Kaupunkiuutiset

Linnoja, lintuja ja surrealismia

Galleria Paperihuoneessa on esillä raumalaisen kuvataiteilija ja taidegraafikko Kirsi Kuusiston Metsän syvyyksissä ja linnojen lumoissa -niminen näyttely. Kuusisto on kuvannut Hämeen, Turun, Viipurin ja Olavinlinnaa. Myös Kuusiston piispanlinna, Kastelholman linna, Raaseporin linna ja Louhisaaren kartanolinnan ovat päätyneet Kuusiston kuva-aiheiksi. Linnakuvissa on myös metsää, eläimiä, kuten jäniksiä, kauriita ja lintuja sekä häivähdys surrealismia. Muutamissa töissä Kuusisto on kuvannut myös vettä ja linnan heijastuksen vedestä.

– Olen harrastanut paljon kotiseutumatkailua. Kun lapset olivat kouluikäisiä, kiersimme koko perhe katsomassa linnoja, kartanoita ja kalliomaalauksia. Noista retkistä on kertynyt paljon valokuvia ja muistoja, joita päätin hyödyntää taiteessa, Kuusisto kertoo.

Kuusiston kuvista huokuu entisajan rauhallista tunnelmaa. Linnoilla on juuret. Kuusiston värikkäissä vedoksissa on tarinallisuutta, ja metsä näyttäytyy sadunomaisena turvapaikkana.

– Olen aina tykännyt tarinoista, vanhoista rakennuksista ja historiasta. Näyttely on vähän kuin paluuta lapsuuteen. Esimerkiksi teoksessa ”Auringon noustessa” olen minä katsomassa metsoa. Taustalla on Hämeen linna, Kuusisto kertoo.

Kuusisto vedostaa moniväriset grafiikantyönsä syvä- ja kohopainoa yhdistävällä tekniikalla mahdollisimman myrkyttömästi.

– Carborundumilla saan teoksiini maalauksellisuutta. Tekniikka myös mahdollistaa piirroksien ja valokuvien yhdistämisen. Kuivaneulalla ja etsauksella saan viivoja ja liikettä. Teokseni saavat valmiin muotonsa usein vasta vedostusvaiheessa, taiteilija juttelee.

Kuusisto on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta. Taiteen tekemisen ohella hän työskentelee Raumalla lasten ja nuorten kuvataidekoulun johtajana. Hän toimii myös Rauman Taidegraafikoiden puheenjohtajana.

Paperihuoneen grafiikanpajassa on esillä janakkalalaisen kuvataiteilijan Paula Jalassola-Huttusen kalkkikivelle piirtämiä, syövyttämiä ja vedostamia litografioita. Ikkunalla on neljä värillistä teosta, muut työt ovat mustavalkoisia.

– Litografia on vanha kivipainomenetelmä, yllätyksellinen tekniikka. Koskaan ei tiedä tarkkaan, millaisia sävyjä saa.

Jalassola-Huttusen näyttelyn nimi on ”Puheväleissä”. Taiteilija on kuvannut tuoreimmissa töissään lintuja, muun muassa puluja ja variksia. Hän on tarkastellut luontoa ylhäältä, lintuperspektiivistä sekä alhaalta, vedenalaisesta vinkkelistä.

– Minua viehättää lintujen vapaus lentää, liidellä tuulen matkassa. Linnut tulivat taiteeseeni luettuani kiinnostavan, viestikyyhkyistä kertovan kirjan.

Kuusiston ja Jalassola-Huttusen näyttelyt sopivat hienosti yhteen, ja muodostavat kiinnostavan näyttelykokonaisuuden.

Kirsi Kuusiston näyttely ”Metsän syvyyksissä ja linnojen lumoissa” on esillä Galleria Paperihuoneella ja Paula Jalassola-Huttusen ”Puheväleissä” Galleria Paperihuoneen grafiikanpajassa 3.9. asti.

Paperihuone osallistuu Hämeenlinnan Taiteiden yöhön 26.8. Galleriassa voi nauttia Ilkka Marjasen performanssista ja Ilkka Näverin luuttumusiikista kello 19. Paikalla on myös taiteilijoita kertomassa grafiikan menetelmistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset