Kaupunkiuutiset

Mansikat kypsyvät nyt nopeasti ja yhtä aikaa

Poikkeuksellisen kuiva alkukesä tekee mansikkasadosta kiihkeän ja lyhyen. Hauholaisella Peltosirkun tilalla ensimmäiset mansikat kypsyivät poimittaviksi juhannuksen alusviikolla.

– Pääsato kypsyy juhannuksen jälkeen ja se kestää ehkä 2–3 viikkoa. Suurin osa mansikoista kysyy nyt samanaikaisesti. Tänä kesänä istutetut taimet ovat ajoitettu hieman myöhemmäksi. Ne alkavat vasta kukkia, joten marja kypsynee vasta heinäkuun lopusta elokuun puoliväliin, viljelijä Sirkku Holttinen sanoo.

Alkukesä ei ole ollut mansikalle otollinen.

– Jos mansikka saisi valita, olisi viileä hieman alle parinkymmenen asteen lämpö ja sopiva sateisuus sille. Tänä kesänä kasvu oli lämmön takia niin nopeaa, ettei kasvi kaikilta osin pysynyt vauhdissa. Lehdet kasvoivat nopeasti suuriksi, mutta juuristo ei ehtinyt kehittyä samaan tahtiin. Etenkin polka-lajikkeelle on tyypillistä, että se tekee yhteen varteen runsaasti marjaa. Nyt marjoja on monissa varsissa paljon, mutta kasvin energia ei riitä kasvattamaan marjoja riittävän suuriksi.

Mansikka talvehti hyvin, eikä talvivaurioita ollut. Lunta oli tarpeeksi ja lumen alla kasvit yleensä säilyvät hyvin.

Holttinen on tyytyväinen, ettei Hämeessä ole koettu hallaa

– Muun muassa Savossa oli juhannuksen alla pakkasasteita, mikä on vaurioittanut kukkia. Juvalla pakkasta oli niin paljon, että jopa raakileet jäätyivät, mikä tietää koko sadon menetystä.

Juhannusviikon sateet tulivat viljelijälle tarpeeseen.

Sateet ja viileät säät antoivat armonaikaa, mutta kuivuus ehti vaikuttaa satoon peruuttamattomasti.

– Tihkukastelujärjestelmä takasi, että mansikoille riitti vettä, mutta koskaan ennen ei vettä ole tarvittu yhtä paljon. Ilman kastelua mansikat olisivat kuivuneet peltoon.

Vadelmasadon Holttinen uskoo olevan hyvä.

– Meidän vadelmamme kasvavat tunnelissa ja ruukuissa, joten niihin olosuhteet eivät vaikuta samalla tavoin kuin avomaan lajikkeisiin. Mustaherukkasato vaikuttaa hyvälle vaikka pieniä pakkasvaurioita olikin, Holttinen sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset