestävät 1.–2.12. tapahtuman, jossa esitellään keskiajan ruokaa, arkea ja ylellisyyttä.

Elävöittäjät esittelevät, mitä vallasväki söi, miten rahvas juhli, kuka nukkui sängyssä ja kenelle kelpasi olkikasa.

Yleisö pääsee tutustumaan linnan ruokavoutiin, keittiöpiikaan, maustekauppiaaseen ja apteekkariin.

– Linnan huoneissa työskentelee kaikkiaan noin 25 keskiaika-asuihin pukeutunutta historianelävöittäjää, Hämeen linnan vs. yleisötyökoordinaattori Joni Karjalainen kertoo.

Tapahtuman ajanjaksoksi on valittu 1300–1400-luvun vaihde. Tarjolla on myös opastettuja kierroksia ja tietoiskuja, elävöittäjillä on myyntipöytä ja linnan kahvila palvelee kävijöitä,

– Minua kiinnostaa, minkälaista ruokaa keskiajalla tehtiin, ja miten ruoka ja ruokakulttuuri vaikuttivat ihmisten elämään, Iloisen Joutsenen keskiaikaharrastaja ja ruoka-asiantuntija Saara Nironen toteaa.

Nirosen mukaan Suomesta on aika vähän kirjallisia lähteitä keskiajan ruuasta. Tietoa saadaan esimerkiksi linnojen tilikirjoista, vero- ja tulliluetteloista, arkeologisista kaivauksista, maalauksista sekä keskiajalta säilyneistä, lähinnä keski- ja etelä-eurooppalaisista keitto- ja lääkekirjoista.

Nironen on kirjoittanut yhdessä Mervi Pasasen ja Nanna Tuovisen kanssa keskiaikaharrastajan keittokirjan Sahramia, munia ja mantelimaitoa.

– Mausteita käytettiin ruuan maustamiseen sekä lääkkeenä. Terveyskäsitykset perustuivat galenoslaiseen humoraalioppiin. Kalliilla mausteilla osoitettiin myös vaurautta, Nironen tietää.

Keskiajan ruoka, arki ja ylellisyys Hämeen linnassa 1.–2.12. kello 11–16.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset