Kaupunkiuutiset

Maanpuolustushenki on hyvällä mallilla

– Suomen satavuotisessa itsenäisyydessä on kysymys ainutlaatuisesta saavutuksesta, Panssariprikaatin komentaja, eversti Kari Nisula muistuttaa.

Suomesta tuli itsenäinen valtio 6. joulukuuta 1917. Sadan vuoden taipaleella Suomi on joutunut puolustamaan itsenäisyyttään niin talvi- kuin jatkosodassakin.

Nisula muistuttaa, että toisessa maailmansodassa vain harva Euroopan maa säilytti itsenäisyytensä.

– Itsenäisyyden saavuttaminen ja pitäminen on aika kova itseisarvo, jonka eteen menneet sukupolvet ovat tehneet valtavan työn.

 

Nisulan mukaan maanpuolustus heijastaa aikaansa teknologian suhteen. Paljon on silti pysynyt samana.

– Sadassa vuodessa yhteiskunnan muutos on Suomessa ollut valtava niin teknologian, teollistumisen, digitalisoitumisen kuin maailmantilanteenkin suhteen. Se viranomaisten yhteistoimintamalli, joka sotien aikana luotiin, luo hyvän pohjan myös nykyaikaan. Myöskään maanpuolustuksen rooli ei ole juuri muuttunut, se on edelleen koko maan yhteinen asia, Nisula pohtii.

Puolustusvoimien tehtävänä on tukea viranomaisia ja osallistua kriisinhallintaan. Viime kesänä puolustusvoimat sai tehtäväkseen myös kansainvälisen avun vastaanottamisen. Nisula näkee, että lakisääteisten tehtäviensä kautta Panssariprikaati on kiinteä osa yhteiskuntaa.

– Maavoimat edustavat näkyvyyttä parhaimmassa mittakaavassa. Myös rauhanajan sotilaallinen koulutus on edelleen ohjelmassamme.

 

Sotilaalliset uhkakuvat ovat muuttuneet sitten toisen maailmansodan, ja nykypäivänä myös yhteiskunta joutuu varautumaan mitä erilaisimpiin uhkiin.

– Suurin muutos on se, että sodankäynti on nopeutunut. Sen myötä myös suorituskyky pitää saada nopeaksi. Sotilaallinen uhka on maanpuolustuksen kannalta kuitenkin selkeä tilanne. Muissa tilanteissa varaudumme tukemaan yhteiskuntaa yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Tämän päivän ongelmaksi Nisula näkee sen, että erilaisia uhkia voi olla vaikea tunnistaa.

– Esimerkiksi, jos Afganistanissa tapahtuu ampumatapaus, onko kysymyksessä vahingonlaukaus, terroriteko vai rikollisten välienselvittely, oikeiden johtopäätösten tekeminen voi olla hankalaa. Se on ehkä nykyajan haaste nopeuden lisäksi.

 

Maavoimiin kuuluva Parolan Panssariprikaati on seudun ainoa varuskunta, mutta yksi Suomen suurimmista. Vaikka maailma on muuttunut, on maavoimilla edelleen oma sijansa maanpuolustuksessa.

– On selvää, että ilmavoimilla on valtava merkitys, mutta esimerkiksi Syyrian sodassa maavoimilla on edelleen iso rooli, Nisula vertaa.

Tätä nykyä Parolannummella koulutetaan muun muassa maavoimien taisteluosastoja, ja Panssariprikaati kouluttaa myös pääosan pääkaupunkiseudun ilmapuolustuksen joukoista sekä elektronisen sodankäynnin erikoisjoukkoja.

– Maavoimat ovat hyvässä iskussa ja Panssariprikaati niiden mukana. Tietysti aina on parannettavaa, mutta moni asia on vallan hyvin, Nisula painottaa.

Maa-, meri- ja ilmavoimilla on kullakin omat tehtävänsä, mutta niiden on myös sovittava saumattomasti yhteen, sillä maanpuolustuksessa kokonaisuus ratkaisee.

– Ei riitä, että ostat hyvän ”moottorin” tai ”renkaat”, vaan pitää olla molemmat, Nisula vertaa tasapainoa eri aselajien kesken.

 

Panssariprikaatissa seurataan erityisesti varusmiesten palvelusmotivaatiota ja asennetta.

– Viiden viime vuoden aikana nuorten maanpuolustustahto on hieman noussut. Aina on tietysti poikkeuksia, mutta pääasiassa nuoret ovat hyvin motivoituneita. Myös reserviläiset ovat mukana erittäin hyvällä asenteella. Maanpuolustushenki ja -toiminta ovat täällä hyvällä mallilla, Nisula myhäilee.

Asepalvelukseen osallistuvien naisten määrä on vakiintunut kahdenkymmenen vuoden aikana.

– Pidän nykymallia toimivana. Siinä on selkeä mahdollisuus niille, jotka haluavat käydä armeijan, mutta kaikkia ei sen läpi tarvitse mankeloida. Se on myös resurssikysymys. Jos koko ikäluokka kävisi armeijan, tarvitsisimme aika paljon lisää tilaa ja resursseja.

Nisulan mukaan myös puolustusvoimien henkilökunnan koulutus on korkeatasoista ja ajantasaista, ja lisäksi Suomen asevelvollisuuteen perustuvalla armeijalla on puolensa:

– Meidän vahvuutemme on, että kaikki upseerit ovat itse olleet myös alokkaita.

 

Puolustusvoimat on juhlistanut Suomen 100-vuotisjuhlavuotta monin tapahtumin eri puolilla Suomea. Tänä vuonna Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään Kuopiossa.

Merkkivuoden kunniaksi Panssariprikaati on näyttävästi mukana Hattulassa järjestetyssä itsenäisyyspäivän paraatissa.

– Näinä päivinä maanpuolustus kiinnostaa ihmisiä ihan eri tavalla kuin kymmenisen vuotta sitten.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset