fbpx
Kaupunkiuutiset

Mansikkatiloilla päästään 
itsepoimintaan tällä viikolla

Mansikkasadosta odotetaan määrällisesti korkeintaan keskimääräistä. Talvi teki tuhojaan kukka-aiheille. Sen sijaan alkukesän lämpö on nopeuttanut mansikan kypsymistä ja itsepoimintaan pääsee lajikkeesta riippuen juhannuksen jälkeen. Tunnelissa kasvatetun mansikan myynti alkoi jo kesäkuun alkupuolella mutta avomaan marja jää juhannuksen tienoille.

– Meidän päälajikkeemme on polka. Itsepoiminta alkaa tämän viikon lopulla, juhannuksen pari hellepäivää edisti mansikan kypsymistä huomattavasti. Yksi hellepäivä vastaa kolmea koleaa päivää kypsymisaikataulussa. Mansikkasato kypsyy aika normaaliin aikaan, mutta esimerkiksi viime vuoteen verrattuna sato kypsyy selvästi aikaisemmin. Pääsatokauden huippu kestää yleensä pari kolme viikkoa säistä riippuen. Lajikkeilla ja eri tekniikoilla satoa saadaan kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin, Pirkko Kämäri Kankaisten marjatilalta sanoo.

Mansikan kukka-aiheet määräytyvät jo syksyllä. Viime talven kovat pakkaset ja vähälumisuus tuhosivat kukka-aiheita ja vaurioittivat juuristoja.

Kevät tai kesä ei enää vaikuta kukka-aiheisiin. Kukkia on tänä kesänä tavallista vähemmän, joten marjojakin on vähemmän, mutta toisaalta marjat voivat olla isoja. Osa mansikan energiasta kuluu talvivaurioiden korjaamiseen, millä on vaikutusta sadon määrään.

Kämäri muistuttaa että Suomessa mansikkaa viljellään ääriolosuhteissa. Suomessa viljellään ammattimaisesti ehkä noin kymmentä lajiketta.

Suurin osa maailman sadoista mansikkalajikkeista ei viihdy Suomessa. Ehkä prosentin verran kaikista lajikkeista on sellaisia, että ne menestyvät näin pohjoisessa. Isoilla jalostajilla ei ole intressiä kehittää erityisen talvenkestävää lajiketta, mutta Suomen oloihin sopivia lajikkeita haetaan ja testataan tiloilla ja tutkimuslaitoksissa. Polkassa yhdistyvät talvenkestävyys, hyvä maku ja oikea väri, kun osa talvenkestävistä lajikkeista on mauttomia. Lisäksi suomalainen kuluttaja tahtoo mansikan olevan väriltään tummanpunainen, kun taas Keski-Euroopassa mansikan väri on oranssi.

– Meille uusi lajike on malvina, joka on kokeilussa tänä kesänä. Se on erityisen myöhäinen lajike ja kypsyy vasta elokuun alussa. Malvinalla pyrimme pidentämään satokautta.

Hauholaisen Peltosirkun Marjatilan Sirkku Holttisen mukaan pääsatokausi saattaa jäädä tänä kesänä lyhyeksi. Peltosirkun tilalla itsepoiminta alkoi maanantaina.

– Alkukesällä ja Juhannuksena oli hellettä, joten mansikat kypsyvät poikkeuksellisen aikaisin ja samanaikaisesti. Mansikka kärsii kovasta kuumuudesta ja paras lämpötila olisi alle 20 astetta, jolloin se kypsyisi hitaammin ja pidempään. Pääsadon suhteen tämän ja ensi viikon säät ovat tärkeät. Määrällisesti sato jää vähemmäksi, jos on kovia helteitä ja rankkoja sateita, sanoo Holttinen.

Talvi aiheutti tuhoja etenkin vanhoissa kasvustoissa, eivätkä ne tuota satoa niin hyvin kuin voisivat tuottaa. Polka kestää talvea aika hyvin.

– Kokeilen nyt myös myöhäisempää lajiketta Malvinaa, joka tuottaa satoa heinäkuun lopulla. Sen makua on ainakin kehuttu.

Janakkalaisen Isohiiden kartanon Tiina Hiidenkari uskoo mansikkasadon jäävän keskinkertaiseksi.

– Talvivauriot jäivät odotettua vähäisemmiksi. Marja saattaa jäädä pienemmäksi talvivaurioiden takia, Hiidenkari sanoo.

Janakkalassa itsepoiminta alkaa tällä viikolla. Lajikkeista sonata ja carina samoin kuin polka kestävät talvea. Osalla marjoista oli harsot päällä. Sonata ja carina ovat väreiltään aika vaaleita.

– Kokeilemme tänä kesänä malviinaa ja lumotarta, jotka ovat myöhäisiä lajikkeita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset