Kaupunkiuutiset

Luonnon kiertokulku tallentuu kankaalle

”Nehän ovat valokuvia, eivätkö olekin?”, Jouni Pajavuorelta kysytään usein. Nettisivuilla näkyviä kasviaiheisia teoksia pitää katsoa tarkkaan havaitakseen käsityön jäljen, mutta viimeistään taiteilijan näyttelyssä tai ateljeessa siveltimen vedot erottaa selvästi.

– Suomalaisille on vähän tyypillistä luulla maalauksiani valokuviksi, Pajavuori pohtii.

– Esittävää taidetta ei ole tässä maassa viime vuosikymmeninä oikein arvostettu, mutta nyt tuntuu siltä, että se on taas saamassa jalansijaa ihmisten mielissä.

Janakkalassa vuonna 1969 syntynyt Pajavuori opiskeli Kankaanpään taidekoulussa ja maalasi aluksi modernimpaan tyyliin.

– Tein etupäässä ei-esittävää taidetta. Työskentelin myös rakennushommissa ja niiden parissa minussa heräsi ajatus, että jokaiseen maalaukseen on saatava esille kaikki kyvyt, mitä löytyy. Pullisen Pentti kannusti minua esittävän taiteen pariin ja taisi olla oikeassa.

Karua kauneutta

Pajavuori on maalannut kasviaiheita vuodesta 2010 lähtien. Hänen maalauksensa syntyvät hetken havainnoista, eikä hän aina kuvaa kohteitaan hehkeimmillään.

– Kasveissa näkyy kiehtovalla tavalla luonnon kiertokulku, joka Suomessa menee kovalla vauhdilla ohi muutamassa kuukaudessa.

– Uusin maalaukseni esittää jäätyneitä dalioita. Vaikka kasvi on kuollut, jokin outo kauneus siinä sai minut oikein pysähtymään ja valitsemaan sen aiheeksi. Olen maalannut paljon vesikrasseja, joiden lehdet ovat usein reikiä täynnä. Niissä näkyy elämä aivan eri tavalla.

Pajavuoren vesikrassia esittävä maalaus Nasturtium II voitti toisen palkinnon internetissä järjestetyssä Yhdysvaltalaisessa Bold Brush -taidekilpailussa. Viime kesänä hänen töitään oli esillä Kankaisten marjatilalla.

– Työni herättivät kovasti kiinnostusta Kankaisissa, jossa on kesäisin ihan hirveästi kävijöitä, Pajavuori kertoo.

– Kasviaiheet sopivat marjatilalle ja ihmiset ovat jotenkin sopivissa tunnelmissa ympäröivän luonnon takia. Gallerioiden vuokraamisen kustannukset ovat Suomessa niin kovat, että olen yrittänyt etsiä toisenlaisia väyliä tuodakseni taidettani esiin.

Kuukauden työ

Kasvimaalaukset ovat pikkutarkkaa ja aikaa vievää työtä, jota Pajavuori tekee kaikkein pienimmillä pensseleillä.

– Yhteen tauluun menee 3 viikosta kuukauteen. Nasturtium kakkoseen minulla meni 160 tuntia.

– Haluan tehdä niin hyvää jälkeä kuin pystyn. On se aika rankkaakin, mutta tykkään lopputuloksesta. Olen löytänyt tästä oman juttuni. Muotokuvia en ole enää tehnyt, mutta tytärtäni aion kyllä maalata niin kauan kuin hän antaa minulle luvan.

Vuoden pimeimpien jaksojen aikana Pajavuori siirtää maalaustelineensä syrjään ja tarttuu lyijykynään.

– Luonnonvalon kadotessa maalaaminen tuntuu turhalta, joten piirrän yhden henkilökuvan päivässä vaikkapa netistä otetusta valokuvasta. Sitä kun treenaa reippaasti, se näkyy myös siveltimen jäljessä, hän tuumaa.

– Esittävässä taiteessa piirtäminen on kaiken takana. Jos se on huonoa, ei maalauskaan voi olla kovin ihmeellinen.

Taiteilijan nettisivut osoitteessa http://jounipajavuori-paintings.blogspot.fi/

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset