Kaupunkiuutiset

”Luottamushenkilöihin ei saa olla yhteydessä”

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri halutaan ajaa alas kaupungin virkamiesjohdon ohjauksessa.

Näin rajuun loppupäätelmään tulivat kaupunginorkesterin taustalla toimivan Hämeenlinnan orkesteriyhdistyksen hallituksen jäsenet nähtyään virkamiesesityksen kuluvan vuoden kaupungin avustuksista..

– Meitä on uhkauksien saattamana kielletty olemasta yhteydessä kaupungin luottamushenkilöihin orkesteria koskevissa asioissa. Kun emme saa olla yhteyksissä luottamushenkilöihin, niin otimme yhteyttä mediaan, orkesteriyhdistyksen puheenjohtaja Maire Rissanen ja hallituksen jäsen Leni Lustre-Pere sanovat Kaupunkiuutisten haastattelussa.

– Me emme silti luovuta, emme edes uhkausten edessä. Kai tällaisista asioista saa vielä julkisesti keskustella, kaksikko arvelee.

ORKESTERIYHDISTYKSESSÄ kauhistuttiin lopullisesti kaupungin linjauksesta, kun virkamiehet ehdottavat tämän vuoden toiminta-avustukseksi kaupunginorkesterille 1 500 euroa. Elämänlaatulautakunta päättää avustuksista tämän viikon torstain kokouksessa.

Vuosi sitten käytiin edellinen taistelu kaupunginorkesterin avustuksesta. Silloin kaupunginhallitus myönsi lopulta omista määrärahoistaan 15 000 euroa. Yhdistys hankki itse yli 11 000 euroa toiminnan pyörittämiseen.

Maire Rissanen on hyvin tuohduksissaan tilaajajohtaja Markku Rimpelän ja projektipäällikkö Antti Vihisen sanallisesta ohjauksesta marraskuun tapaamisessa. Mukana oli myös kaupunginorkesterin intendentti Markku Jokinen.

– Ensin meitä kehotettiin liittymään yhteen Sibelius-opiston kanssa. Ellei näin tehdä, yhdistys aiottiin tiputtaa 500 euroa saavien pienten yhdistysten avustusryhmään. Nyt meillä ehdotetaan 1 500 euroa.

– Vielä erikseen ohjeistettiin, ettemme saa ottaa yhteyttä luottamushenkilöihin. Jos näin tekisimme, asia kääntyisi kuulema vielä pahemmin yhdistystä vastaan. Emme ottaneet yhteyttä luottamushenkilöihin, Maire Rissanen kertaa Rimpelän ja Vihisen ohjeistuksen.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelä kiistää ehdottomasti antaneensa tällaista ohjeistusta.

– Jokainen saa olla yhteydessä keneen haluaa.

Maire Rissanen puolestaan vastaa, että heitä oli kaksi kuulemassa virkamiesten neuvoja.

ORKESTERIYHDISTYS kävi tuolloin tuoreeltaan palaverin Sibelius-opiston johdon kanssa, mutta yhdistyminen katsottiin molemmin puolin käytännössä mahdottomaksi.

– Yhteistyötä teemme monen, myös Sibelius-opiston, kanssa, mutta yhdistäminen on eri asia, Leni Lustre-Pere muistuttaa. Opiston nuoria soittajia on päässyt esiintymään kaupunginorkesterin mukana.

– Kaupunginorkesterin alasajo alkoi edellisen kaupunginjohtajan linjauksista, jota nykyinen johtaja jatkaa. Hämeenlinnan kaupunki mieluummin tukee Lahti Sinfoniaa kuin oman kaupungin osaavia ja ammattitaitoisia soittajia, Rissanen ja Lustre-Pere pohtivat.

– Kaupunginorkesteri konsertoi ja esiintyy ympäri Hämeenlinnaa, ei pelkästään ydinkeskustassa. Nyt kaikki toiminta halutaan keskittää Verkatehtaalle ja rahat menevät Lahteen. Paikalliskulttuurista ei ole tietoakaan, Maire Rissanen sanoo.

ORKESTERIYHDISTYKSEN näkövinkkelistä on huolestuttavaa myös se, että Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on linjauksillaan lopettamassa myös yhteistyön paikallisten kanssa.

– Kaikki tuodaan nyt Hämeenlinnan ulkopuolelta, omien esille nostaminen tuntuu olevan kielletty, Lustre-Pere laajentaa asian koskevan koko musiikkikenttää.

Tähän liittyy myös kielto käyttää raatihuoneen salia, joka riittäisi kaupunginorkesterin yleisökonsertti pitopaikaksi.

– Olemme esittäneet raatihuoneen käyttömahdollisuuden henkilökohtaisesti kaupunginjohtaja Timo Kenakkalalle, mutta koskaan emme saaneet vastausta. Sama toimintamalli on ollut vallalla jo pitkään, Rissanen sanoo.

Maire Rissanen arvelee kaupunginorkesterin painostuksen alkaneen jo reilut kymmenen vuotta sitten, mutta vasta viimeinen vuosikymmen on ollut kaupungin puolelta aktiivista alasajoa.

Rissanen oli vuosikymmen sitten kaupunginhallituksen jäsen.

– Meitä kehotettiin ottamaan yhdistyksen nimissä velkaa, mutta vastuullisina emme sitä tehneet. Urheilupuolella niin tehtiin. Kaupunki takasi ja lopulta sitten maksoi näitä vastuita, Rissanen vertailee erilaista lähestymistapaa kulttuurin eri sektoreilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset