fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Lyseon lukiolaiset saivat uusia ystäviä Italian pikkukaupungista – Saapasmaan vieraat vietiin lätkäpeliin ja Aulangolle saunomaan

Lyseon lukiolaiset ovat kahden vuoden ajan saaneet arvokasta oppia kansainvälisestä vuorovaikutuksesta.
Lyseon lukiolaiset Santeri Rosberg ja Emilia Leppälä ovat saaneet tutustua italialaisen Besana in Brianzan ihmisiin ja elämänmenoon. Kuva: AP Sarjanto
Lyseon lukiolaiset Santeri Rosberg ja Emilia Leppälä ovat saaneet tutustua italialaisen Besana in Brianzan ihmisiin ja elämänmenoon. Kuva: AP Sarjanto

Lyseon lukiossa oltiin viime viikolla joka päivä etäyhteydessä italialaiseen Besana in Brianzan pikkukaupunkiin.

Koulussa viimeisteltiin kaksi vuotta kestänyttä Italia-Erasmus -projektia, jossa Hämeenlinnasta oli tässä viimeisessä vaiheessa mukana kaksi opettajaa ja tusinan verran oppilaita.

Erasmus on EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheilualan rahoitusohjelma, jolla tuetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa.

– Projektin tavoitteena on ollut lisätä oppilaiden kansainvälisyyttä, nostaa esiin EU:n arvoja sekä antaa lukiolaisille välineitä arvioida omaa oppimistaan, tavoitteitaan ja tuloksiaan, lehtori Heli Vilpas lyseosta kertoo.

Pormestari ruudulla

Viime perjantaina etäyhteyden päässä oli kaupungin pormestari, opettajia ja oppilaita. Aikaisemmin viikolla ruudulla esiintyi korkea-arvoinen italialainen EU:n virkamies. Kaikki keskustelut on käyty englanniksi.

Besana in Brianzan ja Hämeenlinnan yhteiseen hankkeeseen ovat kuuluneet myös ryhmien vierailut kummassakin kaupungissa, mutta runsaan vuoden ajalta matkat kaatuivat koronaan.

– Helmikuussa 2020 italialainen ryhmä ehti vielä käydä Hämeenlinnassa, mutta meidän reissumme ei enää onnistunut ja italialaiset ovat olleet siitä kovin pahoilla mielin. Olemme kuitenkin suunnitelleet matkaa tulevalle syksylle, vaikka joudummekin sen sitten tekemään omalla kustannuksella, Vilpas sanoo.

Italialaiset aikataulut

Lyseossa projektiin ovat osallistuneet lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin oppilaat. Emilia Leppälä lähti mukaan, koska häntä kiinnosti hankeen kansainvälisyys. Viime vuonna hän saikin kotiin vieraakseen italialaisen ikätoverinsa.

– Kulttuurierot tulivat hauskalla tavalla aika nopeasti esiin. Italialaisilla aikataulut ovat vähän sinne ja tänne, eikä heillä ole kiirettä mihinkään, Leppälä kertoo.

Saapasmaasta tulleet vierailijat pääsivät muun muassa saunomaan Aulangolle, jääkiekkopeliin ja vierailemaan Tampereen Vapriikissa.

– Olen saanut uusia ystäviä Italiasta ja oppinut tosi paljon toisesta kulttuurista ja vuorovaikuttamisesta vieraalla kielellä, Leppälä tuumaa.

Kielitaitoa löytyy

Projektiin syksyllä mukaan tullut Santeri Rosberg kertoo yllättyneensä, kuinka hyvin italialaiset oppilaat puhuvat englantia.

Hän piti erityisen mielenkiintoisena EU-virkamiehen puheenvuoroa siitä, kuinka unioni pyrkii ylläpitämään ja lisäämään yhtenäisyyttä.

– Osallistuminen tähän projektiin on ollut arvokas kokemus. Vahinko, että en ole päässyt henkilökohtaisiin tekemiseen italialaisten kanssa, Rosberg harmittelee.

Hän kertoo myös vaikuttuneensa diaesityksestä, jonka italialaiset olivat tehneet kotimaansa nähtävyyksistä.

– Kiinnostukseni Italiaa kohtaan on ehdottomasti kasvanut ja esitys sai toivomaan, että pääsisimme siellä syksyllä käymään.

Suomalaisilta mallia

Opettajien kannalta hanke on ollut tavattoman työllistävä, mutta mielenkiintoinen. Omaa koulutyötä on voitu peilata italialaisten virkatoverien kokemuksiin.

– He ovat hirveän ylpeitä koulustaan, mutta suomalaisesta näkökulmasta katsoen näkee, ettei valtio ole siihen juurikaan pystynyt panostamaan, Vilpas pohtii.

– Opettajat ovat kuitenkin hirveän omistautuneita, pyrkivät parempaan ja haluavat hirveästi ottaa oppia siitä, kuinka asiat täällä Suomessa hoidetaan.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset