fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Loppubileet menikin siinä, kun maalasin Yodaa selkään ja muut juhli" - Nina Silavuori ja Olli-Pekka Lappalainen tatuoivat nyt Keskustalossa

Olli-Pekka Lappalaisen (vas.) ja Nina Silavuoren mukaan uuden asiakkaan kanssa on usein juteltu kuin vanhat tutut. He ovat saaneet myös asiakkailtaan pulloja lahjaksi, jos esimerkiksi asiakas on unohtanut tapaamisen, heilunut liikaa ollessaan tatuoitavana tai ihan vain kiitokseksi hyvin tehdystä työstä. Kuva: Kaisa Naapuri

Black Lily on periaatteessa kuin mikä tahansa tavallinen pienyritys.

Kaksi perheellistä yrittäjää aloittaa aamunsa kahvin äärellä keskustellen ja päivän ensimmäisiin asiakkaisiin valmistautuen. Nauru raikaa ja työhön suhtaudutaan intohimolla.

Asiakkaat vaihtuvat, mutta iholla pysyvä taide on ikuista.

– Jokainen tatuoija varmasti haaveilee jossain vaiheessa oman liikkeen perustamisesta, Nina Silavuori, 42, toteaa.

– Tein päätöksen tosi lyhyessä ajassa. Irtisanouduin edellisestä paikasta ja lopetin työt siellä kahden viikon jälkeen. Kuukauden päästä oli oma liike pystyssä.

Silavuori on varmasti monelle tuttu edellisestä työpaikastaan, hämeenlinnalaisesta Unique Art Tattoo -tatuointistudiosta. Siellä hän tapasi myös silloisen työkaverinsa ja nykyisen yrittäjäkumppaninsa Olli-Pekka Lappalaisen, 39.

He tulivat jo Unique Art -aikoina hyvin toimeen keskenään, ja siksi Silavuoresta tuntui luonnolliselta kysyä Lappalaista mukaan omaan liikkeeseensä.

– Ollaan sellainen taistelupari, Lappalainen hymähtää.

– Perus mies-nainen-kommunikaatiohäiriöitä saattaa välillä tulla, mutta niistä kyllä selvitään aina puhumalla, Silavuori lisää.

Lähtö tatuointiuralle oli Silavuorelle aikoinaan yhtä spontaani kuin hänen liikkeensä perustaminenkin.

– Olin ollut vaatekaupassa töissä lähes kymmenen vuotta, kun jäin äitiyslomalle. Olin aina pitänyt piirtämisestä ja innostuin sitä kautta tatuoimisesta. Sain mahdollisuuden aloittaa urani Unique Artissa, Silavuori kertoo.

Tatuoijaksi oppiikin vain tekemällä. Lappalainen maalasi kynäruiskulla opiskeluaikoinaan.

– Yksissä opiskelijabileissä joku mimmi pyysi mua tekemään niillä välineillä Star Wars -aiheisen kuvan selkäänsä. Loppubileet menikin siinä, kun maalasin Yodaa sen selkään ja muut juhli, Lappalainen naurahtaa.

– Sitten aloin miettiä, millaista olisi oikeasti tatuoida jonkun iholle. Se ajatus kuitenkin jäi, kun siihen aikaan se oli vielä sellainen “prätkäjätkien” juttu.

 

Myöhemmin mainostoimistossa työskennellessään Lappalainen näki tatuoinnin kollegansa nilkassa ja kysyi, missä se oli otettu. Tatuointipuuhat alkoivat taas kiinnostaa häntä ja veivät mukanaan.

Kaverit toimivat aluksi Lappalaisen harjoituskappaleina, kun hän harjoitteli tatuoimista pääosin kotona. Lopulta hän pääsi töihin Tampereelle Below Zero -tatuointistudiolle.

Lappalaisen tatuointityyli on realistinen eli mahdollisimman valokuvantarkkaan jälkeen pyrkivä, kun taas Silavuori käyttää luovasti erilaisia tyylejä. Tatuointien merkityksistä puhuttaessa molemmat kokevat, että jokaisella tatuoinnilla on jokin merkitys.

– Tatuointi on identiteetinjatke. Vaikka ei olisi antanut sille itse mitään syvällistä merkitystä, niin siinä taustalla on kuitenkin se ajatus, että “nyt mä otan sen” ja se asia on jotenkin resonoinut sua, Lappalainen pohtii.

– Asiakas saa siitä jotain ja nousee johonkin seuraavalle tasolle omassa identiteetin rakennusprosessissaan. Se jokin voi olla vaikka se, että asiakkaan itsetunto kohoaa. On hienoa saada olla siinä prosessissa mukana.

 

Silavuori näkee tatuoinnit niin ikään koruina ja kehon vaatteena, jotka vahvistavat omaa identiteettiä.

– Välillä mietin, miltä näyttäisin ilman tatuointeja. Se olisi todella outoa. Olisin niin alasti, Silavuori naurahtaa.

Mitäs sitten, kun Silavuori on vanha ja tatuoitu?

– No sitten olen vanha, ryppyinen ja tatuoitu, hän hymyilee.

– Jos sellaisia miettii liikaa, niin tatuointeja ei ehkä kannata ottaa. Ei niistä tarvitse tykätä, eivätkä ne ole kaikkia varten.

Näitä iholle halutaan

1. Kukkaset

“Jokainen kukka on erilainen, vaikka niitä multa paljon pyydetäänkin. Esimerkiksi miehille en tee niin hentoa ja koristeellista jälkeä, vaan karskimpaa viivaa.”

 

2. Mandalat eli geometriset kuviot, korut

“Tykkään todella paljon niiden tekemisestä: koukeroiden piirtämisestä ja sellaisesta koruaskartelusta.”

 

3. Tekstit

“Eniten otetaan lastennimiä, laulunsanoja tai roomalaisilla numeroilla syntymäaikoja.”

 

Nina Silavuori listasi Top 3 -tatuointinsa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset