Kaupunkiuutiset

Lottapatsasta ehdotetaan Hämeenlinnaan

Lotta Svärd -järjestön kunniaksi on ehdotettu pystytettäväksi patsasta muun muassa Forssaan, jossa aloite kaatui, sekä Helsinkiin. Nyt kaupunginvaltuutettu Antti Ahonen esittää Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston enemmistön allekirjoittamassa aloitteessa, että myös Hämeenlinnaan hankitaan patsas lottien kunniaksi. Aloitteen allekirjoitti valtuuston kokouksessa 11.6. kolmekymmentä valtuutettua yli puoluerajojen.

 

Sotiemme aikana noin 250 000 lottaa työskenteli maamme hyväksi niin koti- kuin taistelurintamillakin. Yhteensä 287 lottaa joutui maksamaan toiminnastaan itsenäisyytemme ja vapautemme puolesta hengellään.

Valtuustoaloitteen mukaan sota-aika oli vain yksi vaihe lottajärjestön historiassa. Aloite toteaa lottatoiminnan olleen monipuolista, ja että Lotta Svärd -järjestöllä oli keskeinen merkitys Suomen naisväestön yhteen saattamisessa. Aloitteessa korostetaan, ettei lottajärjestö ollut puoluepoliittinen, ja että lottatoiminnassa oli mukana niin porvarillisen kuin vasemmistolaisenkin taustan naisia.

 

Aloitteessa todetaan, että alun perin Hämeenlinnan naapuriin Forssaan sijoitettavaksi suunniteltu teos joutui yllättävien käänteiden vuoksi jäämään vaille arvoistaan paikkaa. Aloite painottaa, että lotat toimivat Hämeenlinnassa hyvin aktiivisesti ja Hämeen alue oli merkittävä lottatoiminnan keskus. Aloite toteaa, että Hämeenlinnassa vaalitaan aktiivisesti lottaperinteitä yhdistysmuodossa ja Hämeenlinna olisi perinteikkäänä varuskuntakaupunkina ja Hämeen maakunnan pääkaupunkina luonteva sijoitus paikka lottapatsaalle.

Aloitteen ponnessa Hämeenlinnaa kehotetaan ryhtymään toimenpiteisiin Lotta Svärd -patsaan hankkimiseksi ja sille soveltuvan sijoituspaikan osoittamiseksi, sekä tarvittaessa tekemään yhteistyötä Lotta Svärd -säätiön ja Taidekeskus Salmelan kanssa tavoitteen toteuttamiseksi.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset