fbpx
Kaupunkiuutiset

Luonnosta: Hankalia luontokysymyksiä – Onko siinä järkeä, että aikuinen mies juoksee päivät pitkät hätistämässä eläimiä toistensa kimpusta?

Kummalla on suurempi oikeus elää, oravalla vai västäräkillä, ja mikä oikeus ihmisellä on siitä päättää? Kuva: Ari Elovirta

Kukaan ei soita poliisia kun survon koukkuuni hollantilaista onkimatoa. Entä jos hauen toivossa koukussani roikkuisi elävä sorsan poikanen? Poliisin tulosta en tiedä, mutta lähipiiri suosittelisi hoitoon hakeutumista.

Tietyt moraalikysymykset ovat käyneet mielessä karkottaessani kalalokin munia kyttäävän variksen tai loukuttaessani minkkiä. Tai hätistäessäni oravaa västäräkin avopesästä (katso kuva) tai panssaroidessani tiaisen pöntön käpytikan hyökkäyksiltä.

Millä perusteella ihminen valitsee suojelunsa kohteen? Ja miksei kukaan suojele matoa, tuskin se koukun päässä nautinnosta kiemurtelee?

Onko siinäkään järkeä, että aikuinen mies juoksee päivät pitkät hätistämässä eläimiä toistensa kimpusta? Luonnon kiertokulkuunhan kuuluu syödä ja tulla itse syödyksi.

Jonain päivänä selvitän tämänkin dilemman jonkun lukeneemman kanssa, mutta nyt pitää mennä ajamaan kettu pois tontilta.

Kirjoittaja tarkkailee luontoa, joskus pieni pilke silmäkulmassa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset