fbpx
Kaupunkiuutiset Mallinkainen

Mallinkaistenjärvellä syytä juhlia – Ranta-asukkaat ovat suojelleet järveään jo yli 50 vuotta

Juhannus ja venetsialaiset ovat Mallinkaistenjärven kesän kohokohtia. Kuva: Suvi Syväranta
Juhannus ja venetsialaiset ovat Mallinkaistenjärven kesän kohokohtia. Kuva: Suvi Syväranta

Janakkalan Mallinkaistenjärven leirikeskuksessa juhlittiin elokuussa järven suojeluyhdistyksen 50-vuotisia.

Yhdistys on lajissaan Suomen vanhimpia, ellei peräti vanhin. Sen sihteeri, helsinkiläinen toisen polven mökkiläinen Helena Karppinen ei tarkkaan tiedä, mikä rantojen asukkaat aikoinaan herätti toimimaan oikeastaan jo 60-luvulla.

– Silloin 50 vuotta sitten järven vesi alkoi nopeasti samentua ja rehevöityä. On vaikea sanoa, mikä veden huonoon laatuun oli syynä, mutta ainakin myöhemmin haasteiksi tulivat mökkiasutus ja metsätalous, Karppinen kertoo.

Järven eteen on tehty monia toimia, kuten isosorsimon pintaniittoa ja viimeksi tällä viikolla saman kasvin poistoa juurineen koneiden avulla.

– Tällä hetkellä järven tilanne onkin varsin hyvä, Karppinen kiittelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suojeluyhdistyksen juhlissa järven asukkaat pääsivät visailemaan keskenään. Kuva: Muu
Suojeluyhdistyksen juhlissa järven asukkaat pääsivät visailemaan keskenään.

Mallinkaistenjärvellä reilut parisataa kesämökkiä

Suojeluyhdistyksen juhlat pidettiin jokakesäisten venetsialaisten yhteydessä päivä- ja iltatilaisuutena. Yli 70 hengelle tarjottiin kakkukahvit ulkona sekä perinteistä ohjelmaa ja aktiviteetteja. Leirikeskuksessa iltaa vietti 50 juhlijaa. Se oli maksimäärä, joka voitiin ottaa sisään.

Mökkejä Mallinkaistenjärvellä on arviolta reilut 200 mukaan luettuna läheiset lammet. Kesäasukkaista noin puolet tulee Helsingistä, lopuista suurin osa on Hämeenlinnasta, Riihimäeltä ja Janakkalasta.

– Omat vanhempani ostivat mökkipaikan saaresta 60-luvulla. Sukupolvenvaihdos tehtiin 2009, Karppinen kertoo.

Kesäasukkaita jo kolmannessa polvessa

Hämeenlinnalainen Maaret Lehtonen on jo kolmannen polven kesäasukas ja toisen polven yhdistysaktiivi. Hän kehuu mökkiläisten yhteisöllisyyttä, mistä kertovat muun muassa juhannus- ja kesänpäättäjäiskokkojen kasaaminen ja niiden ääreen kokoontuminen sekä joutsenpariskunnan seuraaminen Facebook-ryhmässä.

– Nyt tuntuu tuntuu kaukaiselta aika, kun vielä omalta laiturilta sai haavilla pyydystettyä rapuja. Toivottavasti niin voi tehdä vielä tulevaisuudessa, hän sanoo.

Toimintaa hyvässä yhteishengessä

Suojeluyhdistyksellä oli viime vuoden lopussa 169 maksanutta jäsentä. Liittymiseen kannustaa se, että silloin jätemaksusta saa alennusta, sillä yhdistys hoitaa alueen jätehuoltoa.

– Meillä on täällä hyvä yhteishenki. On jännää, miten jokaikisellä ranta-asukkaalla on oma Mallinkaistenjärvensä, ja jokainen tuntee vain oman kolkkansa. Sitten kun näemme toisiamme, huomaamme, että on järvellä muutakin, Karppinen naurahtaa.

Järven isona plussana Karppinen pitää sen käsittämätöntä hiljaisuutta.

– Sehän suojeluyhdistyksenkin tarkoituksena on, että parannetaan elinympäristöä. Hallitukseen tarvitsisimme kuitenkin uusia jäseniä toimimaan. Yhdessä saisimme vielä enemmän asioita innolla aikaiseksi, hän sanoo.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset