Kaupunkiuutiset

LPG-hoito antaa vahvaa tukea fysioterapialle

Fysioterapiassa käytettävä LPG-hoitomuoto ei liene kaikille lukijoille tuttu, vaikka menetelmä kehitettiin jo 1980-luvun puolivälissä. Alipaineella toimivan laitteen kehitti alun perin arpikudosten ja palovammojen hoitoon ranskalainen Louis Paul Guitay. Nykyä hoitoa käytetään paljon monipuolisemmin esimerkiksi vähentämään nivelten jäykkyyttä, hoitamaan jännetulehduksia ja turvotusta, helpottamaan fibromyalgiakipuja tai tehostamaan palautumista. Erittäin hyviä tuloksia on saatu myös kirurgisten toimenpiteiden jälkeen annettavassa hoidossa paranemisen nopeuttamiseksi.

– Kansanomaisesti sanottuna LPG on alipaineella tapahtuvaa imurullaushoitoa, fysioterapeutti Jari Pihlman Fysio ProLinesta kertoo.

–  Kun perinteisessä manuaalisessa käsittelyssä lihaskudosta painetaan luuta vasten, tässä hoidossa kudosta nostetaan luusta poispäin.

Hoidossa käytettävän tekniikan ansiosta voidaan käsitellä hyvinkin kivuliaita alueita ja saada aineenvaihduntaa liikkeelle.

– Esimerkiksi välilevyn pullistaman tapauksessa pystytään lisäämään aineenvaihduntaa rangan välikudoksissa aiheuttamatta itse rankaan liikettä.

Fysio ProLinessa LPG:tä käytetään yleensä muun fysioterapian tukena.

– Laite ei missään nimessä korvaa fysioterapeutin käsiä, mutta olen sitä mieltä, että kädetkään eivät korvaa laitetta, Pihlman tuumaa.

– Parhaat hoitotulokset saadaan, kun yhdistellään molempia. Erityisen hyvin hoito on toiminut olkapääongelmissa ja leikkauksen jälkeisessä fysioterapiassa. Jo yhden hoitokerran jälkeen kehoon saadaan helposti lisää harjoitettavuutta.

Hoitoon on hakeutunut paljon myös esimerkiksi seisomatyöläisille tyypillisestä kantapääkivusta eli plantaarifaskiitista kärsiviä. Myös alaselän kipuihin haetaan apua.

LPG:ssä asiakkaan päällle puetaan hoitopuku, jonka läpi käsittely tuntuu miellyttävämmältä.

– Juuri näihin mukaviin tuntemuksiin monet koukuttuvat, Pihlman sanoo.

– Kaikki eivät syystä tai toisesta tykkää hieronnasta ja tässä tapauksessa kyseessä on kuitenkin mekaaninen laite.

Pihlman valmistui fysioterapeutiksi vuonna 2003 ja LPG-hoito astui kuvaan mukaan vuonna 2009.

– Nyt meillä on jo seitsemän vuoden käyttökokemus, joten tiedämme aika tavalla paljon hoidon vaikutuksista.

– LPG ei ole kuitenkaan edelleenkään yleisesti tunnettu hoito, eikä se ole kaikkien lääkärienkään tiedossa. Viidakkorumpu toimii kuitenkin hyvin, sana leviää ja saamme kokoa ajan lisää asiakkaita työterveyshuollon puolelta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset