Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Maarit Rantala tutkii taiteessaan mielen ja ympäristön salattuja kerroksia

Maarit Rantala kuvaa itseään fyysiseksi maalariksi, joka maalaa mielellään isoja tauluja. Kuva: Riikka Helenius
Maarit Rantala kuvaa itseään fyysiseksi maalariksi, joka maalaa mielellään isoja tauluja. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneessa on esillä helsinkiläisen taidemaalarin Maarit Rantalan Salattu-niminen näyttely, joka kuvaa piiloutuvaa kauneutta, elämän ristiriitaisuuksia ja muodon taakse kätkettyä.

– Jäsennän maailmaa maalaten. Maalaan salattua meissä ihmisissä, mielen kerroksissa sekä ympäristössä.

– Väri on minulle tärkeä elementti. Minulla on erilaisia värikausia. Nyt on menossa aikaisempaa kirkkaampi ja värikkäämpi kausi, taiteilija luonnehtii.

Öljyvärillä syvempiä sävyjä

Rantala maalaa mieluiten öljyväreillä, mutta käyttää myös temperaa.

– Öljyväri muuntautuu moneen. Sillä saa teoksiin kerroksellisuutta ja syvempiä sävyjä.

– Olen fyysinen maalari. Tykkään tehdä isoja tauluja, mutta maalaan myös teoksia, joissa voi keskustella pienessä, henkilökohtaisemmassa tilassa.

Rantala on valmistunut taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta vuonna 2018. Hänellä on myös esittävän taiteen ja luovan tanssin ohjaajakoulutus. Rantala asuu Helsingissä ja tekee taidetta Kaapelitehtaassa sijaitsevassa työhuoneessaan.

Jäsentaiteilijoilla oma näyttely

Grafiikkapajan puolella on esillä Paperihuone ry:n jäsentaiteilijoiden, Paula Jalassola-Huttusen, Pirjo Keskinen-Vennon, Tiina-Katriina Mustosen ja Päivi Toivosen näyttely Väri.

Esillä on grafiikan eri menetelmillä toteutettuja teoksia; Jalassola-Huttunen on käyttänyt avosyövytystä ja chine colléta, Mustonen monotypiaa ja Keskinen-Vento ja Toivonen etsausta ja akvatintaa.

Mukana on myös Toivosen viivaneula- ja chine collé -tekniikalla toteuttama pieni ruskeasävyinen teos Öljylamppu. Taiteilijat ovat kuvanneet samaa teemaa eri väreillä vedostettuna. Mustonen on kuvannut esimerkiksi Napapiirin kevään, syksyn ja talven.

– Asuin lapsena Lampsijärvellä, pienessä kylässä, jossa oli 12 taloa. Maisemaa hallitsisi järveen heijastuva Jupukka-vaara, josta vedostin eri värisiä monotypioita, Mustonen esittelee.

Näyttelyt ovat esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi kariston katu 9) 28.3. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset