fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Riitta Kopra tarkastelee maailmaa ihmisen ja eläimen näkökulmasta

Keräystoiminnassa merkittävää työtä tehneistä kuvassa kultaisen ansiomitalin saanet henkilöt. Heistä hämeenlinnalainen Veikko Mäkelä sai mitalinsa soljen kera. Mitaleita jakoivat Pertti von Hertzen ja Seppo Kopra.

Galleria Koneeseen astuessa katseen vangitsee kuparinen avaruusalus, nurkassa istuu ja vahtii heijastinsilmäinen susi ja taustalta kuuluu sydämen syke. Kyseessä on hämeenlinnalaisen kuvanveistäjän Riitta Kopran (s. 1982) näyttely Muistiinpanoja maailmasta. Näyttelyssä pohditaan ihmisen luontosuhdetta ja luonnon suhdetta ihmiseen.

– Minua kiinnostaa, mistä näkökulmasta asioita tarkastellaan, ihmisen vai eläimen, taiteilija toteaa.

Kopra kokeilee, yhdistää ja kierrättää eri materiaaleja. Hän kuvaa muun muassa suden, ketun, hevosen ja maiseman olemusta.

– Veistos on minulle ajattelun muoto, joka tavallaan elää omaa elämäänsä.

 

Kopra on pukenut Suojautunut susi -veistokselle sammaleiset luotiliivit. Veistos on ison suden kokoinen. Runko on terästä, ja silminä kiiluvat heijastimet. Kopra on käyttänyt materiaaleina myös hamppua, oksia, silikonia ja kangasta.

Näyttelyn tuorein teos on teräsrunkoinen, kuparikylkinen Maalaskeutuja. Kopra lisäsi sen sisälle multaa juuri ennen avajaisia.

– Katsoja voi pohtia, edustaako Maalaskeutuja vierautta, toiseutta tai ihmiskunnan tilaa. Onko se laskeutunut jostain, vai matkalla johonkin?

 

Teoksesta Ystäväni, hevonen kuuluu sydämen syke. Syke kumpuaa hevosen selkärangan alla riippuvasta valaistusta, punaisesta kangassydämestä.

– Kun hevonen pelästyy, sen sydän lyö kovaa ja sykkeen kuulee selvästi.

Peräseinällä on pronssista valettuja horisontteja.

– Horisontit edustavat minulle toiveikkuutta ja vapautta, Kopra kertoo.

 

Kopra valmistui kuvataiteen maisteriksi kaksi vuotta sitten. Taiteilija asuu ja työskentelee Rengon Kaloisissa. Pronssivaluja syntyy kesäaikaan omalla takapihalla. Pihapiirissä sijaitsee myös Kopran perustama pieni Galleria Kummitus.

 

Riitta Kopran “Muistiinpanoja maailmasta” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 29.1. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset