Kaupunkiuutiset

Luonto ja vesi 
naivistin silmin

Iittalan naivistien 28. kesänäyttely palaa luontoon ja tuhansien järvien rannoille. Hämeenlinnan kaupungin vuoden teemaksi on valittu Luonto ja vesi. Naivistit Iittalassa lähestyy teemaa otsikolla Varpaat vedessä. Tiedättehän aurinkoisen kesäpäivän, kun voi istahtaa laiturin päähän ja suunnata katseensa järvimaisemaan samalla, kun varpaat sukeltavat veteen.

Kun suomalaiselta kysyy, millainen on hänen kansallismaisemansa, hän yleensä lähtee mielikuvissaan kipuamaan jonnekin korkealle paikalle. Aivan yhtä hyvä kohde löytyy lähempääkin, rantakiveltä, laiturilta tai veneen kokasta. Heti, kun olet asettunut ihanteelliselle paikalle, työn huolet ja elämän vaivat alkavat haipua. Maisema valtaa mielesi ja asettuu mielenmaisemaksi sisälläsi.

Juuri sillä hetkellä naivisti saa idean seuraavaan taideteokseensa ja saattaapa oitis sen innoittamana tarttua siveltimeen. Luonto ja vesi edustavat suomalaisen naivismin suosimaa ympäristöä, joten teema ei tunnu mitenkään vieraalta tai väkinäiseltä. Naivistit löysivät sen oikeastaan jo silloin kun naivismi syntyi.

Kesänäyttelyssä pistää varpaansa veteen 42 naivistitaiteilijaa eri puolilta Suomea. Taiteilijavalinnat on tehnyt naivismia ihaileva kuraattori Hannu Castrén. Lisäksi hän on kutsunut näyttelyyn naivismin grand old ladyn, hämeenlinnalaisen Aura Jylhän. Jylhä on lisäksi ikonimaalari, minkä voi tunnistaa myös hänen naivistisissa maalauksissaan käytetystä tekniikasta. Jylhän osuus kesänäyttelyssä on läpileikkaus hänen pitkästä tuotannostaan. Koko taiteilijakaartin löydät kotisivuiltamme www.naivistitiittalassa.fi.

Varpaat vedessä – 28. naivistit Iittalassa -kesänäyttely Iittalan vanhalla puukoululla 14.5.−21.8.2016, avoinna joka päivä klo 10−19.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset