fbpx
Kaupunkiuutiset

Maitotilallinen joutuu miettimään kannattavuutta

Maanviljelijä ajattelee luonnostaan ekologisesti. Toisaalta elinkeino on hyvin säännelty ja valinnanvaraa on viljelijällä rajoitetusti. Hämeenlinnalainen lypsykarjatilallinen Kalle Tapola uskoo jokaisen maanviljelijän ajattelevan ekologisesti, vaikka viranomaiset sääntelevät esimerkiksi lypsykarjanpitoa hyvin yksityiskohtaisesti.

Tapolan lypsykarjatila on hieman keskimääräistä suurempi. Lypsäviä on 60 ja yhteensä nautoja on 130. Tapolan tarkoitus on kasvattaa tilan päälukua kolminkertaistaa.

Viljelijöitä ohjataan tuilla. Tapola ei näe ohjausta yksinomaan huonona, mutta joskus ohjaus viljelijää nyppii.

– Kun viranomaiset ilmoittavat, että ellet tee näin, menetät tukia, on viljelijän pakko tehdä niin tehdä. Välttämättä ohjaus ei ole yksinomaan huono asia, mutta tietyllä tavalla maanviljelijä on menettänyt itsenäisyyttään. Jotkut asiat olisi ehkä käytännöllisempää tehdä toisin, mutta se ei vain ole mahdollista. Karjan määrää lisättäessä laidunten määrääkin pitäisi kyetä kasvattamaan, jotta tuet olisi nostettavissa.

Kannattavuus hiipunut

Maitotilan kannattavuus on pitkässä juoksussa hiipunut.

– Vielä 1990-luvulla parikymmentä lehmää riitti takaamaan maitotilin, nyt lehmiä pitää olla 40–50 ja tulevaisuudessa pääluku pitänee kolminkertaistaa.

Maidon tuottajahinta putosi käytännössä yhdessä yössä 45 sentistä litralta 35 senttiin litralta viime syksynä, kun Valion maitotuotteiden vienti Venäjälle tyrehtyi Ukrainan kriisin myötä. Toinen maidonhintaan vaikuttanut seikka oli maitokiintiöiden poistuminen EU-maiden kesken.

– Suomalaisten tuottajien maitoa myydään maitojauheena eri puolille maailmaa. Toisaalta keskieurooppalaisten tuottajien halpoja maitoeriä jalostetaan juustoksi ja myydään suomalaisille kuluttajille. Jos maidontuotannossa olisi sisämarkkinat kaikki suomalaisten tuottajien maito riittäisi kattamaan kotimaisen tarpeen.

Lypsykarjanpidon kannattavuus on pudonnut ja markkinoilla on maidosta ylitarjontaa. Silti Tapolan ainoa keino pyrkiä lisäämään kannattavuutta on kasvattaa karjansa päälukua.

– Kieltämättä se on ristiriitaista, mutta muutakaan keinoa ei ole.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset