Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Maija Kajanto kirjoitti esikoisteoksensa jatko-osan pikavauhtia – "Sehän on viihdekirjojen juju"

Hämeenlinnalaislähtöisen viihdekirjailijan uutuusteos kritisoi työelämän epäkohtia ja äitiyden myyttejä huumorin keinoin.
"Äitini ehdottaa minulle kerran viikossa, että muuta takaisin Hämeenlinnaan. Tämä on rento ja turvallinen kaupunki, jossa pulssi aina laskee, mutta muutto takaisin ei ole realistista ainakaan tässä vaiheessa", entisessä kotikaupungissaan piipahtanut Maija Kajanto kertoo. Kuva: Heli Karttunen
"Äitini ehdottaa minulle kerran viikossa, että muuta takaisin Hämeenlinnaan. Tämä on rento ja turvallinen kaupunki, jossa pulssi aina laskee, mutta muutto takaisin ei ole realistista ainakaan tässä vaiheessa", entisessä kotikaupungissaan piipahtanut Maija Kajanto kertoo. Kuva: Heli Karttunen

Maija Kajannolta ilmestyi syyskuussa uutuuskirja Itsepä tilasit. Teos on itsenäinen jatko-osa vuosi sitten julkaistulle esikoiskirjalle Mittoja ja tilaustöitä.

Kakkososan aihe oli muhinut mielessä jo edellistä kirjoittaessa.

– Tämä prosessi oli edellistä suoraviivaisempi. Kun viime vuonna syyskuun puolivälissä kysyin kustantajan kiinnostusta jatko-osaan, sieltä sanottiin, että ”totta kai, ehditkö tammikuulle?”, hämeenlinnalaislähtöinen Kajanto kertoo.

Molemmat viihdekirjat on kustantanut Myllylahti Oy.

Tiukka aikataulu

Toinen osa syntyi alle seitsemässä kuukaudessa, kun esikoisteokseen meni seitsemän vuotta. Helsinkiläinen Kajanto pyysi joulun alla silloiselta työnantajaltaan viisi viikkoa palkatonta vapaata, jotta ehti saada kirjan valmiiksi määräaikaan mennessä.

Kiire tuli silti, kun kustannustoimittaja ehdotti vielä viime tingassa muutaman henkilön lisäämistä tarinaan.

– Hän oli oikeassa, käsikirjoitus vaati 3–4 henkilöä lisää, jotta se toimisi. Olen onneksi tuottajana tottunut deadlineihin, mutta kyllä se tuntui kevyesti lumivyöryn alle jäämiseltä, kun aikaa oli vain kolme viikkoa.

Monet ovat ihmetelleet hoppua kakkososan julkistamisessa, mutta Kajannolla on siihen perusteet:

– Se on viihdekirjojen juju. Kun kirjoittaa kevyttä viihdettä, jatko-osien täytyy ilmestyä kohtuullisen ripeästi, jotta lukijakunnan kiinnostus säilyy.

Kritiikkiä huumorin varjolla

Uutuuskirjassaan Kajanto kritisoi työelämän epäkohtia huumorin ja ironian keinoin. Ensimmäisestä osasta tuttu päähenkilö on päätynyt mainostoimistosta isoon konserniin.

– Uskon, että kuka tahansa isossa konsernissa työskentelevä löytää tästä jotain tuttua.

Myös ylikuumentunut äitiyskeskustelu saa kirjassa osansa.

– Käsittelen teemaa hirtehisellä otteella.

Näillä näkymin Titta-sarjasta tulee trilogia:

– Minulla ei ollut ajatusta tehdä kolmatta osaa, mutta kustantamo ehdotti sitä. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että kolmas osa on sarjan viimeinen.

Kynäilijät samoilta kulmilta

Kajanto on kotoisin Hämeenlinnasta, samoilta kulmilta kuin kirjailija Juha Itkonen ja Talvivaara-toimittaja Juha Kauppinen.

– Olemme kaikki lyseon lukion kasvatteja, jotain siellä on tehty oikein. Kotona minua myös aina kannustettiin kirjoittamiseen. Mutta mistä into ja palo tulee, sitä en tiedä, enkä voi enää oikein syyttää neljänkympin kriisiäkään, hän pohtii.

Myllylahti-kustantamon tekemä työtarjous sai Kajannon irtisanoutumaan vakituisesta työstään ja ryhtymään freelanceriksi juuri ennen korona-epidemiaa.

– Nyt saan kuitenkin tehdä sitä, mikä eniten kiinnostaa.

Jatkossa Kajantoa kutkuttelee ajatus tehdä nuortenkirja, tai kenties Hämeenlinnaan sijoittuva dekkari.

Miksi juuri Hämeenlinnaan?

– Täällä on riittävästi metsää, ja väkeä on sen verran vähemmän kuin Helsingissä, että voit uskottavasti hukuttaa jonkun Vanajaveteen ilman että kukaan näkee.

Maija Kajanto

42-vuotias, kotoisin Hämeenlinnasta, asuu Helsingissä.

Perheeseen kuuluu avomies ja 6-vuotias poika.

Valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta.

Aiemmin tuottajana Otavamedia OMA:lla, nyt freelancerina.

Julkaissut kirjat Itsepä tilasit (2020) ja Mittoja ja tilaustöitä (2019) Myllylahti Oy:n kustantamana.

Harrastukset kirjoittaminen, mökkeily Hämeenlinnan Tuuloksessa.

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

23.9.2020