Kaupunkiuutiset

Maastojuoksureitti on valmis

Hämeenlinnalainen liikunta-aktiivi Hannu Lähteenmäki on puurtanut yhteistyössä Kalevi Kuusiston kanssa kymmenisen vuotta sen eteen, että viisiottelun alkuperäinen maastojuoksureitti saataisiin merkittyä Ahveniston harjulle. Loppumetreillä auttavan kätensä tarjosi myös Hämeenlinnan kaupunki, kun se teettäminä töinä noin neljän kilometrin mittainen reitti raivattiin maastoon ja merkittiin 30 merkkipaalulla.

Nyt on valmistunut myös reittikartta, joka Hämeenlinnan Tarmon suunnistusjaosto toteutti yhteistyössä kaupungin kanssa.

– Olisipa ollut kiva, jos maauimalan saneerauksen yhteydessä maastojuoksureitin lähtöpaikka olisi merkitty, tai maauimalan rakenteisiin olisi tullut taulu maastojuoksun lähtöpaikan historiasta. Historiaa se viisiottelun juoksukin, Hannu Lähteenmäki huomauttaa.

Maauimalahuumassa tällaisille ideoille ei kuitenkaan ollut sijaa toteutukseen saakka. Lähtöpaikka sijaitsi nykyinen pysäköintialueen keskivaiheilla, vieressä oli myös juoksukisan maali.

Maastojuoksureitti on nyt joka tapauksessa kaivettu paikalla olleiden ihmisten mielistä ja eri arkistoista esiin niin tarkoin se käytännössä on mahdollista.

– Yhtään tarkempaan ei millään päästy. Jossakin voi olla jonkun metrin heitto, mutta saatavilla olevilla tiedoilla reitti on nyt kunnostettu kaikkien halukkaiden käytettäväksi, Hannu Lähteenmäki sanoo.

Tietoja on saatu muun muassa Suomen silloisilta olympiaedustajilta Lauri Vilkolta, Olavi Rokalta ja Olavi Mannoselta, järjestelytehtävissä olleilta silloisilta varusmiehiltä sekä kisoissa paikalla olleilta hämeenlinnalaisilta.

– Jos joku pystyy tarjoamaan vielä uutta tietoa, niin mielellään otamme sen vastaan. Ei tämä ole kiveen hakattua, Lähteenmäki sanoo.

Varsinaista reittikarttaa ei Lähteenmäen ja Kuusiston etsinnöissä onnistuttu jäljittämään, ei edes olympiamuseosta sellaista löytynyt.

Puolustusvoimien arkisto voisi olla paikka, josta lisätietoa vielä ehkä löytyisi, mutta sinne Lähteenmäellä ei ollut pääsyä. Puolustusvoimat oli käytännössä erittäin tärkeässä roolissa Hämeenlinnan kisajärjestelyissä.

Todellinen maastoreitti

Ahvenistonjärven kiertävä maastojuoksureitti on todellinen maastoreitti ilman keinotekoisia pinnoitteita. Kulkijaltaan se vaatii myös tarkkuutta. Voi vain kuvitella, kuinka 1952 olympiakisojen kilpailijat selvisivät silloisilla juoksukengillä vaativissa olosuhteissa, kun taivaalta tuli kisan aikana sadetta.

Voittoaika oli tuolloin hieman yli 14 minuuttia. Siitä löytyy vertailupohja tämän päivän maastojuoksijoille.

– Reitti on rankka, ei siitä mihinkään pääse. Korkeuseroakin löytyy noin 30 metriä. Maastomuotojen mukaan polveileva rata on ollut haastava, Lähteenmäki vakuuttaa rutinoituneen suunnistajan kokemuksella.

Tarmon suunnistusjaosto järjestää reitillä syyskuun aikana kaikille avoimen juoksutapahtuman.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset