Kaupunkiuutiset

Maakunta on uusi kunta?

Työnsä perjantaina aloittaneen uuden hallituksen ohjelma aiheuttaa toteutuessaan suuren mullistuksen kuntakentässä. Maakuntapohjainen sote-ratkaisu vie yli puolet kuntien verokertymistä uuden maakunnallisen organisaation käyttöön ja päätettäväksi.

Hallitusohjelmaa seutukunnan johtavat kunnallispoliitikot ryhdy vielä tarkasti arvioimaan, koska lopulliset päätökset ja niiden vaikutukset ovat vielä monelta osin hämärän peitossa. Se on kaikkien mielestä selvää, että kuntien toiminnot menevät täysremonttiin.

– Kuntapolitiikka on jatkossa entistä enemmän kunnan elinkeinotoimintoihin keskittymistä, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) sekä valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) arvioivat.

Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) ja Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) ovat huolissaan siitä, miten käy pienempien kuntien terveys- ja sosiaalipalveluverkon, kun päätökset tehdään maakuntatasolla.

”Kuntapolitiikka ei pian kiinnosta”

Iisakki Kiemunki näkee maakuntapohjaisen sote-mallin kehityksen päässä yhden kunnan.

– Pitkällä aikavälillä maakunta on todennäköisesti yksi kunta. Keskiasteen koulutushan on jo kuntayhtymissä. Tähän suuntaan kehitys näyttää menevän kaikilta osin.

– Pikapuoliin on jo odotettavissa, että mielenkiinto kunnallispolitiikkaa kohtaan laskee, kun päätettävät asiat lipeävät käsistä jonnekin muualle. Osa päättäjistä kyllästyy aivan varmasti, kun isot asiat ratkotaan jossakin muualla kuin kunnan elimissä, Kiemunki arvioi.

Hän pitää suunniteltua sote-mallia siitä ongelmallisena, että mahdolliset säästöt tulevat kaukana tulevaisuudessa, kun säästötarve on tässä ja nyt.

Iisakki Kiemunki sanoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että päätöksenteko siirtyy yhä enemmän demokraattisesti valituille päätöksentekijöille, kun esimerkiksi ely-keskukset eivät voi valittaa kuntien päätöksistä.

– Meillä on Hämeenlinnassa nykykäytännöstä aivan liian paljon karvaita kokemuksia.

”Elinvoimaisuuden kehittämistä”

Reijo Löytynoja, Kari Ventola ja Sari Rautio toivovat kuntien normien purkutalkoiden antavan todellisia kokeilumahdollisuuksia kunnille.

– Nyt valtion ohjaus on aivan liian tiukkaa. Kunnat kaipaavat ihan oikeaa väljyyttä omiin toimintoihinsa, Ventola sanoo.

Sote-ratkaisuun Ventola toivoo sellaista järjenkäyttöä, ettei hyviä ratkaisuja pureta. Reijo Löytynojalla on hieman sama pelko:

– Syntyy riski, että edullinen toimintamalli voidaan korvata kalliimmalla ja heikommin toimivalla ratkaisulla. Päätökset tehdään muualla, mutta kunnan rahat menevät silti.

Kari Ventola painottaa sitä, että demokratian pelisäännöt toimivat myös maakuntamallissa.

Löytynoja näkee hyvänä omaishoitajuuteen satsaamisen, mutta epäilee työttömyyden hoidosta tulevan kunnille raskaan taakan.

Sari Rautio toteaa Hämeenlinnan halunneen kokeilla jo aikaisemmin uusia malleja, mutta valtionohjaus ei ole antanut siihen mahdollisuuksia.

– Hyvää on se, että monituottaja-mallille on suuremmat mahdollisuudet. Myös ihmisten oman valinnanvapauden kasvaminen palvelujen hakemisessa on hyväksi, Rautio arvioi tulevaa.

Eniten häntä huolestuttaa tässä vaiheessa esikoulu- ja päiväkotiratkaisujen vaikutukset.

– Eskareilta ei saa viedä resursseja.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset