Kaupunkiuutiset

Mahdollisuuksien Aulanko

– Aulanko on erityislaatuinen miljöö, sitä ei voi verrata mihinkään. Keskellä kaupunkia, johon voi piipahtaa vaikka iltalenkillä. Alue tarjoaa kaikille yhteisiä elämyksiä ja luontokokemuksia, sanoo puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

– Kansallismaisema kuvaa suomalaisuutta parhaimmillaan ja on arvokkainta omaisuuttamme.

Kulunutta kesää Aulangolla on vietetty luonto-teeman puitteissa. Kävijöiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime kesänä määrät nousivat lähes 470 000:teen, lähes sadalla tuhannella edellisvuodesta. Lisävipinää alueelle toi keväällä avattu kiipeilypuisto Hugo.

Heinäkuussa Metsähallituksen aloittamalla, vuoden kestävällä kävijätutkimuksella kartoitetaan muun muassa mistä kävijät tulevat ja missä he alueella liikkuvat. Samalla saadaan selville kävijöiden toiveita alueen jatkosuunnitelmia silmällä pitäen.

Vuodesta 2002 lähtien luonnonsuojelualueita Aulangolla hallinnoineessa Metsähallituksessa kansallismaisema on pääosassa Hugo Standertskjöldin perinnöksi jättämine rakennuksineen. Suojeltuina kulttuuriperintö- ja matkailukohteina niitä pidetään kunnossa.

Uutta ja kiinnostavaa tuovat teemat ja tapahtumat, joita toteutetaan eri toimijoiden kanssa – tällä hetkellä eritoten Suomi100 -vuoden puitteissa.

– Juhlavuoden pääteema on luonto ja luontoilu myönteisine vaikutuksineen. Aulangon luonto ja kansallismaiseman terveysvaikutuksia -teemaa toteutetaan yhteistyökumppaneiden kanssa. Näistä yhtenä Tornikahvila, jossa yrittäjä Tuuli Arponen sanoo Aulanko soi -tapahtuman olleen yhden hienoimmista.

– Samalla joukolla suunnittelemme 6. marraskuuta torniin ja maastoon tapahtumaa, vähän Halloween -teemalla väritettyä, kuitenkin koko perheelle sopivaa. Hämäränhyssyssä romantiikkaa, ripaus kauhua ja paljon musiikkia.

Toimijat Aulangolla jakavat kävijöiden toiveet kansallislintujen, laulujoutsenpariskunnan asettumisesta Joutsenlammelle.

– Suojelualueella lajisto kuitenkin saa elää ihmisten siihen puuttumatta, sanoo Peltonen.

Metsähallituksessa puistonjohtajana useita vuosia toimineen Tuula Peltosen toimialue laajeni vuoden alussa Kanta- ja Päijät-Hämeeseen.

– Puistoalueemme hoitaa myös Keski-Suomen ja Pirkanmaan suojelualueita, hän kertoo.

Kiipeily- ja seikkailupuisto Hugossa Aulangolla kesä on ollut kohtuullisen vilkas. Vierailijoita puistossa sen ensimmäisellä kesäkaudella on käynyt noin viisi tuhatta.

– Radalla ovat rajojaan kokeilleet niin polttariporukat, syntymäpäiväsankarit kuin eri-ikäiset luokkaretkeläiset, eniten on ollut lapsiperheitä, kertoo puiston esimies Petri Riippi.

Rata on houkutellut suomalaisten lisäksi ulkomaalaisia. Joukko on koostunut kaiken ikäisistä, kolmevuotiaista taaperoista isovanhempiin, niin että tässä tapauksessa voi todeta: Mitä pienet edellä, sitä isot perässä – ainakin omien lastensa jäljissä.

Kesä meni hyvin myös siltä osin, että vahingoilta radalla on vältytty.

– Jääpusseilla ja laastareilla on paikattu pieniä nirhamia, Riippi kertoo.

Kiipeilypuiston kaikki työntekijät, niin Riippi kuin kesätöissä olleet nuoret, ovat ensiaputaitoisia. Sen sijaan radalla on apua tarvittu, kun jollekulle on tullut stoppi eteen. Riipin mukaan näitä tapauksia radalla sattui keskimäärin kerran viikossa.

Kesätöitä yritys tarjosi viidelle nuorelle, lipunmyynnissä ja opastustehtävissä. Kiipeilypuisto Hugo jatkaa ensi kesänä samalla mallilla, kaavailuissa on uutta rataa perheen pienimmille.

Säiden salliessa on kiipeilypuisto avoinna lokakuulle saakka, arkisin: tiistaista perjantaihin kello 15–19, viikonloppuisin 11–18. Maanantaisin rata on suljettu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset