Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Luonnikasta puhetta miehistä ja anopeista – Näyttelijäystävykset kiertävät palvelutaloissa

Heli Laaksosen kamarinäytelmän ensi-ilta nähdään Päänäyttämöllä.
Kahden naisen riemukkaan ja koskettavan dialogin pohjavireet ovat aitoa tunnetta, sillä Liisa Peltonen (vas.) ja Henna-Maija Alitalo ovat olleet läheisiä työtovereita Hämeenlinnan Teatterissa 20 vuotta. Kuva: AP Sarjanto
Kahden naisen riemukkaan ja koskettavan dialogin pohjavireet ovat aitoa tunnetta, sillä Liisa Peltonen (vas.) ja Henna-Maija Alitalo ovat olleet läheisiä työtovereita Hämeenlinnan Teatterissa 20 vuotta. Kuva: AP Sarjanto

Sylvia ja Tuija ovat kaksi elämää ja maailmaa nähnyttä naista, jotka istahtavat juhlimaan jälkimmäisen 70-vuotispäivää. Ystävyys on syvää ja yhteiset muistot yhdistävät, vaikka jossain vaiheessa ne melkein erottivat.

Tästä asetelmasta alkaa Heli Laaksosen kamarinäytelmä Sylvia, Tuija ja Laulava patja. Hämeenlinnan teatterin näyttelijöiden Liisa Peltosen ja Henna-Maija Alitalon esityksellä on ensi-ilta 4. maaliskuuta Päänäyttämöllä, jonka jälkeen se lähtee kiertämään kantakaupungin ja pitäjien palvelutaloja.

– Henna-Maija on tehnyt pitkään yleisötyötä ja kerran minä halusin lähteä hänen kanssaan keikalle palvelutaloon. Kun aloimme miettiä sopivaa dialogia, muistin Heli Laaksosen näytelmän ja luimme sen. Syntyi ajatus, että tämänhän voisi toteuttaa ihan lavajuttuna, Peltonen kertoo.

Vanhat kaverit

Laaksonen on suosittu ja palkittu kirjailija, jonka teksteissä kukkii lounaissuomalainen murre. Luvassa on nytkin ”luonnikasta puhet miähist ja menetyksist, anopeist ja ajankulust”. Esitystä voi luonnehtia vaikkapa kahden naisen tragikoomiseksi dialogiksi riemusta ja riutumisesta. Mukana on myös runoja.

– Teksti on lämminhenkinen ja hauska, mutta siinä käydään läpi myös isoja teemoja ystävyydestä, eletyistä vaiheista ja loppuelämästä. On tosi luontevaa tehdä tätä Henna-Maijan kanssa, kun olemme olleet ystäviä jo 20 vuotta.

Oikeus liikuttua

Peltonen kertoo käyneensä joskus laulamassa terveyskeskuksen vuodeosastolla miehensä Lasse Sandbergin kanssa.

– Tuntuu hyvältä saada viedä kulttuuria niille, jotka eivät pääse enää esimerkiksi teatteriin. Taide-elämykset ja niiden synnyttämät tunneliikahdukset ovat perusoikeuksia. Ne eivät saisi loppua siihen, että ihminen joutuu laitokseen, Peltonen pohtii.

– Minusta on ihanaa esiintyä vanhuksille ja heidän seurassaan olemisessa on jotain helppoutta. Olen aina ollut mummo- ja pappahenkinen ihminen.

Suunnitelma B

Alitalolla on pitkä kokemus yleisötyöstä, johon hän suuntautui aluksi vastoinkäymisten kautta.

– Olin pitkään tapellut astmani kanssa ja pelkäsin, etten voisi ehkä enää esiintyä näyttämöllä. Piti keksiä joku suunnitelma B, jos asiat menisivät huonosti, Alitalo kertoo.

Näyttelijä ryhtyi 2000-luvun puolivälissä opiskelemaan teatterin soveltavia metodeja.

– Hurahdin ihan täysin. Yleisötyö liippaa omaa alaa, mutta on myös alue, jota voi työstää eteenpäin ja haastaa itseään ihan uudella tavalla, hän pohtii.

Yleisötyö on luovaa ja monimuotoista vuorovaikutusta ihmisten kanssa.

– Olen kiitollinen teatterille, että olen saanut näitä duuneja tehdä, Se ei ole mitenkään itsestään selvää, Alitalo sanoo.

Pysäyttäviä kokemuksia

Vuosien varrella Alitalo on vieraillut päiväkodeissa, ala- ja yläkouluissa, lukioissa, ammattioppilaitoksissa, kehitysvammaisten sekä vanhusten hoitolaitoksissa ja työskennellyt maahanmuuttajien kanssa.

– Vastaanotto on usein yhtä unelmaa, kun toivotetaan tervetulleeksi töihin. Ihmiset tulevat iloiseksi, vaikka en mitään ihmeellistä tekisikään.

Vanhustyössä tuntuu usein olevan eniten merkityksellisyyttä. Kohtaamiset ja kokemukset ovat pysäyttäviä.

– Yhdessä palvelutalossa huomasin syrjässä istuvan naisen, joka vain tuijotti pöytää. Hoitajat sanoivat, ettei hän ollut puhunut mitään pitkään aikaan, Alitalo muistelee.

– Otin häntä kädestä kiinni ja rupesin laulamaan. Yhtäkkiä hän kääntyi katsomaan minua silmiin ja sanoi: ”Sinä olet ihana.” Se oli mieletön hetki.

Sylvia, Tuija ja laulava patja ke 4.3. klo 19 Hämeenlinnan Teatterin Päänäyttämöllä.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset