Kaupunkiuutiset

Maan toiseksi vanhin voi hyvin

Tervakoski Oy:n tarina on poikkeuksellinen koko Suomen historiassa ja jopa kansainvälisesti, sillä tänä keväänä tehdas tuli harvinaiseen 200 vuoden ikään. Maassamme toiminnassa olevista yrityksistä se on toiseksi vanhin Fiskarsin jälkeen.

Pienestä paperiruukista vuonna 1818 alkanut tehdas työllistää nykyisin 340 henkilöä ja vie erikoispapereita yli 60 maahan. Yhtiön on omistanut vuodesta 1999 lähtien itävaltalainen delfort-konserni.

 

Viime tiistaina tehtaalla vietettiin juhlia, joissa paikalla oli myös konsernin pääjohtaja Martin Zahlbruckner. Hän kertoi käyvänsä Tervakoskella 4–5 kertaa vuodessa tapaamassa paikallisia ”erinomaisia ihmisiä”.

Zahlbruckner vakuutti juhlatervehdyksessään, että Tervakosken tehdas on yhteensä yli 2 300 ihmistä työllistävälle konsernille tärkeä osa. Hän kehui, miten tervakoskelaiset ovat vuosien varrella ideoineet ja kehittäneet uusia tuotteita, joilla on kysyntää maailmalla. Tällä hetkellä kaikki näyttää hänen mukaansa oikein hyvältä.

Myös Tervakoski Oy:n toimitusjohtajat Ilkka Saarinen ja Christopher Diesen katsovat luottavaisena eteenpäin, sillä tehtaalla menee heidän mukaansa nyt lujaa.

– Uskomme, että meillä on valoisa tulevaisuus edessämme.

 

Kunniavieraana tehtaan juhlissa oli Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Hän edusti tahoa, joka omisti yrityksen vuosina 1921–86. Tervakoskella painettiin aikoinaan muun muassa Suomen setelirahat.

Liikanen palasi muistoissaan 1980-luvulle, kun Tervakoski Oy:llä meni huonommin, eikä Suomen Pankki tiennyt, miten se olisi omistuksensa kanssa menetellyt. Yritys myytiinkin lopulta Enso Gutzeitille.

– Myynti ei silloin ollut vaikea asia, sillä kukaan pankissa ei hoitanut tehtaan asiaa tosissaan, hän arvioi.

Uuden suunnan yhtiö sai jälleen vuonna 1999, kun delfort osti sen. Liikanen mainitsi olevansa iloinen siitä, miten yrityksen nykyinen omistaja on kehittänyt tehdasta yhä erikoistuneempaan ja kansainvälisempään suuntaan. Suurin osa tämän hetken tuotannosta on ohuita painopapereita ja pakkauspapereita, kuten leivinpapereita ja hampurilaiskäärepapereita.

– Nyt on tärkeää, että Tervakoskella hommat hoidetaan kunnolla ja teknologia on huippukunnossa, Liikanen painotti.

 

Juhlatilaisuudessa julkistettiin myös Tervakoski Oy:n 200-vuotishistoria, jonka on kirjoittanut helsinkiläinen Henrik Tala. Parin vuoden kirjoitusurakan aikana hän kertoo ihastuneensa koko tehdaspaikkakuntaan.

– Tervakoski on viehättävä, täällä on monta kiinnostavaa rakennekerrostumaa. Koulut ovat kauniita 50-luvun rakennuksia, ja puutalot ovat ihan huikeita. Pidän paljon esimerkiksi Seuratalosta. Rakennuksista saa kuvan ajasta, kun teollisuusyhtiö on ollut mukana kylän rakentamisessa, Tala sanoi.

Historiakirjaa on painettu 1 000 kappaletta. Kaikki tehtaan työntekijät saavat omat kappaleensa, ja muut voivat ostaa teosta Tervakosken Coconutista 50 euron hintaan. Kirja on myös jo käännetty englanniksi.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset