Kaupunkiuutiset

Lukutaito on supervoima

Juha-Pekka Koskinen on hämeenlinnalainen kirjailija.

Ihmislajin kehitystä kohti tekniikan suursaavutuksia on muokannut eräs yllättävä taito, jota emme aina osaa kylliksi arvostaa. Se antaa meille yliluonnolliset voimat, joita esi-isämme ihmettelisivät kauhun vallassa. Osittain tuon kyvyn ansiosta minäkin tiedän, että sinä luet tätä tekstiä juuri nyt, vaikka en ole lähimaillakaan. Maagista, eikö?

 

Kirjoitus- ja lukutaito ovat mahdollistaneet meille monia hienoja asioita. Harva tulee ajatelleeksi, että noiden taitojen avulla voimme saada selville, mitä jo kuolleet esivanhempamme ovat ajatelleet tai mitä tomuksi hajonnut Aristoteles tuumaili. Vanhoihin päiväkirjoihin ja kirjeisiin on tallentunut paljon arkipäiväisiä tapahtumia vuosisatojen takaa. Suuret historiankirjat kertovat kyllä kuka pommitti mitäkin kaupunkia ja kuinka kauan, mutta tavalliset ihmiset ovat kirjanneet muistiin, milloin loppui vesi ja nauriit, mihin katosi Johannes ja kuka häntä suri.

 

Kuinka monta matkaa ajassa ja paikassa olenkaan tehnyt pelkästään nojatuolissa istumalla. Hyvän kirjan parissa mielikuvitus lähtee lentoon, sitä tuntee elävänsä tapahtumissa mukana ja olevan osa vauhdikasta draamaa. Monet kaupungit tulevat tutuiksi, eikä siinä vielä kaikki. Kirjan avulla voi matkustaa myös menneisyyteen ja jopa tulevaisuuteen. Nojatuolimatkoissa köyhä on kerrankin samalla viivalla rikkaan kanssa.

 

Minusta on myös huikeaa, kuinka Galileo Galilei voi yhä opettaa minua, vaikka hän on jo hajonnut tomuksi. Galilein sanat, jotka hän kirjoitti vuosisatoja sitten, ovat yhä saatavilla. Kaikki tämä tieto on ollut käteni ulottuvilla sen jälkeen, kun opin lukemaan. Ilman kirjoitus- ja lukutaitoa joutuisin manaamaan Galilein hengen puhumaan kanssani ja se olisi melkoisen vaativa operaatio.

 

Nykyään tietenkin kaikki taidot halutaan mitata rahassa ja pitää pystyä osoittamaan, mitä jää käteen, jos osaa lukea. Siihenkin minulla on täsmällinen vastaus. Lukutaito on ainakin kahdeksantoista euron, kahvipaketin ja suklaalevyn arvoinen taito. Se selvisi minulle, kun tarkistin kauppakuittia ja löysin siitä harmittavan virheen. Yhden pizzan sijaan kassa oli vahingossa napauttanut kuittiin seitsemän pizzaa. Jos olisin lukutaidoton, moinen virhe olisi tietysti jäänyt minulta huomaamatta ja olisin menettänyt kahdeksantoista euroa sekä kompensaatiolahjat.

 

Lukutaito on mahtava voima, joka kykenee siirtämään vuoria. Se on supervoima, josta en luopuisi mistään hinnasta.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

1.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

7.7.2020

Fingerpori

comic