fbpx
Kaupunkiuutiset

Lulu Ranne siirrettiin sivuun
poliisin esitutkinnan ajaksi

Valtuuston maanantaisessa kokouksessa käsiteltiin kuntalain 5 luvun 40 §:n 2 momentin mukaisen menettelyn käynnistäminen Lulu Ranteen kohdalla. Lain mukaan menettely tulee käynnistää siinä tapauksessa, että luottamushenkilön voidaan todennäköisin perustein epäillä menetelleen luottamustoimessaan velvollisuuksiensa vastaisesti.

Kaupunginhallitus päätti toukokuun alussa, että edellisen kaupunginhallituksen luotettavuutta puntaroimaan nimetylle tilapäiselle valiokunnalle esitettyjen selvitysten ja väitteiden sekä kaupungille toimitetun muun aineiston perusteella on tarkoituksenmukaista tehdä poliisille tutkintapyyntö sen selvittämiseksi, onko Lulu Ranteen luottamustoimien hoitamisessa tapahtunut jokin rikos. Valokeilassa on Ranteen väitetty toiminta niin kutsutun Levi-seminaarin yhteydessä ja epäilyt kaupunginhallituksen kokousten tietojen vuotamisesta ulkopuoliselle. Kaupunginhallitus myös esitti valtuustolle Ranteen pidättämistä kaikista luottamustoimistaan vireillä olevan poliisitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi.

Kaupunginlakimies Susanna Ijäs toi kokouksessa julki syyttäjän näkemyksen, jonka mukaan ”syytä epäillä” -kynnys on Ranteen tapauksessa ylittynyt.

Ranteen hyllyttämistä vastustivat odotetusti monet Pro Hämeenlinna -koalition jäsenet. Vasemmiston Tiina Mollberg esitti valtuustoryhmänsä kantana, etteivät he tässä epäselvässä tilanteessa halua toimia tuomarin roolissa, eikä Ranteen pidättäminen luottamustoimissa ole aiheellista tutkinnan ollessa kesken.

Perussuomalaisten Antero Niemelä katsoi, että hyllytyspäätökseen tarvittaisiin vaikuttava näyte rikoksesta, eikä valtuustolle ollut hänen mukaansa osoitettu mitään sellaista aineistoa, mikä oikeuttaisi todennäköisiin rikosepäilyihin. Kristillisdemokraattien Kylli Kylliäinen kutsui menettelyä ajojahdiksi ja katsoi, ettei valtuustolla ollut oikeutta häivyttää kaupunkilaisten Ranteelle antamia 1 300 ääntä.

Tässä keskustelussa koalition riveistä erkani keskustan Antti Leinikka, jonka mukaan suurikaan äänimäärä ei oikeuta valtuutettua tekemään mitä tahansa. Leinikka arveli, että jos hän olisi toiminut vastaavalla tavalla aikoinaan Rengon kunnanjohtajana, hän olisi saanut kenkää moneen kertaan. Keskustan Marjatta Rahkio taas vastusti Ranteen siirtämistä jäähylle ja kysyi, onko Hämeenlinnan kaupungin tehtävien hoitaminen vaarassa, jos Rannetta ei pidätetä toimistaan. Rahkio kertoi, että aikoinaan Lammin kunnallispolitiikassa vastaavista virheistä rangaistiin antamalla ”henkistä piiskaa”.

Keskustelun jälkeen valtuusto päätti Ranteen hyllyttämisestä äänin 40-19.

Maanantain kokouksessa hyväksyttiin myös kaupungin tilinpäätös, joka päätyi 4,1 miljoonaa ylijäämäiseksi. Demareiden Tarja Filatov oli tulokseen tyytyväinen, mutta muistutti, että lainsäädännön muutokset tulevaisuudessa saattavat helposti heittää plussat miinuksiksi. Hän kuitenkin nosti ryhmäpuheenvuorossaan esiin, ettei kunnan tulosta voi laskea pelkissä euroissa, vaan ihmisten tyytyväisyydessä ja hyvinvoinnissa.

Kokoomuksen Kaija-Leena Savijoen mielestä tilinpäätös antoi turhankin valoisan kuvan, koska ilman tonttien myymistä luvut olisivat olleet toisenlaiset. Savijoki sanoi Hämeenlinnan kuitenkin osoittaneen päätöksenteon ketteryyttä pääsemälle eroon kiistellyistä korkojohdannaisista juuri oikealla hetkellä.

Perussuomalaisten Lulu Ranne painotti, että uudet investoinnit lisäävät aina käyttömenoja. Hänen mukaansa kaupunki ei kaipaa ylimääräistä tilpehööriä tai kummallisuuksia, vaan kriisitietoisuutta, ammattimaista otetta ja turvallisia tiloja, joissa voi hengittää.

Keskustan Hannu Kärpänen iloitsi siitä, että velkamäärä oli pitkästä aikaa laskusuunnassa. Hän nosti esiin mielenkiintoisen näkökulman ja kritisoi kaupungin markkinoinnin suuntaamista Helsingin seudulle, kun ihmisiä ja yrityksiä voisi virrata Hämeenlinnaan pohjoisen suunnasta.

Kirsi Ojansuu-Kauniston (vihr.) mukaan kaupungissa oli tänä keväänä 1200 lasta väistötiloissa, joten oleellista oli korjata rakennuksia kerralla kunnolla ja luopua pikkupaikkauksista lomien aikaan. VR:n taannoisten päätösten valossa myös kaupungin edunvalvontaan oli kiinnitettävä huomiota.

Ritva Oinonen (vas.) toivoi, ettei kaupunki investointien pelossa päätyisi ulkoistamisiin oman tuotannon kehittämisen sijaan. Teija Arvidsson (kd.) palautti mieleen juhlavuoden saavutukset ja halusi, että elävä musiikki kaikuisi edelleenkin kaupungissa niin omien muusikkojen kuin vierailijoidenkin toimesta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset