fbpx
Kaupunkiuutiset

Lumikenkäilyjä ja peninkulmien kävelyjä

Jos metsän umpihangessa näkyy lumikengän painalluksia, ne saattavat olla Janakkalan Ladun kuntoilijoiden jättämiä jälkiä.

– Talvilajeina meillä on kahden viikon välein sekä lumikenkäilyä lauantaisin että pitkiä kävelyitä lauantaisin tai sunnuntaisin. Koko syyskauden kävelimme 20 kilometrin lenkkejä, helmikuussa ne pitenivät 25 kilometriin ja maaliskuussa 30 kilometriin. Lopulta toukoukuussa matkana on 45 kilometriä, yhdistyksen tiedotusvastaava Harri Niemi kertoo.

Seuraava kävelyharjoitus on 23.3.

JANAKKALAN Latu liitetään usein hiihtämisen, mutta hiihtoretkiä porukka ei Niemen mukaan jostain syystä järjestä. Muuta toimintaa sen sijaan on paljon ja monipuolisesti. Jäseniä yhdistyksellä on 270. Yhteislenkeillä ja vaelluksilla käy yleensä 5–12, parhaimmillaan noin 20 henkeä.

Lumikenkäilyä latulaiset harrastavat eri puolilla Janakkalan metsiä. Niemen mukaan lähtö on kuitenkin aika usein Turengin ympäristöstä, sillä aktiivit asuvat Turengin seudulla, eikä autolla haluta ajaa kovin kauas. Jo yhdistyksen periaatteisiin kuuluu, että harrastus on luonnonläheistä ja ekologista.

– Lumikengillä on kivointa kulkea ihan metsän keskellä, soilla ja pelloilla. Pitkillä kävelyillä vaihtelemme reittejä ja opimme niin tuntemaan Janakkalan eri puolia, Niemi sanoo.

LUMIKENKÄILYN kausi on Etelä-Suomessa valitettavan lyhyt. Mukavinta tarpominen on Niemen mukaan silloin, kun maassa on noin puoli metriä lunta ja päällimmäinen kerros on pakkaslunta, mutta jo 10 sentin paksuinenkin hanki riittää. Lumivaipan alta pilkottavat risut ja mättäät eivät menoa haittaa. Pakkasrajaakaan ei ole.

– Olemme lähteneet matkaan 32 asteenkin pakkasilla, se on pukeutumiskysymys. Yksi retki kestää vähintään kolme tuntia, ja välillä pidämme evästauon. Yleensä aina teemme myös nuotion joko laavulle tai metsään, Niemi kertoo.

Niemeä viehättää se, että lumikengillä pääsee mihin vain, eikä tarvitse olla riippuvainen valmiista reiteistä. Myös seura on tärkeää – yhdessä on mukavampi kulkea kuin yksin.

– Luonnossa näkee eläinten jälkiä ja nättejä paikkoja, kuten erikoisia puita ja isoja kiviä. Ja samanhenkisen porukan kanssa voi pohtia vaikka työjuttuja tai päivänpolttavia asioita tai jakaa kertomuksia omista vaelluksista ja muista retkistä.

TALVISAIKAAN Ladulla on myös jokaviikkoinen lentopallovuoro Leppäkosken koulussa keskiviikkoisin ja vesijumppaa joka toinen viikko Tervakosken uimahallissa maanantaisin. Latumajalla vietetään peli-ja saunailtaa tiistaisin läpi vuoden.

Kesäisin päälajeina ovat pyöräily ja sauvakävelyt. Tulevana kesänä pyörännokat suunnataan ainakin kohti Iittalaa ja Lasimäen naivistinäyttelyä. Heinäkuun lopulle suunitelmissa on 150 kilometrin pyöräily kunnan 150-vuotisjuhlien kunniaksi. Tapahtumaan voisivat osallistua kaikki halukkaat.

Kaikki kiinnostuneet ovat Niemen mukaan tervetulleita myös Janakkalan Ladun toimintaan mukaan ja eri lajeja toi lähteä kokeilemaan ilman jäsenyyttäkin. Yhdistystä vetää puheenjohtajana Eija Paturi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset