Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Mainosmies Ville Myllymäki vastaa korona-kriisiin antibakteerisen kalvon avulla – "Sanna Marinin ei tarvitse yksin taistella mörköjä vastaan"

Iina Korpiaho ja Ville Myllymäki asensivat antibakteerisia suojakalvoja Tori-Apteekin työpisteisiin asianmukaisiin varusteisiin sonnustautuneena. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Iina Korpiaho ja Ville Myllymäki asensivat antibakteerisia suojakalvoja Tori-Apteekin työpisteisiin asianmukaisiin varusteisiin sonnustautuneena. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kosketusnäyttöihin kehitetty kalvo on kokenut korona-kevään aikana uuden nousun. Mainosmies Ville Myllymäki asensi keskiviikkona Hämeenlinnan Tori-Apteekin pöytätasoihin antibakteeriset kalvot. Päivää aiemmin hän kiinnitti samanlaiset Parolan uudelle terveysasemalle.

– Minun miekkanani korona-taistelussa on mattopuukko ja kilpenäni kalvo, jotta Sanna Marinin ei tarvitse yksin taistella mörköjä vastaan, hattulalainen veistelee.

Kuninkaiden metalli

Myllymäki kertoo, että tutkimusten mukaan antibakteerinen kalvo tehoaa muun muassa streptokokkeihin ja sen tehoa viruksiin tutkitaan parhaillaan.

– Kalvossa on polymeereihin sidottuja hopeaioneja, jotka tappavat bakteereja. Ennen vanhaan hopea oli kuninkaiden materiaali juuri tämän ominaisuutensa vuoksi. Myös kuparilla on sama ominaisuus.

Tori-Apteekin apteekkari Jukka Niemi kiinnostui tuotteesta heti, kun kuuli siitä.

– Tiedän toki, että hopealla on antimikrobinen vaikutus ja sitä käytetään yleisesti muun muassa haavanhoitotuotteissa. Hopean käyttäminen kalvopolymeerissä oli kuitenkin uutta. Kalvo on kätevää apteekkityöskentelyssä, se on näkymätöntä ja helppo pitää puhtaana. Kalvon avulla pystymme ehkä hivenen paremmin huolehtimaan sekä asiakkaiden että työntekijöiden terveydestä.

Kun tuotteessa käytetään hopeaa, on se myös melko arvokasta.

– Satsaus kannattaa ilman muuta, eihän tässä tilanteessa mietitä, mitä se maksaa, Niemi sanoo.

Kysyttyä tavaraa

Myllymäen tiedossa on vain yksi firma maailmassa, joka valmistaa antibakteerista kalvoa. Marginaalituote on nyt kysyttyä tavaraa.

– Sain materiaalia vasta viime viikolla, sillä se oli myyty maasta loppuun. Itse ostin Euroopan loppuvaraston tyhjäksi, Myllymäki kertoo.

Alun perin antibakteerinen kalvo on kehitetty hipaisunäyttöihin. Myllymäki asensi sitä kymmenisen vuotta sitten helsinkiläiseen kauppakeskukseen.

– Korona toi mieleen, että miksei tätä voisi hyödyntää muuallakin. Saman idean ovat saaneet ilmeisesti monet muutkin, koska maailmalla varastot ovat tyhjänä.

Pinta tappaa mikrobit

Myllymäellä on kalvosta oma, rekisteröity MVM-tuotemerkki, joka takaa, että kyseessä on aito tuote. Ohutta hopeakalvoa voidaan laminoida erilaisiin pintoihin.

– Materiaalin sisään voi tulostaa vaikka kuvan, päällysteen pinta on se, mikä tappaa mikrobit. Kalvo ei kuitenkaan ole myrkyllinen eikä siitä irtoa partikkeleita. Samaa kalvomateriaalia käytetään muun muassa ruokateollisuudessa sekä kauppojen tiskeillä ja kassoilla.

Hopeakalvo on kuitenkin vain yksi antibakteerinen tuote muiden joukossa.

– Tämä on tuttua teknologiaa muun muassa vaatteista. Esimerkiksi antibakteerisissa urheiluvaatteissa on hopeaa. Näitä tämäntyyppisiä materiaaleja on netti tulvillaan.

Antibakteerinen kalvo

Antibakteerisen kalvon päällimmäinen kerros sisältää hopeaa.

Kalvon vaikutus perustuu siihen, että hopean nanopartikkelit ja niistä vapautuvat hopeaionit reagoivat muun muassa mikro-organismien proteiinien, DNA:n ja RNA:n kanssa, jolloin niiden kyky aiheuttaa tauteja heikkenee.

MVM eli Microbe Vanish Material on hattulalaisen yrittäjän ja Hattulan valtuuston puheenjohtajan Ville Myllymäen oma tuotemerkki.

Kalvoa voidaan käyttää muun muassa pöydissä, pöytätableteissa, kosketusnäytöissä ja ovenkahvoissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset