Kaupunkiuutiset

Lumppulinnalla on monta tarinaa

Tervakosken paperitehdas perustettiin kosken rannalle vuonna 1818 ja siitä saakka ovat Tervakosken kylä ja tehdas kulkeneet käsi kädessä samaa tahtia. Mikä sopisikaan paremmin Napialan Työväennäyttämön 110-vuotisjuhlan esitykseksi, kuin paperityöläisten elämää ja perintöä kunnioittava, todellisiin tapahtumiin perustuva näytelmä?

– Jarmo Koukkarin kanssa oli juteltu jo vuosia, että olisi hienoa tehdä jotakin tehtaan tuhansista tarinoista, Työväennäyttämön puheenjohtaja Pekka Tamminen kertoo.

– Tapasimme Harri Valon kaverien kokoontumisessa Tampereella ja saimme hänetkin innostumaan ajatuksesta. Haastattelimme nykyisiä sekä entisiä työntekijöitä ja ojensimme sitten materiaalin käsikirjoittaja Metti Lögbergin osaaviin käsiin.

Tervakosken tehtailla on työskennellyt parhaimmillaan 1500 ihmistä. Sen seinien sisälle on mahtunut elettyä elämää, kyyneleitä ja naurua. Tehdas on tarjonnut työpaikkoja, mutta rakentanut myös koteja ja tarjonnut harrastusmahdollisuuksia. Tehtaalla oli aikoinaan jopa oma koulunsa ja 1970-luvulla rakennettiin uimahalli, jollaista ei tuolloin ollut Riihimäellä eikä Hämeenlinnassakaan.

– Tehdas on pitänyt huolta työntekijöistään ja he taas ovat huolehtineet toisistaan, ohjaaja Sanna Saarela sanoo.

– Yhteisöllisyys on ollut vahva tekijä ihmisten elämässä ja se on myös tämän näytelmän parasta antia. Näyttelijäjoukko on todella suuri ja meillä on mukana myös oikeita paperityöläisiä.

Omaa historiaa

Kaikki Tervakoski-näytelmän roolihahmot ja tapahtumat pohjautuvat todellisiin esikuviin. Nimet on muutettu, mutta pitkään paikkakunnalla asuneet saattavat tunnistaa henkilöitä tai tuttuja juonenkäänteitä. Tarina alkaa 1950-luvulta, kun Kloppi pääsee töihin tehtaalle. Näytelmä seuraa nuoren miehen opintietä armottomassa, mutta yhteisöllisyyttä ja huumoria tulvivassa ympäristössä.

– Näytelmän pääosassa on viiden miehen joukkio, jonka jäsenistä monet ovat olleet talossa jo pitemmän aikaa. Tarinan lopussa Kloppikin alkaa olla jo konkari, Saarela paljastaa.

– Tämän ryhmän elämä on näytelmän punainen lanka, mutta lankoja on muitakin. Mukaan mahtuu rakkautta ja huumoria.

Tervakosken Seuratalolla esitettävän näytelmän lavastus on häkellyttävä. Jarmo Koukkari on taiteillut puusta ja vanerista kopion 1950-luvun paperikoneesta. Masiina näyttää läheltäkin katsottuna aidolta ja autenttisuutta lisää sen pyörivä koneisto.

Työväennäyttämöllä on 18 esitystä kuukauden aikana. Ensi-ilta ja pari muuta ehtoota on jo myyty loppuun ja ennakkoon lippuja on varattu yli 700 kappaletta.

Tamminen on asunut koko elämänsä Tervakoskella, joten näytelmällä on hänelle suuri merkitys.

– Olen hitsin ylpeä, että saimme tämän aikaiseksi. Mieleen nousee monta tunnetta, kun mukana on niin paljon omaa historiaa.

– Näytelmästä on paljon kuhistu paikkakunnalla ja kysymyksiä satelee. Oma isäni työskenteli yli 40 vuotta paperitehtaalla ja nyt hän tuleen katsomaan näytelmää. Vanhojen paperityöläisten antama palaute esityksestä tulee olemaan meille kaikkein tärkeintä ja arvokkainta.

Tervakoski-näytelmä, ensi-ilta la 7.2. Tervakosken Seuratalolla (Seuranaukio 3).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset