Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Lumeton talvi on ollut varsinainen riesa Hämeenlinnan hiihtoseuralle – Ensi vuonna luvassa säilölunta

Sisukkaita hiihtäjiä on riittänyt vaikka taivaalta piskoo vettä. Kuva: Juhani Karvonen
Sisukkaita hiihtäjiä on riittänyt vaikka taivaalta piskoo vettä. Kuva: Juhani Karvonen

Lumettomuus on aiheuttanut harmia hiihtäjille ja suoranaista taloudellista tappiota hiihtoseuroille.

– Joitakin kisoja on jouduttu peruuttamaan lumen puutteen takia. Syksyllä emme tosin kisoja edes hakeneet, koska lumitilanne näytti huonolta, sanoo Hämeenlinnan Hiihtoseuran puheenjohtaja Ari-Pekka Lassila.

Kisojen tuomilla tuotoilla seura on kustantanut jäsenilleen näiden kisamatkoja.

– Tänä talvena hiihtäjät ovat maksaneet kustannukset omasta pussistaan. Harjoittelun takia on kilometrejä kertynyt, mikä sekin on lisännyt kustannuksia.

Kisoja peruttu ja juniorit kärsivät

Seura on perinteisesti järjestänyt kaupungin neljäsluokkalaisille hiihtopäivän samoin kuin vuosittain lasten hiihtokerhon, joista kumpikaan ei tule toteutumaan tänä talvena.

– Niistä saadut tuotot ovat menneet nimenomaan junioritoimintaamme. Kaiken kaikkiaan tappiot ovat tältä kaudelta useita tuhansia euroja, mikä merkitsee toiminnassa paljon.

Tällaisina talvina etenkin lasten motivaatio hiihtämiseen on vaarassa hiipua.

– Olemme saaneet esimerkiksi hiihtokoulusta seuraan kilpahiihtäjiä. Niissä perheissä, joissa vanhemmat harrastavat itse hiihtoa, lapset tulevat varmaan motivoiduiksi ja vanhemmat pyrkivät järjestämään lapsilleen mahdollisuuksia hiihtoon. Ilman vanhempien aktiivisuutta saattaa lasten hiihtoharrastus jäädä olemattomiin.

Lunta säilötään purun alle

Seuran aktiivihiihtäjät ovat harjoitelleet Valkeakoskella, Lahdessa, Tampereelle ja Lempäälässä. Osa on ajanut Vuokattiin tai Lappiin lumille päästäkseen.

– Valkeakoskella, Lahdessa, Lempäälässä ja Tampereella on säilölumella ylläpidetyt parin kilometrin pituiset ladut. Nekään eivät ole olleet kovin hyvässä kunnossa, mutta ainakin niillä on päästy hiihtämään.

Lumi on säilötty viime talvina parimetrisen purukerroksen alle, jossa lumi on säilynyt läpi kesän.

– Vuoden mittaan lumesta purun alla haihtuu ja sulaa 10–15 prosenttia, muttei se purun alta kokonaan sula.

Hämeenlinnaan säilölumilatu on tiedossa alkutalvesta 2021.

– Tekninen lautakunta on esittänyt että moottoriradalle tehtäisiin säilölumilatu ensi talvena, jolloin lumi olisi säilössä seuraavaan vuoteen. Moottoriradalta on katsottu jo paikka valmiiksi. Latu ei haittaa eikä vaikuta radan muuhun toimintaan.

Lassilan mukaan tänä talvena moottoriradan lumetus on ollut liki mahdotonta.

– Olemme sinne jonkin kerran saaneet latua aikaiseksi, mutta lumi on sulanut aika nopeasti. Pakkaset eivät ole riittäneet enempään kuin noin kilometrin latuun, joka sekin on taas melko huonossa kunnossa, sanoo Lassila.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset