Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Loppiaisen pinnaralli toi esiin 54 siivekäslajia – Harvinaisuuksiakin näkyi, mutta yksilöiden vähäinen määrä ihmetytti bongailijoita

Ruokinnoilla ei välttämättä ole ollut ruuhkaa. Marjalinnut pysyivät näkymättömissä.
Miemalansalmen laulujoutsenperhe on ilmeisesti päättänyt jättää etelänreissun väliin. Kuva: Juhani Karvonen
Miemalansalmen laulujoutsenperhe on ilmeisesti päättänyt jättää etelänreissun väliin. Kuva: Juhani Karvonen

Talventulo näyttää jossain määrin hiljentäneen lintumaailman. Vaikka lumen luulisi lisäävän lintujen kiinnostusta ruokinnoille, hyväkään ape ei ole paikoin saanut siivekkäitä käyttämään ruokintoja hyväkseen.

Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen vuotuisessa loppiaisen pinnarallissa tavattiin 54 lajia, joista voittajajoukkue sai kasaan 42. Viime vuonna lajeja havaittiin 59.

Lajeja on tavanomaisesti, mutta yksilömäärät ovat jostain syystä pieniä. Esimerkiksi monilla ruokinnoilla on hiljaista, vaikka linnut nyt ilman muuta ravintoa etsivätkin.

Syksy oli leuto ja vuodenvaihteeseen saakka maan ollessa lumeton, ja luonnossa oli paljon viivyttelijöitä. Ne tuntuivat nyt kadonneen. Joko linnut ovat osanneet lähteä etelää kohden tai talvi on ne korjannut.

Ruokinnoilla ei juuri lintuja

Viime päiviin saakka Turengissa viivytelleitä rautiaisia, Käikälässä oleillutta peukaloista ja eri puolilla havaittuja punarintoja ei enää rallissa löytynyt.

– Voi olla että sulan maan aikana hajallaan ympäriinsä olleet linnut eivät ole vielä ruokintoja löytäneet, Markku Hyvärinen Kanta-Hämeen Lintutieteellisestä yhdistyksestä miettii.

Rallin parhaimmat havainnot olivat Tervakosken turkinkyyhky ja Hattulan Pekolassa havaittu pähkinänakkeli.

Riihimäen harvinaisuus töyhtökiuru oli koko rallin ykköslaji. Valkoselkätikkoja havaittiin parissakin paikassa muun muassa Käikälässä.

Marjalinnut kadoksissa

Muutama peippo, järripeippo ja jokunen kottarainen havaittiin eri puolilla aluetta. Marjalinnut puuttuivat luonnosta lähes täysin, samoin käpylinnut.

– Mustarastaita on tavalliseen tapaan, mutta räkättirastaita havaittiin vain yksi lintu. Tilhiä ei ole lainkaan. Käpylinnut, urpiaiset ja vihervarpuset sekä punatulkut ovat myös miltei kadoksissa. Töyhtö- ja hömötiaisia eivät kaikki joukkueet tainneet edes nähdä.

Vesilintuja oli vuodenvaihteeseen saakka mutta tammikuun alun pakkaset jäädyttivät vesistöt.

– Lehijärvellä oleillut silkkiuikku ja Katumalla viivytellyt kuikka jäivät kumpikin merikotkien saaliiksi. Kumpikin lintu oli jollain tavoin vahingoittunut. Lehijärvellä oleilleet pilkkasiivet suuntasivat etelään vasta kun avoin vesi jäätyi kokonaan. Leuto syksy sai pohjoisen karaistuneita vesilintuja kuten pilkkasiipiä ja mustalintuja viivyttelemään sisävesissä poikkeuksellisen myöhään.

Laulujoutsenetkin talvehtivat

Sinisorsien lisäksi rallissa paljastui telkkä, isokoskelo, haapana ja tavi. Pari harmaalokkiakin värjötteli sulien reunoilla. Laulujoutsenperhe on viihtynyt Miemalansalmessa.

Petolinnuista rallissa havaittiin merikotka, hiirihaukka, piekana sekä varpushaukka. Pöllöistä joukkueet havaitsivat varpus- ja lehtopöllön. Kanalinnuista havaittiin teeri ja pyy.

Pari harmaahaikaraa talvehtii Hämeenlinnan sulissa.

– Syksyllä oli mittava tiaisten vaellus, mutta se ei näkynyt enää loppiaisena. Ehkä yleisimmät lajit ruokinnoilla ovat viherpeippo, keltasirkkuja sekä tali- ja sinitiainen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset