fbpx
Kaupunkiuutiset

Löytyykö Harvialasta rautakauden hauta?

Niemenpään Hamppulassa Janakkalassa suoritetaan neljä päivää kaivauksia alueella, josta paikalliset metallinetsinharrastajat ovat tehneet useita esinelöytöjä rautakauden ajalta. Arkeologisen koekaivauksen toteuttaa Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Museoviraston toimeksiannosta.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät alkoivat tutkia aluetta kesäkuussa vuonna 2014. Paikka kiinnitti harrastajaryhmän huomion, koska se sijaitsee vesistön ja 1600-luvulla hävinneen Nummenpään kartanon läheisyydessä. Lisäksi metsässä on kookkaita kiviä suorissa riveissä, mikä viittaa ihmisen kädenjälkeen.

– Löysimme Mikko Mäkelän ja Ossi Kupilan kanssa spiraalisormuksen, palamatonta luuta, rannerenkaan sekä ruoskanvarren, joka on harvinainen löytö, Reijo Hyvönen etsijöistä kertoo.

– Otamme aina heti yhteyttä Museovirastoon, joka kiinnostui kohteesta. Nyt olemme mukana auttelemassa koekaivauksissa.

Hyvönen on todellinen konkari muinaismuistojen paikantamisessa. Hän on kumppaneineen löytänyt yli 20 kalmistoa tai rautakautista asuinpaikkaa Kanta-Hämeen alueelta.

– Olen harrastanut tätä 24 vuotta, koska olen aina ollut historiasta kiinnostunut.

– 1990-luvun alussa näin lehdessä mainoksen metallinetsimestä, jolla oli Päijät-Hämeestä löydetty plootuaarre. Siitä sain alkusysäyksen.

Pari senttiä kerrallaan

Kaivauksia johtaa arkeologi Kirsi Luoto. Häneltä on hyvä kysyä kalmiston määritelmää.

– Kalmisto on pakanuuden aikakauden hautapaikka ja täällä kysymyksessä on mahdollisesti ruumiskalmisto, johon vainaja on asetettu polttamatta.

– Hyvin usein esihistoriallisten esineiden löytöpaikat jätetään rauhaan, mutta tässä tapauksessa Museovirasto katsoi, että selvitys on tarpeen. Emme ole täällä etsimässä lisää esineitä, vaan ensisijaisesti selvittämässä löytöjen yhteyttä ja kohteen luonnetta.

Maanantaina alkaneiden kaivausten toisena päivänä alueen keskeiselle löytöpaikalle oli rajattu kahden neliön alue, jota on lähdetty tutkimaan 2,5 sentin kerros kerrallaan kihvelin ja muurauslastan kanssa. Ämpäreihin kerääntynyt maa-aines myös siivilöidään, ettei pienikään siru jää tutkijoilta huomaamatta. Jokainen löydös valokuvataan ja sen koordinaatit merkataan karttaan.

Vastuullisuutta tarvitaan

Harvialan kohteessa tehtiin löytöjä jo ensimmäisen työpäivän aikana.

– Turpeenalaisesta kerroksesta kaivettiin esiin palanutta luuta ja pronssinen hela, joka ajoittuu nuoremmalle rautakaudelle, Luoto sanoo.

– Mikäli törmäämme ruumishautaukseen, joka yleensä tulee vastaan noin 30 sentin syvyydessä, lopetamme kaivauksen siihen. Silloin puhutaan jo eri tarkkuustasosta, jota varten tarvitaan erillinen tutkimus.

Kiehtovasta aiheesta mahdollisesta innostuvia Luoto muistuttaa metallinetsimen väärinkäytöstä.

– Arkeologit peräänkuuluttavat vastuullisuutta ja tarkkaa tietoa siitä, mikä on sallittua. Tunnetulla ja kiinteällä muinaisjäännöksellä ajattelemattoman toiminnan seurauksena on pahimmassa tapauksessa kohteen tuhoutuminen.

– Muinaismuistolain rikkominen voi johtaa poliisitutkintaan ja siitä voidaan tuomita kaksi vuotta vankeutta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset