fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Meijeri avaa ovensa - Katso video, kuinka voita kirnutaan

Meijerialan avoimet ovet -tapahtuman tarkoitus on tehdä alaa tutuksi ja herättää nuorten kiinnostusta koulutukseen.
Meijerialan opiskelijat Tuula Kymäläinen (oik.), Julia Humaljoki, Jutta Salonen ja Pirjo Harald (vas.) valmistavat Jari Latva-Koiviston johdolla erän kirnuvoita avoimien ovien tapahtumaa varten. Kirnuun syötettiin 152 kiloa kermaa, josta valmistuu noin 67 kiloa voita. Valmiiseen voihin lisätään suolaa ja osa voista maustetaan myös valkosipulilla. Kuva: Heli Karttunen

Miltä maistuu Sairion oma valkohomejuusto tai valkosipulilla maustettu kirnuvoi?

Erilaisten juustojen, jäätelön sekä muiden maitotuotteiden makuihin voi tutustua Sairiossa järjestettävässä meijerialan avoimet ovet -tapahtumassa ensi keskiviikkona.

Opiskelija Jutta Salonen itse on suuri maitotuotteiden ystävä ja koulutuksen myötä kiinnostus on vain kasvanut.

– Maito on monipuolinen raaka-aine, josta saadaan aikaan monia erilaisia tuotteita. Kuluvalla viikolla teemme kirnuvoita sekä leipäjuustoa tapahtumaa varten ja jo aiemmin olemme jo tehneet kypsytettyjä juustoja.

Katso video:

Kuvaus: Lauri Seppänen

Opiskelijat haluavat tapahtumalla avata meijerialan saloja tavallisille ihmisille sekä herättää nuorten kiinnostusta alalle. Tarkoituksena on myös kerätä varoja ensi syksyn opintomatkaan.

– Olemme lähdössä Skotlantiin opintomatkalle ja rahoitamme reissua myös tällä tapahtumalla.

Hämeen ammatti-instituutin meijeristin tutkinto antaa eväät työskennellä monissa meijeriteollisuuden työtehtävissä.

– Me emme itsessään kehittele uusia tuotteita, mutta saamme ymmärryksen, mitä prosessissa tapahtuu ja saamme samalla avaimet turvalliseen sekä järkevään tuotantoon. Jos haluaa valmistaa tuotteita esimerkiksi oman tilan raaka-aineista, on maidonjalostajille oma tutkintonsa.

Opiskelijat ovat valmistaneet monenlaisia juustoja tapahtumaa varten. Jutta Salosen suosikki on jalapenolla maustettu juusto. Kuva: Heli Karttunen

Avoimet ovet -tapahtumassa on myynnissä lisäksi opiskelijoiden valmistamia leivonnaisia sekä kahvia, ja luvassa on myös arpajaiset. Myös alan yritykset ovat toimittaneet paikalle tuotteita maisteltavaksi.

Kävijät voivat kokeilla opiskelijoiden tutkintoon kuuluvaa perusmakutestiä, jossa täytyy tunnistaa perusmaut makea, suolainen, hapan, karvas ja umami.

– Perusmakutestin yhteydessä kerromme samalla koulun ja opetusmeijerin historiasta.

Meijerialan avoimet ovet koulun tiloissa, Kankaistenkatu 33 C, keskiviikkona 23.1. klo 10–17.Katso video Kaupunkiuutisten verkkosivuilta: Kuinka voi valmistuu?

Voin kirnuamisesta jäänyttä kirnumaitoa voidaan hyödyntää muun muassa leipäjuustojen valmistuksessa. Kuva: Heli Karttunen

Meijerialan koulutus

Hämeen ammatti-instituutti HAMI Hämeenlinnassa on Suomen ainoa oppilaitos, josta valmistuu meijerialan ammatillisen perustutkinnon suorittaneita meijeristejä.

Meijeristit työskentelevät mm. meijeriteollisuuden tuotantolaitoksissa valmistuksen ohjaajina, tuote- tai pakkausosastojen esimiehinä, laboratoriovastaavina ja maidon vastaanoton sekä yhteiskäsittelyn hoitajina.

Sairiossa tekevät osan opinnoistaan myös Hämeen ammattikorkeakoulun, HAMKin bio- ja eli​ntarviketekniikan opiskelijat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset