Kaupunkiuutiset

Lupiini lähti kirkolle

Viime lauantaina joulukauden avauksia järjestettiin ympäri Hämeenlinnan pitäjiä – Iittalassa, Hauholla, Lammilla, Tuuloksessa ja Rengossa. Kaikkialta löytyi varmasti yksilöllistä ohjelmaa ja tuotteita pukinkonttiin ostettavaksi, mutta harvinaisuudeksi ylitse muiden joulutapahtumissa oli todennäköisesti lammilainen Lupiini -lehmä.

Joulutapahtumissa pyörii näillä leveyspiireillä hevosia poneja ja joskus porojakin, mutta erittäin harvoin lasten, ja vähän vanhempienkin, eläinsuosikkina on maito tuottava nautaeläin.

– Lupiini on niin ihmisrakas lehmä, että se seurailee ihmistä aina kun mahdollista. Eikä se hermostu, sillä on lehmän hermot. Lupiini ei hermostu oikein mistään, emäntä Titta Malisen sanoo noin satapäiseen karjaan kuuluvasta kerran poikineesta spesiaalieläimestään.

– Kerran sitten tokaisin, kun Lupiini näytti taas ihmisrakkauttaan ja rauhallisuuttaan, että sinun kanssa voisi lähteä vaikka kirkolle. Nyt sitten lähdettiin, Titta Malinen nauroi Lammin keskustassa, vieläpä aivan lähellä sitä kirkkoa.

Joulupukkikin ilmestyi, tietysti, paikalle ihmettelemään lammislaiseläintä, kun omat porot jäivät huomattavaksi pohjoisemmaksi kelivaikeuksien vuoksi.

– Lupiini ei ollut pulkan vetäjänä, eikä lehmä muutenkaan. Autolla piti perille sompailla, Joulupukki vakuutti, kun kysyttiin mahdollista lehmävetoista kyytiä.

Rapsuttelevat ja silittelevät lammilaiset, muutaman asteen lämpö ja kunnon rospuuttokeli eivät Lupiinia hermostuttaneet. Emäntä ja tuttu hoitaja sekä apekaukalo turvan alla pitivät joululehmän täysin tyynenä koko tapahtuman ajan.

Lehmän pärjäämistä marraskuisessa muutaman plusasteen ilmanalassa ihmetelleitä ihmisiä Malinen rauhoitteli sillä tiedolla, että nykytiedon mukaan lehmä nauttii ja tuottaa parhaiten juuri + 4 asteen sääoloissa.

– Kaikki lehmät eivät ole enää ympäri vuoden sisätiloissa, vaan yhä enemmän pihatoissa ja tiloissa, joista löytyy sateen ja pakkasen suojaa, mutta ulkoilu on koko ajan mahdollista. Lehmiä lypsetään myös niin, että ne liikkuvat omatoimisesti lypsyrobotteihin luovuttamaan tuotoksensa.

Lammin joulunavauksessa oli erilaista kaupankäyntiä muun muassa leirikoulun ja hyväntekeväisyyden puolesta, lopuksi taivaalle singahteli ilotulitusraketteja.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset