fbpx
Kaupunkiuutiset

Lottatyttö Mannerheimin pöydässä

Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle, Linnan juhlille, astelee tällä kertaa nainen, jonka Suomen marsalkka Mannerheimin pyysi vuonna 1941 aterialle tutustumistapaamista varten.

Marsalkka halusi henkilökohtaisesti tavata 19-vuotiaan nuoren naisen, joka onnistui siinä mihin upseerit ja ”muut kantapeikot” eivät kyenneet – rauhoittamaan 150 sotaväsymyksestä ja omasta mielestään huonoa kohtelua kärsineen miesjoukon.

Nykyisin Hattulassa asuva 93-vuotias Annikki Mäki yllättyi saamastaan kutsusta Linnan juhliin, muttei läheskään niin paljon kuin yli 70 vuotta sitten Mannerheimin ruokailukutsusta.

Itsenäisyyspäivän juhlilta hän aikoi jäädä kokonaan pois, mutta kun pukuongelma ratkesi onnellisesti, terhakka vanha rouva päätti osallistua ”Salenkin” juhliin, kun Mannerheiminkin kanssa sujui jouhevasti.

Leskirouva ottaa pressan linnaan avustajakseen tyttärentyttärensä.

– Ei minua itse juhlat jännitä. Arvostamani presidentin tapasin viime keväänä Hämeenlinnan veteraanijuhlassa. Istuttiin kahvipöydässä kaksi tuntia Niinistön kanssa vieretysten. Heti ensimmäiseksi ilmoitin, etten sitten teitittele ketään, nyt olemme sitten sinut hänenkin kanssaan. Meillä oli ihan hauskat jutut. Sieltä tämä kutsu varmasti periytyy, Annikki Mäki selvittää suurena huomionosoituksena pitämänsä kutsun taustoja.

– Marskin kanssa kyllä jännitti.

Nuorena pikkupomona

Hämeenlinnaan ensimmäisen kerran aivan 1940-luvun lopulla muuttanut Annikki Mäki on kotoisin Peräseinäjoelta.

– Pohojolaanen, kuten hän itse sanoo.

Pohjanmaan likka hakeutui vapaaehtoisena maanpuolustustöihin jo 15-vuotiaana. Vuonna 1940 hän oli ensimmäistä kertaa mukana itärajan tuntumassa linnoitustöiden kanttiininpitäjänä. Myöhemmin olivat vuorossa lotan tehtävät Äänislinnassa.

– Minulla on aina ollut hyvä matikkapää, on vieläkin. Olin 19-vuotiaana (silloin täysi-ikäisyyden raja oli 21 vuotta) kaupanhoitajana OTK:n myymälässä. Sieltä ne pestasivat minut Äänislinnaan lotaksi, kun minulla jo kokemusta niistä linnoitusajan kanttiinihommista.

Annikki Mäki tunnettiin riuskana ja johtotehtäviin pystyvänä nuorena naisena. Hän oli myös junalla Seinäjoelta rintamalle matkanneen kuuden naisen matkanjohtaja, vaikka ikää ei siis ollut täysi-ikäisyyden vertaa.

– Sekös korpesi niitä vanhempia naisia, kun tyttönen laitettiin pomoksi. Junamatka sinällään oli aika rankka, kun eväänä oli puoli ruisleipä eikä kolmeen vuorokauteen saanut poistua kertaakaan vaunusta.

Hengenpelastusta itärajalla

Annikki Mäki sanoo omaavansa kuudennen aistin. Ensimmäisen kerran hän sai kykyynsä vahvistuksen nykyisen Kymenlaakson itärajan linnoitustöissä.

– Nukuin vielä alkutalven kylminä öinä yksin teltassa, kun muut lotat olivat majoittuneet jo parakkeihin. Yhtenä yönä heräisin poikkeuksellisesti aamuyön varhaisina tunteina, vaikka unta ei tahtonut olla koskaan riittävästi. Kävelin majoitusalueelle. Ihmettelin, kun keittiölotat eivät olleet valmistelemassa aamutarjottavia.

– Kaikki kolme lottaa nukkuivat parakissa. Tajusin heti, että kämpässä on häkää ja naiset tajuttomia. Yhtäkään en saanut hereille, vaan vedin heidät pihalla ja hälytin apua. Kukaan ei onneksi kuollut, mutta lähellä se oli.

Annikki Mäki katsoo tiivisti silmiin ja sanoo: – Se oli kuudes aisti, joka ajoi minut parakeille.

Kukas se sellainen tyttö oikein on?

Tarina on monenmoista sota-ajalta ja myös sen jälkeisiltä vuosilta. Pian 94 vuotta täyttävä Annikki Mäki sanoo muistavansa vanhatkin asiat hyvin, tosin yksityiskohtia on huvennut muistikuvista maailmaa matkatessa.

1941 Äänislinnassa Mäki kutsuttiin kuitenkin Mannerheimin seuraksi aterialle, jossa kaikki muut osallistuja olivat korkeita upseereita kenraali Ruben Laguksesta alkaen. 19-vuotias Annikki Mäki istui vastapäätä Mannerheimia.

– Näin siinä tilaisuudessa ensimmäisen kerran valmiiksi katetun pöydän.

Syy, miksi nuori pohjanmaalaistyttö päätyi Mannerheimin pöytäseurueeseen, löytyy Annikki Mäen räväkistä ja samalla sosiaalisista otteista. Hän pärjäisi kaikkien kanssa.

– Laguksen joukoista noin 150 miehen osasto oli Äänislinnassa lepäämässä. Rautatieaseman kupeessa olevassa kanttiinissa sotilaat riehaantuivat, kun eivät saaneet kaikkea sitä mitä olisivat halunneet ostaa. Siellä oli syntynyt kunnon rähinä.

– Kun miehet eivät rauhoittuneet upseerien puheilla eivätkä toisten lottien toiveilla, hakivat he minut nukkumasta, kun olin saanut miehet rauhoittumaan ennenkin.

– Vetäisin manttelin yövaatteiden päälle ja menin paikalle. Sain miehet rauhoittumaan puhumalla. Tilanne laukesi siihen.

– Muutaman päivän päästä tuli sitten kutsu syömään itsensä Mannerheimin kanssa. Mannerheimin oli kuulemma sanonut, että haluaa nähdä sellaisen tytön, joka rauhoittaa isonkin miesjoukon. Kyllä jännitti!

Katettu pöytä!

Annikki Mäki voi nyt jo nauraa sille kauhukuvalle, mikä häneen eteensä avautui, kun hänet johdatettiin istumaan vastapäätä Mannerheimia:

– Haarukoita, lusikoita ja veitsiä oli jokaisen kohdalla pitkät rivit. Minä en ollut edes nähnyt katettua ruokapöytää, saati sitten syönyt sellaisessa paikassa ja herraseurassa!

– Aterialla oli täytetty kalkkuna, sellaisesta en ollut edes kuullut! Jännitys oli aivan valtava.

– Mannerheim osoitti fiksuutensa, kun hän otti aina ensin ruokailuvälineen käteensä, ja nyökkäsi sitten minulle liki huomaamattomasti. Hän tiesi, että olen aika hukassa aterimien kanssa. Niin edettiin ruokailun loppuun. Pöytäpuheita en jaksa muistaa.

Laguksen ohella Annikki Mäki tapasi Äänislinnassa myös toisen Mannerheim-ristin saajan, legendaarisin taistelulentäjä Ilmari Juutilaisen.

– Lentäjät houkuttelevat meitä oman sijoituspaikkansa tansseihin, mutta ei me kovin usein päästy pitkän välimatkan vuoksi. Eikä olisi saatu mennäkään, mutta välillä sinne karattiin pistämään jalalla koreasti. Huvit olivat vähissä.

Sotien jälkeen Anni Mäki asui miehensä kanssa ensin Seinäjoen maisemissa, mutta muutti miehen työn perässä jo 1948 Hämeenlinnaan. Välissä oli viiden vuoden reissu työn perässä Lapinjärvelle, ja taas paluu Hämeenlinnaan vuonna 1955.

Annikki Mäki asuu nykyisin Hattulassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset