Kaupunkiuutiset

Mallimaailman huipulla

18-vuotias Mariina Keskitalo päätyi huippumalliksi puolivahingossa. Nuoresta iästään huolimatta hämeenlinnalainen on jo valloittanut kansainvälisiä catwalkeja.

Keskitalo palkittiin lokakuun puolivälissä Suomen Elle Style Award -gaalassa Malli 2014 -tittelillä.

– Tunnustus oli minulle iso kunnia, sillä Suomessa on aika monta mallia, ja raati kuitenkin valitsi minut.

Keskitalon uran nousu on ollut huikean nopeaa. Kaikki alkoi vuonna 2012, kun pitkä ja hoikka 16-vuotias erottui edukseen Wanaja-festivaalien yleisömerestä.

– Hämeenlinnassa asui malli, joka on samalla Brand-toimistolla, jolla itse tällä hetkellä olen. Hän kysyi, olenko ajatellut mallin uraa. Hän lupasi näyttää managerilleen kuviani. Meni pari kuukautta, tapasin nykyisen managerini, ja siitä se lähti.

Jo viikon kuluttua ensimmäisestä tapaamisesta oli ensimmäiset kuvaukset.

– Olen ollut aina pitkä ja laiha. En oikeastaan ollut edes ajatellut mallin uraa tai ollut niin kiinnostunut muodista, että olisin itse pyrkinyt malliksi. Niin vain kävi.

Ensimmäiset kuusi kuukautta Keskitalo teki mainos- ja vaatesuunnittelukuvauksia Suomessa. Yli 180-senttisen tytön kansainvälinen ura pyörähti käyntiin, kun hän pääsi new yorkilaisen mallitoimiston listoille.

– Menin New Yorkiin tapaamaan toimiston henkilökuntaa sekä asiakkaita. Minun piti alun perin olla siellä vain viikko, mutta sain heti töitä ja jäin sinne saman tien viideksi viikoksi.

New York, Milano, Pariisi

New Yorkissa Keskitalo sai uralleen lentävän lähdön, kun niiden viiden viikon aikana häntä kuvattiin Balenciaga -vaatemerkille muotialan merkittävään Look Book -julkaisuun.

– Tein sekä kuvaukset että näytöksen. Sen jälkeen kaikki tiesivät minusta.

Iso muotitalo New Yorkissa oli Keskitalolle ponnahduslauta isompiin ja arvostetumpiin julkaisuihin.

Töitä on riittänyt New Yorkissa, Lontoossa, Milanossa ja Pariisissa muun muassa kansainvälisten muotiviikkojen muotinäytöksissä.

– Tykkään muotinäytöksistä. Pitkänä ja laihana sovin ehkä paremmin näytöslavoille kuin valokuvamalliksi. Kuvauksia teen siinä välissä.

Tähänastisen uransa kohokohtana Keskitalo pitää Pariisin ensimmäisiä muotiviikkoja, joissa hän teki yksinoikeudella Balenciagan näytöksen. Myös Giorgio Armanin muotinäytös Milanossa on jäänyt mieleen.

– Giorgio Armanin kahdessa näytöksessä ja sain sulkea molemmat näytökset. Näytöksen sulkijalla on päällään tärkein puku. Se oli tosi kivaa.

DiCaprio ja Armani

Maailmalla mallit liikkuvat usein vapaa-ajallaan samoissa piireissä julkkisten kanssa.

– Olen nähnyt aika montakin julkkista, ja se on hauskaa. Olen esimerkiksi kätellyt Leonardo DiCapriota ja Paris Hiltonin olen nähnyt. Kuitenkin olin ehkä enemmän innoissani suomalaista julkkiksista Suomen Elle-gaalassa, Keskitalo kertoo.

Työssä taas suunnittelijat ovat usein kaikkein mukavimpia.

– Olen tykännyt työskennellä esimerkiksi Giorgio Armanin kanssa. Vaikka hän on vanha ja ensivaikutelma on koppava, on hän oikeasti todella hellyttävä. Hän on jopa pyytänyt minua muuttamaan Milanoon.

Parhaiten Keskitalo viihtyy kuitenkin New Yorkissa.

– Minulla on paljon ystäviä New Yorkissa. Siellä on hyvä meininki, ihmiset ovat avuliaita ja siellä on helppo liikkua.

Vähiten hän pitää Pariisista. Yleinen ilmapiiri on huono, eikä siellä puhuta englantia.

– Esimerkiksi kun kaaduin metron rappusissa ja tavarani lensivät, kukaan ei tullut auttamaan, ei kukaan.

Raskasta ja kiireellistä

Huippumalli -tositeeveesarjat antavat harhaanjohtavan kuvan mallien todellisesta arjesta, josta glamour on kaukana. Mallit eivät suinkaan asu hienoissa hotelleissa ja kylve rahassa.

– Todellisuudessa maksamme esimerkiksi lentomatkat itse. Syömishäiriöisiäkin alalta löytyy. Työ on oikeastaan tosi raskasta ja kiireellistä. Henkisesti työ ei sovi kaikille. Sinun pitää antaa muiden ihmisten sanoa, mitä teet, mikä on esimerkiksi itselleni henkilökohtaisesti tosi vaikeata, Keskitalo naurahtaa.

Mallimaailma on koulinut 18-vuotiaasta aikuisen ennen aikojaan. Keskitalon on kuluneiden kahden vuoden aikana matkustanut paljon, yksin.

– Ei ole helppoa olla yksin hotellihuoneessa, rättiväsyneenä. Arvoni ovat muuttuneet. Tiedän, että henkisesti olen kasvanut tosi paljon siitä, kun aloitin. Olen oppinut sen taidon, että osaan selviytyä yksin. Maailmalla kukaan ei ole sinua opastamassa.

On tavallista, että mallin työt aloitetaan 16-vuotiaana tai aikaisemminkin.

– Media ei kerro niistä malleista, jotka eivät ole saavuttaneet mitään ja ovat 27-vuotiaana vailla kunnon ammattia. Sen vuoksi haluan käydä kouluja lisää.

Tulevaisuuden suhteen hän on jalat maassa. Kansainvälisen mallinuran ohella Keskitalo suoritti viime keväänä Tavastiassa matkailualan tutkinnon. Mielessä siintävät jatko-opinnot.

– Ainakin yritän hakea keväällä matkailualalle. Jos pääsen opiskelemaan, vähennän töitä. Mallin työ ei kuitenkaan ole loppuelämäni ura, Keskitalo hymyilee.

Tunnustusta alan ammattilaisilta

Elle Style Awards 2014 -gaalan voittajat palkittiin keskiviikkoiltana 15.10. kutsuvierasgaalassa Helsingin Messukeskuksessa.
Elle-lehden järjestämä tilaisuudessa palkitaan vuoden vaikuttavimmat muotiteot ja alan parhaat onnistumiset 12 kategoriassa. Voittajat valitsi jury, johon kuului lukuisia muodin parissa työskenteleviä ammattilaisia.
Hämeenlinnalainen Mariina Keskitalo voitti kategorian Malli 2014. Valintaperusteissa todettiin, että Mariina Keskitalo on noussut nopeasti muotimaailman tietoisuuteen ja valloittanut näytöslavat keskeisissä muotikaupungeissa. Persoonallinen ulkonäkö ja kova työmoraali takaavat hänelle epäilemättä pitkän ja menestyksekkään uran.
Elle Style Awards järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Gaala on osa maailman suurimman muotilehden Ellen konseptia ja järjestetään vuosittain 14 maassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset