Kaupunkiuutiset

Mainiemen kuntoutumiskeskus Lammilla sulki ovensa

Mainiemen kuntoutumiskeskus on sulkenut ovensa. Laitosmies Timo Hyytiä säätää tyhjilleen jääneiden rakennusten lämmöt pienemmälle.

– Meitä on muutama henkilökuntaan kuuluva vielä töissä pitämässä huolta kuntayhtymän omaisuudesta ja tekemässä purkutöitä. Luopumista ja oman työnsä merkitystä henkilökunnasta kukin tekee tavallaan.

Lähes koko kuntayhtymän henkilökunta, 20, irtisanottiin syyskuussa yhdellä kertaa. Irtisanomiset astuvat todennäköisesti voimaan portaittain ja TES:n mukaan: marras-, joulu- ja tammikuussa, viimeiset kuntayhtymän purkautuessa.

Purkupäätös

Vielä viime vuonna talo oli täydessä toiminnassa, asiakkaita viitisenkymmentä – joukossa perheitä lapsineen. Asiakaspaikkoja laitoksessa oli viime vaiheessa 45 ja 4 paikkaa perheille.

Jäsenkuntien (29) omistaman päihdehuollon erityispalveluyksikön tarjoamia kuntoutuspalveluita käytti parhaimmillaan yli viisikymmentä kuntaa.

Päätös laitoksen sulkemisesta tehtiin hallituksessa yksimielisesti heinäkuun 4. vuonna 2013. Kuitenkin kolme asiasta eri mieltä ollutta erosi luottamustoimista jo kesäkuussa.

Kuntayhtymän purkusopimusta valmistellaan, päätöksen purkamisesta tekevät jäsenkuntien valtuustot.

Kaupunginhallitus myönsi maanantain kokouksessaan kuntayhtymälle 330 000 kassalainan, joka maksetaan kolmessa erässä maksutarpeen varmistamisen jälkeen. Laina, josta kaupunki perii korkoa Suomen Pankin vahvistaman peruskoron lisäksi 2 %, on maksettava takaisin viimeistään 16. helmikuuta 2015.

Lakkautuspäätös ja sen myötä hiipunut asiakasvirta ajoi kuntayhtymän maksuvaikeuksiin.

Ensi vuoden kulut nousevat 512 000 euroon ja vuosina 2016 ja 2017 noin 372 000 vuodessa.

Osaamista

Mainiemen kuntoutumiskeskuksen vs. johtaja Pia Piispanen kertoo varsinaisen asiakastyön lakanneen viimeistenkin asiakkaiden poistuttua 30. lokakuuta.

– Nyt meni yksi päihdetyön laitoksista, missä hallittiin alan korkean tason osaaminen. Henkilökunta kokonaisuudessaan oli saanut 2-vuotisen yhteisökoulutuksen. Kehittämisyksikkö tarjosi laaja-alaista kehittämis-, arviointi- ja asiantuntijapalveluita.

– Päihdetyö vaatii vuorovaikutteista osaamista, ihmisen kohtaamista arvokkaana yhteisön jäsenenä.

Jatkossa kuntayhtymään kuuluneet kunnat hoivat päihdehuollon palvelunsa kukin omalla tavallaan.

Mainiemi toimi varsinaisen päihdehuollon ohessa satojen alalle opiskelleiden, muun muassa sairaanhoitajien ja sosionomien koulutuspaikkana.

Vielä sulkemispäivänä, lokakuun viimeisenä, Piispanen sai puheluita, joissa opiskelijat tiedustelivat alan harjoittelupaikkaa.

Muutoksia

Mainiemen maineikas ja värikäs historia on tullut tiensä päähän. Suojellussa, kulttuurihistoriallisessa miljössä sijaitsevan keskuksen tulevaisuus on vielä avoin, toimintaansa jatkaa kuitenkin puutarha.

Alunperin Hämeen 25. reservikomppanian kasarmiksi vuonna 1883 rakennettu keskus on vuosikymmenien kuluessa toiminut paitsi kasarmina myös vankisiirtolana ja varavankilana.

Sosiaalityön muutokset vaikuttivat laitoksen nimeenkin, viimeisinä vuosikymmeninä se tunnettiin kuntainliiton ylläpitämänä Lammin työlaitoksena ja huoltolana, kunnes nimi vuonna 1989 muutettiin Mainiemen kuntoutumiskeskukseksi. Sen tehtänä oli kuntouttaa päihdeongelmaisia, miehiä ja naisia sekä tukea heidän perheitään. Tässä yhteydessä keskuksen ylläpitäjän nimeksi tuli Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä.

Laitoksen ylläidosta vastuun otti 29 kanta- ja päijäthämäläisen ja pirkanmaalaisen kunnan muodostama kuntayhtymä. Jäsenkunnista suurimmat ovat Tampere (32 %), Lahti (11,4 %) ja Hämeenlinna (11,32 %).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset